Hvordan er det nu, man skal sortere sin mælkekarton? Og hvad med smørbakken? Og hvad med folie?
Sortering af affald kan være en stor hovedpine for mange, men for Karin Riis Nielsen fra Hillerød er den opgave blevet noget nemmere.
Hun bruger nemlig den app, som hendes kommune tilbyder deres borgere.
- Jeg scanner simpelthen bare stregkoden, det går lynhurtigt, og så har den allerede fortalt, at mælkekartonen skal i mad og drikke eller i plast, forklarer Karin Riis Nielsen til TV 2 Kosmopol.
App'en, som hedder Perfect Waste, bliver flittigt brugt i hverdagen - især når det kommer til de varer, der er lidt vanskeligere at sortere.
- Hvis jeg scanner en hytteost, fortæller appen, at indholdet skal i madaffald, men foliet under låget skal faktisk i metal. Og det står klart og tydeligt, fortæller Karin Riis Nielsen begejstret om sin nye APP.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
I Hillerød bliver 53 % af affaldet genanvendt
Hillerød skal ligesom de andre kommuner genanvende mindst 50 procent af affaldet fra husstande. I øjeblikket ligger genanvendelsen på 53,5 procent - og her er appen en god hjælp.
- Jeg synes, det er vigtigt at affaldssortere, og jeg vil gerne gøre en indsats for det. Nogle gange ender man bare med at smide det hele i restaffald, fordi man er i tvivl, så jeg synes, det er fint, man får muligheden for at gøre det rigtigt, siger Karin Riis Nielsen.
Perfect Waste-app'en har stort set registreret alle stregkoder i Danmark, men en sjælden gang imellem støder Karin Riis Nielsen på en vare, som appen ikke har registreret endnu.
- Så fortæller appen, at den ikke er registreret endnu. Så kan jeg selv tage et billede og sende ind, og efter noget tid bliver den registreret på deres liste fremadrettet, siger Karin Riis Nielsen.
Udover Hillerød er ni andre kommuner i hovedstadsregionen tilmeldt appen.
Det drejer sig om Albertslund, Ballerup, Frederikssund, Gladsaxe, Greve, Hvidovre, Køge, Roskilde og Stevns.
Hvis du ikke bor i én af de kommuner, kan du selv downloade app'en og bruge scanne-funktionen. Du får dog så ikke beskeder fra din egen kommune.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Formular
_
Stor succes i Hillerød Kommune
Hillerød Kommune købte adgang til appen i oktober sidste år og har gjort meget for at få udbredt kendskabet til borgerne.
- Vi har blandt andet reklameret med det på vores skraldebiler, via sociale medier og med annoncer i avisen, fortæller Peter Underlin, der er administrerende direktør for Hillerød Forsyning.
App'en har erstattet en tidligere SMS-ordning, så borgerne nu kan bruge app'en til at se, hvornår der er næste tømning af skrald. 14.000 Hillerødborgere bruger nu app'en.
- Allerede i dag har vi 14.000 brugere, og det, må man sige, er en succes. På den gamle SMS-ordning havde vi til sammenligning 9.000 brugere, forklarer Peter Underlin.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Kommunen sparer en masse penge
Kommunen kan samtidig sende så mange push-beskeder ud til borgerne om tømning af skrald, som de vil.
Og det har kommunen sparet mange penge på.
For den gamle SMS-ordning kostede 300.000 kroner i gennemsnit om året, men med appen er det blevet langt billigere og derfor en god forretning.
- Appen har allerede tjent sig hjem på et år i forhold til den gamle SMS-ordning. Samtidig giver den os muligheden for at sende ekstra beskeder ud til vores borgerne og hjælpe dem til at sortere endnu bedre, forklarer Peter Underlin.
Og den funktion har også gjort livet nemmere for Karin Riis Nielsen, der ikke længere skal vente på at få en SMS, men altid kan tjekke i app'en, hvornår skraldet bliver tømt. App'en giver et overblik, som den dyrere SMS-ordning ikke kunne.
- Jeg kan se frem i tiden, hvornår der er næste tømning, så det gør det hele noget nemmere, konstaterer Karin Riis Nielsen.
På landsplan er 24 kommuner tilmeldt app'en. Og der kommer løbende nye kommuner til, fortæller
- Så sent som i dag fik vi en kommune mere tilkoblet, siger Jimmy Mørch, der er direktør for Perfect Waste.
Direktøren håber, at app'en kan være med til at gøre borgerne bedre til at sortere deres affald i fremtiden.
- Vi passer selvfølgelig på med at sige, at man får en bedre genanvendelsesprocent, fordi man bruger Perfect Waste, forklarer Jimmy Mørch og fortsætter:
- Men målet er jo at få en højere genanvendelsesprocent hos kommunerne på sigt.
Karin Riis Nielsen vil i hvert fald fortsætte med at bruge app'en, så hun kan få sorteret sit affald rigtigt.
- Der er et begrænset antal ressourcer på planeten, og det er vigtigt, at vi genbruger de ressourcer, vi har. Og jo mere effektivt vi kan affaldssortere, jo bedre kan vi genanvende vores forskellige ressourcer, slutter hun.