Mindreårige lejemordere sendes til København for at dræbe

Svenske teenagere bliver hyret - via de sociale medier - som lejemordere til at begå drab i Danmark. Og tendensen er stigende, lyder det fra Københavns Politi. Vi har samlet et overblik over de seneste 11 sager.

En 16-årig svensk dreng blev torsdag varetægtsfængslet for drabsforsøg. Han er sigtet for, at have affyret skud imod en ukendt gerningsmand på Blågårds Plads i onsdag aften. 

Skyderiet er bare den seneste af en lang række sager, hvor helt unge svenske statsborgere begår alvorlig kriminalitet i Danmark. 

11 alvorlige sager på under et år med svensk involvering:

31. juli:

En 16-årig svensk dreng blev anholdt efter et skyderi på Blågårds Plads på Nørrebro. Ingen blev ramt ved skyderiet

17. juli:

18-årig svensk kvinde og en svensk mand på 22 år bliver anholdt i Københavns Norvestkvarter for våbenbesiddelse og for narkobesiddelse med henblik på videresalg. Der blev fundet 14 kilo kokain på den adresse, hvor de to blev anholdt.

13. juli:

En 19-årig svensk mand bliver anholdt for våbenbesiddelse. Han bliver pågrebet i en lejlighed i København med en pistol og tilhørende ammunition.

10. juli:

To svenske mænd på 19 og 31 år bliver anholdt for våbenbesiddelse. De bliver anholdt på Flora Apartment Hotel på Amager. Ved grundlovsforhøret kommer det frem, at de var i besiddelse af en Glock 9 mm pistol og to patroner.

29. juni:

Skyderi imod lejlighed i Tygbjergparken i Brøndby. Skyderiet knyttes til en konflikt imellem rockergruppen Comanches og det kriminelle svenske netværk Rumba.

29. juni:

Eksplosion i en guldsmed i Valby. Konflikten imellem Comanches og Rumba er angiveligt også årsagen til en eksplosion hos guldsmeden Himalaya Diamonds på Toftegaards Plads i Valby.

22. juni:

Skyderi i Hvidovre. Den samme konflikt er også grunden til, at der den 22. juni bliver skudt imod en Comanches rockers mors lejlighed i Hvidovre.

3. juni:

En svensk teenagepige blev anholdt på Øresundstoget på vej imod København, mistænkt for at have planer om at udføre et bandedrab i Danmark. Ifølge den svenske avis Aftonbladet var mordet en opgave hun havde fået af et bandemedlem, som hun var forelsket i.

23. april:

En 16-årig svensk dreng er stadigvæk varetægtsfængslet mistænkt for et drabsforsøg 23. april. Målet for drabsforsøget er en rocker fra Comanches.

17. april:

En 15-årig svensk dreng sidder fængslet for et drabsforsøg en uge - tidligere 15. april. Også dette drabsforsøg skulle være fundet sted ved Comanches klubhus i Brøndby. Begge drabsforsøg mislykkedes, fordi de personer, der skulle dræbes ikke var til stede på adressen.

19. oktober 2023:

En 18-årig svensk mand er varetægtsfængslet for mistænkt for et medvirke til drabet på en 37-årig mand på Vesterbro i København den 19. oktober 2023. Drabet fandt sted på hjørnet af Herholdtsgade og Nyropsgade på Vesterbro. Gerningsmanden kørte på et el-løbehjul forklædt som madbud. Da han kom op på siden af den 37-årige mand, skød han ham på klos hold. Ifølge sigtelsen er han mistænkt for at udføre drabet sammen med to danske medgerningsmænd, som begge er bosat i Sverige. 

Kilde: eb.dk, Bt.dk, politi.dk aftonbladet.dk

quote Nogle af de helt unge gør det gratis, fordi de gerne vil vise, at de er farlige og kan begå kriminalitet.

Manne Gerell, Kriminolog, Malmö Universitet

Narkokonflikt

Ifølge Torben Svarrer fra politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet(NSK) skyldes i hvert fald nogle af de mange episoder en konkret konflikt om narkotika imellem danske og svenske kriminelle.

-  Det er tilsyneladende ikke lykkedes internt i det kriminelle miljø at nå til enighed om at levere et stjålent parti narkotika tilbage eller betale for det. Derfor er situationen øjensynligt eskaleret til, at der nu forsøges personfarlig kriminalitet rettet mod personer tilknyttet den organiserede kriminalitet, udtaler Torben Svarrer til TV 2 Kosmopol.

Manne Gerell er kriminolog på Malmö Universitet og har forsket i svensk bandekriminalitet. Han forklarer, at strid om narkotika er en helt almindelig grund til konflikt.

- Nogen gange skyldes konflikterne, at man har stjålet eller snydt hinanden. Det kan også være kamp om narkotikamarkeder eller også bare helt almindelig personligt uvenskab.

