Ny udvikling i sag om skandaleramt svømmehal: Truer med at fyre byggefirma
Frederiksberg Kommune vil ophæve aftalen med Skou Gruppen, hvis ikke de kan garantere, at der er styr på renoveringen af Frederiksberg Svømmehal inden 5. januar. Hvis kontrakten ophæves, vil renoveringen blive meget forsinket, lyder det fra Skou Gruppen.
Sagen om den skandaleombruste renovering af Frederiksberg Svømmehal tager nu en ny drejning.
Således har Frederiksberg Kommune valgt at tage næste skridt i forhold til at opsige samarbejdet med Skou Gruppen, som er hovedentreprenør på renoveringen.
Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Frederiksberg Svømmehal skulle oprindeligt have været åbnet i maj 2021 efter en omfattende renovering.
Frederiksberg Kommune oplyser dog i pressemeddelelsen, at man fortsat forventer, at tidsplanen bliver "væsentligt forsinket".
Det sker ifølge Frederiksberg Kommune som følge af "manglende fremdrift og svigt i kvaliteten af det arbejde, som hovedentreprenøren Skou Gruppen har ansvaret for at udføre."
Frederiksberg Kommune indgik i juni måned en aftale med Skou Gruppen om, at svømmehallen skulle stå klar i januar 2022.
"Denne samarbejdsaftale er ikke efterlevet af Skou Gruppen. Frederiksberg Kommune har efterfølgende forsøgt at forhandle en ny aftale på plads med Skou Gruppen, hvilket dog heller ikke er lykkedes," skriver Frederiksberg Kommune i pressemeddelelsen.
Fredag har kommunen bedt Skou Gruppen om at aflevere en handlingsplan senest 5. januar, "som utvetydigt kan betrygge kommunen i, at hovedentreprenøren retter op på forholdene."
"Hvis dette ikke sker, vil kommunen ophæve entreprisenaftalen," lyder det.
Tålmodigheden er sluppet op
By- Kultur- og Miljødirektør i Frederiksberg Kommune, Ulrik Winge, er klar i mælet.
- Nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op. Baseret på det samlede forløb er det Frederiksberg Kommunes vurdering, at Skou Gruppen ikke kan gennemføre entreprisen uden yderligere væsentlig forsinkelse og mangelfuld kvalitet. Derfor tager vi nu skridt til at ophæve samarbejdet og udbyde opgaven på ny, siger By- Kultur- og Miljødirektør i Frederiksberg Kommune, Ulrik Winge.
Prisen for renoveringen steget med 30 millioner kroner - det samlede budget er således nu oppe på 100 millioner kroner.
Skou Gruppen undrer sig over udmelding
Jesper Rasmussen er bestyrelsesformand for Skou Gruppen. Da TV 2 Lorry taler med ham, er han ikke orienteret om, at Frederiksberg Kommune har udsendt pressemeddelelsen.
- Det undrer mig, at de kommer med den udmelding midt i vores forhandlingsforhold, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Det (et fortsat samarbejde, red.) er både til gavn for kommunen, borgerne, økonomien og for os, at vi bliver færdige og kommer i mål. Hvis kontrakten ophæves, vil renoveringen blive meget forsinket.
Han kan godt genkende den manglende fremdrift i projektet, men mener ikke at det skyldes ”alvorlige svigt i kvaliteten af det udførte arbejde,” som kommunen skriver i pressemeddelelsen.
Han peger i stedet på manglende projektafklaring som hovedårsagen til forsinkelserne.
Er der realistisk, at I kan nå at have en ny plan klar 5. januar?
- Ja, men det er forudsat af, at vi får de projektafklaringer, som udestår.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Creative Commons/Jon Nordstrøm
Renovering koster det samme som en ny svømmehal
Da Frederiksberg Kommune i foråret 2019 vedtog den omfattende renovering af den gamle svømmehal, blev det anslået, at prisen ville være omkring 70 millioner kroner.
Siden er udgifter for yderligere 30 millioner kroner kommet til, så prisen for renoveringen af badeanstalten nu lyder på 100 millioner.
Dermed koster renoveringen af den 90 år gamle Frederiksberg Svømmehal, der er en af de ældste svømmehaller i landet, stort set det samme, som mange andre kommuner betaler for at bygge helt nye af slagsen.
Frederiksberg Kommune er sammen med projektets parter i gang med at vurdere konsekvenserne. Når parterne har et realistisk bud på en dato for genåbning, vil der blive meldt ud omkring dette på kommunens hjemmeside.
Årsagen til renoveringen af svømmehallen skal blandt andet findes i nye, skærpede miljøkrav fra Miljøministeriet, der blandt andet omhandler de tekniske anlæg, der styrer vandkvaliteten. Derudover er bygningen ifølge Frederiksberg Kommune nedslidt og trænger til en renovering.
Svømmehallerne og skandalerne
Det er bestemt ikke kun Frederiksberg Svømmehal, der har oplevet problemer i forbindelse med byggeri. Nedenfor kan du se en liste over nogle af de andre byggeprojekter med svømmehaller i hovedstadsområdet, der har oplevet store problemer.
Bellahøj Svømmestadion
Selvom Bellahøj Svømmestadion blot havde lidt mere end 10 år på bagen, måtte det store nationalstadion for dansk svømning lukke ned i 2019, efter der blev fundet bakterievækst og skimmelsvamp i gulvene i den nye bygning.
Bellahøj Svømmestadion åbnede tidligere i år efter mere end to års renovering, der kostede 55.5 millioner kroner.
Byggeriet af Bellahøj Svømmestadion kostede oprindeligt 230 millioner kroner.
Roskilde Badet
Første spadestik til byggeriet af Roskilde Badet blev foretaget i 2017, og efter mere end to års forsinkelse åbnede det i juni i år.
Det var budgetteret, at den nye svømmehal skulle koste 110 millioner kroner at bygge, men den samlede pris endte på 224 millioner kroner.
Byggeriet var plaget af en lang række alvorlige fejl, der blandt andet inkluderede asbest, nedfaldent tag og alvorlige fejl på betonelementer.
Der er nu iværksat en uvildig undersøgelse for at finde ud af. hvad der gik galt.
Frederikssund Svømmehal
Frederikssund blev første spadestik taget tilbage i november 2017, og svømmehallen skulle efter planen have stået klar til brug i sommeren 2019.
Byggeriet af den nye svømmehal blev undervejs ramt af store problemer, som forsinkede projektet, og det hjalp ikke på situationen, at der efterfølgende opstod et juridisk slagsmål mellem kommunen og entreprenøren.
Den officielle åbningsdato endte med at blive skubbet mere end et år, da borgeren i Frederikssund endelig fik indviet deres nye svømmehal den 15. august 2020.
Vandkulturhuset i København
Oprindeligt var det planen, at det 360 millioner kroner dyre vandkulturhus med en prominent plads på Papirøen i København skulle stå klar i begyndelsen af 2022 som et arkitektonisk fyrtårn med både udendørs havnebad og en indendørs svømmehal, som er tegnet af blandt andre den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma.
Men i august 2019 kom det frem, at det prestigøse byggeri står til at blive forsinket i to og et halvt år og samtidig bliver dyrere end først antaget.
I oktober i 2020 blev der sat navn på entreprenørerne, der skal opføre den store svømmehal. Samtidig kom det frem, at den samlede pris på vandkulturhuset nu var 566 millioner kroner - altså mere end 200 millioner kroner dyrere end først annonceret.
_