100.000 samles til Copenhagen Marathon: Sådan påvirkes trafikken i København
Op mod 100.000 mennesker vil i løbet af søndag den 14. maj opleve Copenhagen Marathon, vurderer løbsarrangøren. Københavns Politi "forventer trafikale udfordringer" i løbet af dagen.
Søndag vil 12.500 løbere fra ind- og udland slide sig gennem Indre By og store dele af København, når Copenhagen Marathons 44. udgave afvikles.
Dertil vil op mod 100.000 tilskuere stå langs ruten og heppe, vurderer atletik- og løbeklubben Sparta, der arrangerer løbet.
Ifølge vejrprognoserne bliver dette års 42 kilometer og 195 meter afviklet i fuld forårssol og temperaturer omkring de tyve grader.
Men den årlige fysiske masseudfoldelse kan give problemer, for de der påtænker, at skulle bevæge sig gennem København søndag - om så det er på to eller fire hjul.
Det vurderer Københavns Politi.
- Trafikanter og beboere i områderne langs ruten vil nok opleve nogle trafikale udfordringer på grund af spærrede veje, så det bør man planlægge sin dag efter, oplyser ledende politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter under det interaktive kort, hvor du blandt andet kan se, hvordan du kan krydse byen under løbet. Kortet er udlånt af Copenhagen Marathon.)
Ruten og opfordring til at tjekke hjemmeside
I år har løbet både start og afslutning på Østerbro i København - nærmere bestemt Fælledparken.
Og ruten tager deltagerne rundt på en scenisk tur i hele København fra Enghave Plads i syd til Poul Henningsens Plads i nord og fra Nørrebro til Knippelsbro.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Følgende større veje i København vil være afspærret eller delvist afspærret søndag
Kalvebod Brygge
H.C. Andersens Boulevard ved Langebro
Dele af Vesterbrogade
Nordre Fasanvej
Nørrebrogade
Østerbrogade
Strandboulevarden
Kilde: Copenhagen Marathon
Derfor vil store dele af vejene i København være spærret i løbet af søndagen fra klokken 07:30 til 16:30.
Så tidligt som fra klokken seks om morgenen begynder løbsarrangørerne at sætte afspærringer op, så dele af ruten kan være spærret allerede derfra, oplyser Dorte Vibjerg der er administrerende direktør i atletik- og løbeklubben Sparta.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Her kan du som bilist krydse ruten
Arrangøren oplyser på sin hjemmeside, at der i løbet af søndagen vil være lejlighed til at krydse løberuten i bil på følgende veje:
Nørre Farimagsgade ved Nørreport
Bispeengbuen
Kalvebod Brygge under Dybbølsbro
Langebro/H.C. Andersens Boulevard
Århusgade over Strandboulevarden
Ryesgade / Slagelsesgade
Borgergade / Jens Kofods Gade
Jagtvej / Nørrebrogade
Falkoner Alle/Godthåbsvej/Rolighedsvej
Bülowsvej / Rolighedsvej
Arrangøren oplyser, at al trafik ad Kalvebod Brygge ledes via Bernstorffsgade ind og ud af byen, da Kalvebod Brygge er spærret indadgående fra Bernstorffsgade.
Kilde: Copenhagen Marathon
Af samme årsag opfordrer hun til, at man går ind og orienterer sig på hjemmesiden, så man kan danne sig et overblik over, hvor man som bilist kan komme på tværs af løberuten.
- For at vi kan være konkurrencedygtige med andre maratonløb på verdensplan, lægger vi ruten, som vi gør for at undgå industrielle områder. Vi trækker en stor begivenhed til København, og vi lægger det en søndag formiddag og har forberedt os grundigt på at få det afviklet på en så hensigtsfuld facon som muligt, siger hun.
Forventer ikke pres på den kollektive transport
Dorte Vibjerg har sammen med de relevante myndigheder planlagt løbets trafikale afvikling i et halvt år.
Hun forventer ikke, at de afspærrede veje vil betyde udfordringer for afviklingen af den kollektive transport og henviser til et godt samarbejde med både Metroselskabet samt Movia, der står for busdriften.
Der vil dog være nogle busruter, som må køre alternative ruter i løbet af søndagen, og som man kan orientere sig om på Movias hjemmeside, påpeger hun.
- Mange mennesker og publikum skal rundt i løbet af søndagen, så de kan se løberne. I og med, at man har testet det af under afviklingen af Tour de France i sommer, så tror jeg ikke, det bliver et problem. Vi er ret trygge, og vi håber jo ikke, at der er nogen, der for alvor bliver berørt af det. Byen skal jo også fungere normalt beredskabsmæssigt, siger hun.
- Vi forventer en god afvikling af løbet, og vi kommer til at være til stede i passende omfang. Vi har aftalt med arrangørerne, at afspærringerne bliver ophævet lige så snart, det kan lade sig gøre, oplyser ledende politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi.
Under dette års maraton i København vil 48 procent af dem, der stiller til start, være fra udlandet.
For kvinderne er det kenyaneren Helah Kiproplyder, der har løbsrekorden. Hun skulle bruge 2:24,10 timer på de 42 kilometer.
På herresiden er det Berhane Tsegay fra Eritrea, der er rekordholder i kraft af en tid fra sidste år. 2:08,23 timer tog det ham.