Det kan lamme dig i fem sekunder og har grønt laserlys - bliv klogere på politiets nye våben
Københavns Vestegns Politi skal det næste halvandet år gøre sig erfaringer med at have strømpistol som en del af våbenarsenalet.
"En ny æra i mindre dødelig teknologi."
"Hvert sekund tæller."
Det sortgule våben ligner en blanding af hardcore science-fiction og klodset Playmobil-legetøj, og den amerikanske virksomhed Axon lægger ikke fingrene imellem, når de på deres hjemmeside præsenterer strømpistolen, Taser 10: Den styrker politiet - og det på en måde, der er mindre livsfarlig end traditionelle skydevåben.
Fra på søndag bliver den en del af det faste udstyr i bælterne hos betjente fra Københavns Vestegns Politi.
- Rigspolitiet har siden det tidlige forår undersøgt, hvilke strømpistoler der er på markedet, og hvilke strømpistoler der vil passe til dansk politi. Valget er faldet på Axon Taser 10, som er en af de nyeste modeller på markedet, og dermed også en af de strømpistoler med den nyeste teknologi, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse om det gule strømskydevåben.
Forsøgsperiode
I første omgang er der tale om et forsøg, der løber frem til juli 2026, og her vil det så blive besluttet, om strømpistoler skal implementeres i dansk politi generelt og permanent.
- Det er vigtigt, at vi gør vores egne erfaringer i en dansk kontekst, og at vi står på et solidt erfaringsgrundlag, når vi til sidst beslutter, om strømpistoler skal implementeres som et blivende magtmiddel i politiet, forklarede Knud Stadsgaard, der er chefpolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi og talsperson på strømpistolsprojektet under Rigspolitiet, i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol, da vi tilbage i april fortalte om de planer, der altså nu bliver til virkelighed.
Og med brugen af strømpistoler får betjentene en mulighed for at forsvare sig og for at passivisere borgere uden at disse kommer permanent til skade.
Otte facts om politiets nye våben - Axon Taser 10
Taser 10 er den nyeste model strømpistol lavet af producenten Axon
Taser 10 kan skyde pile op til 13,7 meter og er udrustet med et grønt lasersigte
Taser 10 kan give en advarsel med en høj hyletone og et kraftigt stroboskoplys
Taser 10 har ti metalpile med modhager, der affyres én ad gangen
Der kræves kontakt med minimum to pile, før der opnås kredsløb og der gives et elektrisk stød
Stødet varer maksimalt fem sekunder og markeres med en hyletone
Stødet kan give op til 1.000 volt i spænding og kan afbrydes eller genaktiveres, hvis nødvendigt
Stødet lammer musklerne hos den ramte person, hvilket bevirker, at personen kortvarigt mister evnen til frivillig bevægelse
Om valget af netop Axon Taser 10 skriver Rigspolitiet:
"Axon Taser 10 er blandt andet blevet valgt ud fra en forventning om, at modellen giver større taktiske og funktionelle fordele end andre strømpistoler. Der er blandt andet lagt vægt på strømpistolens store rækkevidde og muligheden for affyring af op til ti pile, som muliggør, at træfpunkterne kan tilpasses alt efter afstanden til en gerningsperson. Disse egenskaber vurderes at højne sikkerheden for både politiet og borgere i situationer, hvor politiet anvender strømpistolen."
Det er tanken, at politiet skal bruge strømpistolen som et mindre farligt alternativ til traditionelle skydevåben.
Af politiets årsrapport for 2023 fremgår det, at betjente skød mod personer i fem tilfælde. I to af sagerne kostede det gerningsmanden livet, mens der ved tale om tilskadekomst i de sidste tre tilfælde. De to foregående var der ingen, der mistede livet efter skud fra politiet, og i 2020 var der ligeledes to personer, som blev dræbt af politiskud.
500 døde af tasere i USA
Men det elektriske våben - taseren - er heller ikke ufarligt. Således rapporterede amerikanske ABC sidste år, at omkring 500 personer i USA er døde i perioden 2010 til 2021 efter at være blevet ramt af en polititaser.
Synes man, at det lyder af meget, så er tallet dog en del højere, når det gælder dødsfald efter brug af politiets skydevåben. Her siger tallene fra USA, at i perioden 2001 til 2022 døde mellem 600 og 1100 mennesker som følge af politiskud. Hvert år.
Ud over den - altså potentielt dødelige - pistol, indgår herhjemme også politistave, politihunde, CS gas og peberspray i politiets magtanvendelseskatalog.
Men med indførelse af strømpistolen får danske betjente altså nogenlunde de samme muligheder, som betjente i en lang række af vore nabolande har.
I Sverige bruges Axon-modellen, Taser 7, og i foråret var TV 2 Kosmopol på besøg i netop Sverige for at tale med politiet om deres erfaring og den uddannelse, de får i at bruge våbnet. Den historie kan du se i videoen herunder.
Hellere dialog end strømpistoler
Organisationen Bedre Psykiatri er med i den følgegruppe, politiet har nedsat og skal dermed deltage i evalueringen, når erfaringerne med strømpistoler skal gøres op.
- Politiet har været meget åbne og inviteret os til dialog. Det vil jeg gerne rose - men vi er også bekymrede, siger Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.
Hun roser politiet for generelt at være dygtige til at nedtrappe konflikter, og at det kun i yderste nødstilfælde griber til skydevåben. Men den mindre farlige strømpistol kan derfor få utilsigtede konsekvenser.
- Fordi den er mindre voldsom, kommer den lettere frem. Derfor er vi bekymrede for, at det er et våben, som kan bruges mod psykisk syge og frygter, at de ikke i samme omfang bliver mødt med dialog om omsorg, siger hun.
Hun påpeger dog samtidig, at hun og Bedre Psykiatri samtidig anerkender, at strømpistolerne kan være mindre farlige, og at de i udgangspunktet ikke har fatale konsekvenser.
Ud over Københavns Vestegns Politi deltager også Nordjyllands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i forsøget.
TV 2 Kosmopol har efterlyst en holdning til strømpistolerne i Politiforbundet. Her henviser man til Københavns Politiforening, hvorfra det imidlertid ikke har været muligt at få en udtalelse.