Unge fra udskældt område klarer sig bedre end gennemsnittet: Salih er en af dem
Greve Nords unge mellem 15-17 år er nogle af landets bedste til at komme videre i uddannelse. En af grundene kan findes i særlig jobordning, der står til at lukke.
16-årige Salih Sharif fra Greve Nord er i gang med en uddannelse som VVS’er på EUC Sjælland i Køge.
Han er en del af en positiv statistik fra de ellers udskældte sociale boligområder i Greve Nord, der blandt andet tæller Askerød, som er på listen over parallelsamfund.
For i Greve Nord er de unge nogle af landets bedste til at komme videre i uddannelse.
Antallet af unge mellem 15 og 17 år, der har grundskolen som højeste uddannelse, og som ikke er i gang med en uddannelse, er i Greve Nord på 3,85 procent, viser tal fra Landsbyggefonden, som er offentliggjort i forbindelse med parallelsamfundslisten udkom i december. Landsgennemsnittet er 4,74 procent.
Selvom tallene kun går til 2020, så er det boligsocial chef i Greve Nord Bo Mouritzens klare indtryk, at tallene for 2021 og 2022 peger i samme retning:
- Det er vores indtryk, at de forsætter ind i årene efter, siger han til TV 2 Lorry.
Tal på uddannelse:
Tal faldet: Antallet af unge fra Greve Nord mellem 15-17 år, som har grundskolen som højeste uddannelse, og som ikke er i gang med en uddannelse, er i perioden 2012-2020 faldet fra 11,71 procent til 3, 85 procent
Bedre end landsgennemsnit: Dermed ligger Greve Nords unge under landsgennemsnittet, der i 2020 var på 4,74 procent og næsten på niveau med Greve Kommune, der var på 3,78 procent i 2020.
Kilde: Landsbyggefonden
Indsats med fritidsjob har hjulpet
Ifølge den boligsociale chef har en særlig indsats en stor del af æren for, at det går så godt med at få de unge i gang med en uddannelse.
Det er Jobplaneten, der skal forberede områdets unge fra 13-årsalderen til at få et fritidsjob samt inspirere dem til at tage en uddannelse.
- Vi ser Jobplanetens indsats som en fremtidssikring af området. Ved at sørge for at flest mulige børn og unge kommer i uddannelse, så er vi samtidigt med til at gardere områderne mod at komme på forskellige lister fremover, siger Bo Mouritsen.
Det var igennem Jobplaneten at Salih Sharif fik sit første fritidsjob som 13-årig.
- Jeg har lært rigtig meget af det. Hvordan det er at have et arbejde, at stå tidligt op, have ansvar og hvor mange udfordringer, der kan være i det, siger han til TV 2 Lorry.
Han har haft fritidsjob som assistent i Hundige Boldklub, i en ungdomsklub, og så har han fulgt et uddannelsesforløb som DJ.
Salih Sharif er ikke i tvivl om, at hans tidlige erfaringer på jobmarkedet er noget, han kan bruge under sin uddannelse og på sin læreplads.
- Det vil altid være med mig. Jeg lærte virkelig at tjene mine egne penge, siger han.
Jobplanet lukker
Jobplaneten har eksisteret siden 2019 og har i samarbejde med Greve Kommune og med støtte fra A.P. Møller Fonden arbejdet med en række indsatser, der skal hjælpe de unge fra 13-18 år med at få deres første jobs og skabe flere muligheder inden for de faglige erhverv.
- De kommer i forskellige ”lommepenge”-job og lærer, hvad det vil sige at have et arbejde, siger Josephine Jensen, der er fritidsjobkonsulent i Jobplaneten.
Siden 2019 er det blevet til 113 lommepengejob for unge i Greve.
Men fra 1. februar 2023 er det slut med den populære indsats. Jobplaneten lukker, og selvom det er ærgerligt ifølge boligsocial chef Bo Mouritzen, så vil man forsøge at finde andre alternativer til unge i Greve Nord.
- Vi vil prøve at finde andre måder at løse det på, så den gode udvikling med unge i vores område kan fortsætte, siger han.