Dansk og svensk politi samarbejder for at komme den alvorlige kriminalitet til livs.
Dansk og svensk politi samarbejder for at komme den alvorlige kriminalitet til livs.
Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Politisamarbejde

Ifølge den svenske kriminolog har det været kendt i noget tid, at der er en konflikt i mellem det Svenske Rumba Netværk og Comanches i Danmark. Han forklarer, at det ikke er helt nyt, at svenske kriminelle operer i Danmark, men siger, at der er sket en stigning,

- Tendensen er intensiveret. Der er kommet så mange bandekriminelle i Sverige nu, at nogen af dem også ender med at operere uden for landets grænser. Vi ser det samme i Norge, siger han. 

Ifølge NSKs chef, Torben Svarrer, betyder situationen, at dansk og svensk politi har et tæt samarbejde.

-  Der deles dagligt oplysninger om det aktuelle kriminalitetsbillede. Det er blandt andet på den baggrund, at politiet i flere tilfælde har været på forkant med de kriminelle og har kunnet gribe ind og anholde flere gerningsmænd. I de tilfælde, hvor der har været affyret skud, er der efterfølgende sket hurtig anholdelse, udtaler han.

Jordbærret og Foxtrot antændte en ild

Ifølge kriminolog, Manne Gerell kan stridigheder imellem få personer ende med at antænde voldsomme konflikter, som også kan mærkes uden for landets grænser. Især hvis de stridende parter har adgang til penge og et kriminelt netværk. I Sverige fik en strid imellem Ismail Abdo, som er leder af Rumba Netværket, og Rawa Majid, som leder det såkaldte Foxtrot Netværk, store konsekvenser.

- I Sverige har vi jo længe haft de her to stærke kriminelle, som begge har siddet uden for Sverige - i Tyrkiet - og haft en stor konflikt kørende i Sverige. Jordbærrets konflikt med Foxtrot har ført til en hel masse skyderier, eksplosioner, mord og voldsomme handlinger igennem lang tid, siger Manne Gerell.

Når de kriminelle strides, får de aktiveret en hel masse andre kriminelle i deres konflikt.

- Når du bestiller et mord, så hyrer du typisk en projektleder. Vedkommende hyrer så andre folk ind. Nogle overvåger offerets færden, andre skaffer biler og arrangerer flugtveje. På den måde kan du have fem, ti eller nogen gange endnu flere involverede i store kriminelle aktioner, siger Manne Gerell.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Internettet gør kriminaliteten grænseoverskridende

Internettet giver de kriminelle gode muligheder for at udbyde kriminelle opgaver på tværs af landegrænser.

- Vi har set, at organiserede kriminelle på sociale medier efterspørger villige personer til at udføre personfarlig kriminalitet, og at unge svenskere desværre har påtaget sig opgaven mod betaling. Det er noget, vi selvsagt ser på med meget stor alvor, udtaler Torben Svarrer, NSK.

Den 16-årige svensker er sigtet for at have brugt en 9 mm Glock pistol ved skyderiet.
Den 16-årige svensker er sigtet for at have brugt en 9 mm Glock pistol ved skyderiet.
Foto: Stine Sylvestersen/TV 2 Kosmopol


De unge arbejder gratis

De helt unge gerningsmænd, som man har set mange af i Danmark, bliver rekrutteret, fordi de er formbare og villige til at prøve den kriminelle løbebane.

- Nogle af de helt unge gør det gratis, fordi de gerne vil vise, at de er farlige og kan begå kriminalitet. De er lidt lette at manipulere og vil gerne vise, at de kan finde ud af at være rigtige kriminelle, siger Mane Gerell.

En kendt måde de kriminelle overtaler de unge til at begå farlig kriminalitet - som for eksempel mord - er at fortælle dem, at de slipper med en lav straf på grund af deres alder. Men ifølge chefen for NSK, Torben Svarrer, er det ikke korrekt.

- Jeg vil meget kraftigt advare mod, at man som ung person handler i den vildfarelse, at man grundet sin unge alder kan undgå en hård straf for personfarlig kriminalitet. Det er ikke tilfældet, udtaler han.

Ifølge kriminolog, Manne Gerell, har man i Sverige iværksat en række initiativer, der skal bekæmpe banderne blandt andet hemmelig overvågning. Det har hjulpet en smule, men det er et langt sejt træk, hvis man vil slå kriminaliteten ned.

- Det går en lille smule fremad i Sverige med at bekæmpe kriminalitetsbølgen. Vi har lidt færre episoder end sidste år og forrige år. Men det kan hurtigt blusse op igen, det ved man aldrig. Der er ikke umiddelbart udsigt til, at vi kommer tilbage til de tilstande, vi havde før hele den her bølge begyndte, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik