Genialt genbrug: Kommune giver forladte joller nyt liv
Halsnæs Kommune omdanner vrag til miljørigtige støjskærme, der dæmper larmen fra trafikken.
Halsnæs Kommune har i længere tid haft et problem med herreløse joller, der flyder på strandene.
Det er et problem for miljøet, og det skæmmer de lokale strande.
Men kommunen har nu fundet på en smart, miljøvenlig løsning.
For fremover bliver jollerne fisket op, og i stedet for at ende som skrot på lossepladsen, bliver glasfiberen genanvendt som fyld i støjskærme.
Løsningen kom dog ikke helt ud af det blå.
Det er firmaet Miljøskærm i Lyngby, der udvikler støjskærme til blandt andet motorvejen ved Vallensbæk, der kontaktede kommunen. De var nemlig interesserede i, om glasfiberen inde i jollerne mon kunne genanvendes.
- Ideen kom fra, at jeg så, at en masse joller blev kasseret, så jeg tænkte, om ikke det kunne genanvendes, siger Jakob W. Nielsen, der er Direktør i Miljøskærm.
En idé, der altså siden har vist sig at bære frugt.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: TV 2 Kosmopol
Det løser flere problemer på én gang.
Den bæredygtige løsning løser flere udfordringer på én og samme tid. For ud over, at jollerne ikke længere vil ligge og flyde i naturen, så får naboerne til støjbelastede veje, som i Vallensbæk, mindre larm fra trafikken.
- Vi vinder noget på energiregnskabet, og vi vinder noget på, at vi kan spare på at udvinde nye materialer. Plus at vi får mindre affaldsbjerge, kan man sige. Og så kan det jo bruges til noget andet, der også er lidt over i en miljøting, nemlig at dæmpe trafikstøjen. Så det er en winwin hele vejen rundt, forklarer Jakob W. Nielsen.
Foruden ovenstående gevinster, har støjskærmene også et CO2-aftryk, der kun er halvt så stort som skærme, der er lavet af nye materialer. Men kvaliteten af de miljøvenlige støjskærme er, ifølge Jakob W. Nielsen, lige så god som almindelige støjskærme.