København mangler pædagoger, men de har bare ikke råd til at bo i hovedstaden
Pædagoger, pædagogstuderende og fagforening råber op - pædagoger har ikke råd til at finde bolig i København. Politikerne peger på forskellige løsninger.
- Min drøm er at bo i København, når jeg er færdiguddannet, men priserne er tårnhøje lige nu, så det er svært at få drømmen til at blive en realitet.
Sådan lyder det fra Sophie Franck, der blot er én af mange pædagogstuderende, som TV 2 Lorry har snakket med på Københavns Professionshøjskole - Campus Carlsberg.
Og problematikken kender de kun alt for godt til på Rosenborg Frihavns Børnehave på Østerbro, hvor de har svært ved at skaffe uddannede pædagoger.
- Vi oplever ofte, at vi sætter jobopslag op igen og igen, og nogle stillinger er ubesatte i lang tid. I sidste ende bliver vi jo nødt til at finde nogen, der ikke er uddannede, siger pædagog Mark Ølting Jensen.
Han vurderer, at boligpriserne i København skubber mange ud af byen.
- Når vi skal rekruttere nyuddannede pædagoger, så siger mange; "jeg kan ikke finde en lejlighed i København". Så flytter de til en anden kommune og finder et job der.
BUPL: Kæmpe problem
Formanden for pædagogernes fagforening - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL), Henriette Brockdorff, ser samme tendens.
- Boligpriserne er voldsomt høje her i byen, og der er ikke nok udbud af boliger til pædagogernes lønindkomst, og det er altså et kæmpe problem.
Det er særligt i et bestemt stadie af pædagogernes liv, de flytter ud af byen.
- Når pædagogerne gerne vil stifte familie og have børn, så er det svært for dem at komme ind på det københavnske boligmarked, fordi de ikke har råd til enten at købe en større lejlighed eller et hus, for det rækker lønnen ikke til, siger Henriette Brockdorff.
Pædagogmangel
København er langt fra den eneste kommune, der kæmper med pædagogmangel.
Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 27 procent af alle jobopslag med pædagogstillinger i Danmark ender uden succes.
I København er det samme tal helt oppe på 38 procent - og ifølge tal fra Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning er 48,9 procent af det pædagogiske personale i byen derfor ikke uddannede pædagoger.
De tal overrasker forældrene i Rosenborg Frihavns Børnehave.
- Så tænker jeg da, at det er et strukturelt problem, og at der er brug for alvorlige indgreb, og at der har været brug for det i lang tid, siden at tallene er blevet så høje, siger Malene Lindberg.
Pædagog Mark Ølting Jensen mener, at politikerne omgående bør handle for at sikre, at nødvendige og lavtlønnede stillinger stadig har råd til at bo i København.
- Jeg tænker, at politikerne må finde nogle billigere boliger - især til dem af os, der ikke har de store lønninger. I en by som København, er der brug for alle typer af mennesker.
Samme problematik gør sig nemlig også gældende for flere andre velfærdsjobs, hvor lønnen ikke er prangende. Der er derfor også mangel på blandt andet sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.
Sværere at ansætte varme hænder i København
27 procent af alle jobopslag med pædagogstillinger i Danmark ender uden succes. I København et tallet oppe på 38 procent.
41 procent af alle jobopslag med social- og sundhedsassistentstillinger i Danmark ender uden succes. I København et tallet oppe på 60 procent.
45 procent af alle jobopslag med sygeplejerskestillinger i Danmark ender uden succes. I København et tallet oppe på 50 procent.
Pendlerne bliver hjemme
Før i tiden nød København godt af, at mange pædagoger var villige til at pendle til et job i København.
- Men det gør man ikke mere, fordi det nu - på grund af pædagogmanglen - er blevet lettere for dem at finde job tættere på, hvor de bor, forklarer Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden.
I børnehaven på Østerbro har forældrene forståelse for pædagogernes valg, men de ærgrer sig, for deres børn har lige så stor brug for pædagogisk personale, som børnene i provinsen.
- Det er rigtig trist, men det giver også god mening, at pædagogerne søger ud, hvor deres løn kan holde. Så der er fuld forståelse for det, men det er bekymrende som forælder, forklarer Astrid Cecilie Sestoft.
Skattelettelser eller mere løn?
På Christiansborg har partierne forskellige bud på, hvad der skal gøres ved problematikken.
Det Konservative Folkeparti ser en klar løsning - lavere skatter og dermed flere penge i hænderne til huslejen.
- Løsningen er jo netop, at vi skal sænke skatten for alle danskere i arbejde, så man får flere af sine egne penge mellem hænderne, så man netop kan betale en husleje, mener familieordfører Brigitte Klintskov Jerkel.
Også Mette Thiesen, der er familieordfører for Nye Borgerlige, ser skattelettelser som vejen frem.
- Nu vil jeg sige, at det er dyrt for mange mennesker at bo i København, og det er jo heller ikke en menneskeret at bo i København. Vi vil hellere se på, hvordan man som familie generelt får flere penge mellem hænderne, så man i højere grad har råd til at pendle og indrette sit liv, som man selv vil.
Ifølge familieordfører Christina Thornholm fra Radikale Venstre skal løsningen findes et helt andet sted - flere billige boliger i København og mere løn til de klassiske kvindefag.
- Vi vil gerne have flere billige boliger i København, fordi huslejeniveauet er blevet rigtig højt. Men så er det jo også et spørgsmål om, at vi skal have kigget på den løn. Jeg venter spændt på den kommission, der skal se på lønninger for klassiske kvindefag, og den kommer her om en måned eller to.