Spørg Os: Derfor bliver metrotog renoveret i Rotterdam og ikke i Danmark

34 metrotog bliver sendt til Rotterdam for at blive renoveret, men er det rentabelt og hænger det klimamæssigt sammen?, spørger Anders Nordskjold fra Vanløse.

Med lastbil og skib bliver 34 københavnske metrotog i de kommende år fragtet til Rotterdam i Holland for at blive repareret og moderniseret.

Og det har fået Anders Nordskjold fra Vanløse til at undre sig en hel del.

For ville det ikke både være billigere og mere klimavenligt at klare det i Danmark?

- Jeg synes, det er åndssvagt. Metroen er ikke ung, man har i årtier kendt til, at togene ville få brug for renovering. Så hvorfor har de ikke bygget faciliteter til at renovere i Danmark? lyder det fra Anders Nordskjold.

Den undren har han taget med videre til TV 2 Kosmopols Spørg Os-univers, og den fik så stor opbakning fra jer, at det blev ugens vinderspørgsmål.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Herunder kan du se billeder fra dagene omkring 11. august 2023, hvor det første metrotog blev fragtet til Rotterdam. Artiklen fortsætter efter billederne:

Metrotogene bliver fragtet med lastbil fra København til Esbjerg, hvorfra de bliver sejlet til Zeebrugge i Belgien. Herfra er det igen på motorvejen mod Rotterdam i Holland.
Metrotogene bliver fragtet med lastbil fra København til Esbjerg, hvorfra de bliver sejlet til Zeebrugge i Belgien. Herfra er det igen på motorvejen mod Rotterdam i Holland.
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Kosmopol

TV 2 Kosmopol har taget kontakt til Metroselskabet for at jagte svar på Anders Nordskjolds spørgsmål.

Men lad os først få klarlagt, hvorfor 34 metrotog overhovedet skal til Rotterdam:

  • 11. august blev det første af de 34 metrotog sendt afsted til firmaet Alstom i Rotterdam. Det blev fragtet med lastbil fra København til Esbjerg, hvorfra det blev sejlet til Zeebrugge i Belgien. Herfra var det igen på motorvejen mod Rotterdam i Holland.
  • Det er de ældste metrotog fra M1 og M2, der skal igennem en gennemgribende renovering.
  • I stedet for at skifte hele togsættet har Metroselskabet besluttet at male, skifte inventar, gulve og døre efter behov. Undervognen får også en kærlig hånd.
  • Oprindeligt skulle togene have kørt til 2025, men med moderniseringen kan togene køre frem til 2035.
  • Det er mere klimavenligt end at udskifte togene, lød det fra Metroselskabet.
  • Alstom blev blandt andet valgt, fordi selskabet havde “ordentlig” miljøpolitik, når det kom til sortering og korrekt bortskaffelse af spildprodukter.
  • Arbejdet kommer ikke til at betyde færre tog i drift for de 300.000 daglige passagerer, som dagligt rejser med metroen i hovedstaden. Senest har Metroselskabet indkøbt yderligere otte tog, som skal imødekomme efterspørgslen.
  • Den samlede pris på projekt ‘metrotog makeover’ er på 225 millioner kroner.

Det har ikke været muligt at gennemføre et interview med Metroselskabet. I stedet har kommunikationsafdelingen videreformidlet skriftlige svar:

(Artiklen fortsætter efter boksen med spørgsmål og svar.)

Metroselskabet: Derfor skal togene til Rotterdam

Hvorfor valgte man i første omgang at sende togene til Rotterdam?
Se mere

Det er en stor og kompliceret opgave at modernisere tog. Givet opgavens størrelse er der lovkrav om at gennemføre et EU-udbud, hvilket betød, at leverandører fra hele verden havde mulighed for at byde ind på opgaven.

Valget af leverandør blev truffet ud fra en evaluering af kvalitet (herunder miljø) og pris, og det vindende bud kom fra Alstom, der er eksperter i at levetidsforlænge køretøjer.

Hvad vil det koste at renovere metrotog i Danmark i stedet?
Se mere

I det afsluttede udbud blev valget af leverandør truffet ud fra en evaluering af kvalitet og pris, og her udmærkede den valgte leverandør sig i et stærkt felt af bydere.

Hvorfor er der ikke bygget faciliteter til renovering i Danmark, når det nok ikke er sidste gang, der skal renoveres?
Se mere

Metroselskabet skal sende sådanne opgaver i EU-udbud, hvilket betyder, at leverandører fra hele verden har mulighed for at byde ind på opgaven.

Det er første gang, der skal laves en så omfattende levetidsforlængende modernisering på Metrotog i Danmark, og næste gang der (måske) skal laves et nyt levetidsforlængende moderniseringsprojekt på Metrotog er om ca. 20 år.

Er det ikke billigere at fragte medarbejdere og materiale herop til Danmark?
Se mere

Alstom er en professionel aktør på markedet og hvis Alstom havde vurderet, at det ville være billigere at fragte medarbejdere og materiale herop til Danmark samt at bygge eller på anden vis skaffe adgang til et specialiseret værksted, havde det været inden for EU-udbuddets rammer at gøre dette.

Hvad koster det på klimakontoen at renovere tog i Rotterdam i stedet for i Danmark?
Se mere

Vi har ikke fået udført den slags regnestykker, da beslutningen om istandsættelse er truffet, før Metroselskabet havde værktøjerne til at estimere klimabelastningen. Men generelt kan vi sige, at klimabelastningen fra at transportere toget med lastbil til Rotterdam og tilbage igen udgør få procent af aftrykket fra at producere et nyt tog.

Oprindeligt var togenes designlevetid 25 år, og vi ville derfor skulle udskifte togmateriellet fire gange over en 100-årig periode. I stedet for at udskifte togene allerede om nogle få år, har vi i stedet valgt at modernisere togene, og vi kan dermed køre med det samme materiel i 35 år. Derved kan vi nøjes med at udskifte togene tre gange over en 100-årig periode, frem for fire.

Har der været et bæredygtighedskriterium i udbuddet?
Se mere

Valget af leverandør blev truffet ud fra en evaluering af kvalitet (herunder miljø) og pris.

Kunne nogle af de andre bydere på opgaven have løst opgaven herhjemme i Danmark?
Se mere

EU-udbuddet betød, at leverandører fra hele verden havde mulighed for at byde ind på opgaven.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anders Nordskjold
Anders Nordskjold
Foto: Privatfoto

Anders Nordskjold giver ikke meget for Metroselskabets svar. 

- Jeg synes, de undviger på nogle af spørgsmålene. Jeg synes stadig ikke, det virker gennemtænkt, at man i første omgang ikke har tænkt på, at man på et tidspunkt skal lave moderniseringer. Og det gør stadig ikke noget godt for miljøet. 

Du kan læse flere svar på Spørg Os-spørgsmål her.

Vær med på Spørg Os siden

  • Denne artikel er blevet til på baggrund af TV 2 Kosmopols brugerinddragende fællesskab Spørg Os.

  • Her kan alle skrive ind med deres spørgsmål eller undren fra hverdagen som borger i hovedstadsområdet.

  • Følg med i afstemningen og stil dit eget spørgsmål ved at klikke ind på Spørg Os-siden her.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik