København knækker støjkurven: Færre anmelder larm end tidligere
Sidste år var støjniveauet så højt, at det væltede ind med klager til Københavns Kommune. I år er niveauet faldet igen - og det skyldes vejret.
Larmen fra koncerter og natteliv i København har givet færre klager i år end sidste år.
Sommeren er højsæson for klager over støj fra især diskoteker og værtshuse, men i både maj og juli fik Københavns kommune færre klager end i fjor.
Samlet har københavnerne sendt godt 11 procent færre klager denne sommer.
Og en af forklaringerne er ifølge kommunen det knap så gode sommervejr.
- Vi har travlt i år, fordi vi har sommer, og så kommer der mange klager. Men i forhold til sidste år, hvor det var rigtig varmt, så er det et lavere niveau, siger Søren Geert Nielsen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i København.
- Vi ved, at når det bliver rigtig varmt, og man har brug for at sove for åbne vinduer, så bliver man generet af støjen udefra. De varme sommerdage, der er der mere gang i byen, og folk bliver længere ude, og det giver nogle gener for dem, der bor tæt på. Og i år har der været lidt mindre varmt i forhold til sidste år, siger han.
I de første syv måneder af året sidste år var der 922 støjklager. I år har der i samme periode været 828.
I 2017 var der dog kun 647 klager om støj i perioden.
Om natten må støjen fra restaurationer være på maksimum 40 decibel udenfor, men inden for hos en overbo eller nabo må støjen ikke komme over 25 decibel fra den omkringliggende restauration.
Vi reagerer hurtigt
Også beværtningerne i byen åbner vinduerne, når det bliver varmt, og det giver anledning til flest klager generelt.
Kommunen har dog en støjvagt, der tager ud om natten for at sørge for, at beværtningerne holder et passende støjniveau.
- Vi prøver at reagere hurtigt, for når vi reagerer hurtigt, så undgår vi gentagne klager på de enkelte sager. Og det tror vi da også har en effekt, siger Søren Geert Nielsen.
- Når vi er der inden for et kvarter og ser en åben dør, så får vi den lukket. Så håndterer vi klagen og problemet med det samme, og så slipper vi for længere sagsbehandling. At reagere hurtigt, det er vigtigt for os, siger han.
Derudover samarbejder kommunen med politiet og bevillingsnævnet om at forebygge gener fra restaurationer.
- Og det har også en effekt. Vejret kan vi ikke tage æren for, men det andet vil vi gerne, siger Søren Geert Nielsen.
- Det er nu engang en balance at leve i denne her by - Man skal både at kunne sove her og bo, men der skal også være noget aktivitet i byen, siger han.
Sådan gør du, hvis du oplever akut støjer i weekenden:
Hvis du i weekenden er generet af akut støj fra caféer, restauranter, arrangementer eller spillesteder, kan du ringe til vores støjvagt på telefon 33 66 25 85. Telefonen har åbent torsdag fra kl. 19 til 01 samt fredag og lørdag fra kl. 21 til 03.
Kommunen behandler ikke gener forårsaget af:
- Gadestøj
- Privatfester
- Vareindlevering på offentlig vej
- Biler i tomgang
Henvendelse om gadestøj og privatfester kan rettes til politiet på tlf. 114.
Kilde: Københavns Kommune