14 år gammel og prisvindende forsker: Marcus har opfundet helt særlig afløser til håndsprit
Kloge og idérige unge blev tirsdag hyldet, da årets Unge Forskere blev afholdt i København. Én af dem er 14-årige Marcus Funt, som har bygget en maskine, der kan erstatte håndsprit.
14-årige Marcus Funt fra Herlev er lidt af et teknisk geni.
I sine forældres havestue har han fået sit eget værksted, hvor han blandt andet har bygget en 3D-printer fra bunden.
- Jeg tænkte, det ville være en sjov udfordring, siger han med et stort smil til TV 2 Kosmopol.
De seneste 14 måneder har han arbejdet på en maskine, der ved hjælp af ozon kan desinficere overflader både billigere og mere miljøvenlig end håndsprit.
- Målet er at starte med at få teknologien udbredt til sundhedspersonalet, da det er dem, som får deres hænder ødelagt mest af håndsprit og senere til supermarkeder, siger han.
Stor videnskab og stolte forældre
Forskningen og teknologien bag Marcus Funts maskine har ført ham til finalerne i den årlige naturvidenskabelige talentkonkurrence Unge Forskere, hvor han tirsdag endte med at få en flot 1. plads i kategorien Technology Junior.
- Jeg har det helt fantastisk. Det er virkelig surrealistisk, siger Marcus Funt til TV 2 Kosmopol få øjeblikke efter, at han modtog sin præmie på 15.000 kroner under kåringen af årets Unge Forskere, som foregik i Imperial-biografen i København.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad er Unge Forskere?
Fakta om Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere:
Konkurrencen er opdelt i et juniorspor for grundskoleelever og et senior-spor for elever på ungdomsuddannelser.
På begge spor skal deltagerne indsende et projekt på baggrund af et selvvalgt emne i kategorierne Life Science, Physical Science eller Technology, som samlet dækker alle science-fagene. Deltagerne kan stille op individuelt eller i grupper.
Der kåres henholdsvis en samlet junior- og seniorvinder, der løber med titlen som Årets Unge Forsker og en samlet præmie hver på 25.000 kroner.
Ved finalen skal finalisterne forsvare deres naturfaglige projekter over for en professionel fagjury bestående af bl.a. forskere, erhvervsfolk og grundskole- og gymnasielærere.
Juryen bedømmer blandt andet elevernes naturvidenskabelige arbejdsproces og deres evne til at formidle og perspektivere.
Talentkonkurrencen er arrangeret af Astra, det nationale naturfagscenter og H.K.H. Prins Joachim er protektor. I alt har 1.439 elever fra hele landet været tilmeldt konkurrencen, inklusive tilmeldingerne til ’Min Vildeste Idé’, som er en tegnekonkurrence for grundskoleelever.
Unge Forskere uddeler hvert år kontante præmier på over 300.000 kr.
Der uddeles desuden en lang række særpriser og de vindere, der skal videre til EM, VM og andre internationale konkurrencer udpeges.
Marcus Funts forældre overværede hele prisuddelingen, og de havde svært ved ikke at smile ovenpå deres søns præstation.
- Jeg kan ikke være mere stolt. Han har haft den største oplevelse, man kan forestille sig, lød det fra Marcus' mor, Liselotte Funt.
Netværket er den store præmie
Det er 35. gang at årets Unge Forskere blev kåret, og ifølge vinderen af Unge Forskere 2019, Emma Weiss Nielsen, er det sammenholdet og de bekendtskaber, de unge finalister får på tværs, der er den helt store præmie.
- Det er et virkelig unikt forum. Det er en enestående mulighed for at møde andre ligesindede mennesker, der også bare synes, at naturvidenskab er mega fedt. De deler ud af deres passion, og du kan selv dele ud af din egen, og det skaber noget virkelig unikt, siger hun til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol
Marcus Funt går stadig kun i 8. klasse, og han sigter efter at komme på et HTX-gymnasium og senere sikre sig en studieplads på Danmarks Tekniske Universitet.
Han er ikke sikker på, om han stiller op til konkurrencen Unge Forskere 2024, men han ser frem til at kunne hjælpe andre med projekter blandt hans klassekammerater på Herlev Byskole.
Og til andre unge, som har lyst til at gå i Marcus Funts fodspor, opfordrer han til ikke at give op med sine interesser og drømme.
- Bare klø på. Lad være med at give op, fortæller han og fortsætter:
- Der kommer helt sikkert til at være ting, der går i stykker eller ikke går, som du havde planlagt det, men det gælder her om at skubbe igennem det og bare holde fast.
12-årig er yngste vinder nogensinde
Ved tirsdagens uddeling blev 12-årige Pavan Venkatraman den hidtil yngste vinder af hovedkonkurrencen i Unge Forskere.
Pavan Venkatraman, der er elev på Bernadotteskolen i Hellerup, havde fundet frem til, at man kan tørre tøj effektivt med en ventilator, der kun bruger fem procent af den energi, som en tørretumbler bruger.
- Det mest spændende ved mit projekt er nok, at jeg har lavet et fugtmålersystem, som kan måle fugten i tøjet, og som standser ventilatoren automatisk, når tøjet er tørt, siger den 12-årige dreng, der altså kan kalde sig Årets Unge Forsker Junior.
Det var en enig Grand Jury, der valgte hans projekt som det bedste, fremgår det.
- Et arbejde, der opfyldte den naturvidenskabelige metode til punkt og prikke igennem variabel kontrol, udvikling, teknologi forståelse og aktualitet, lød det blandt andet i motiveringen, som YouTube-fænomenet og influenten Lakserytteren læste op ved prisoverrækkelsen i Imperial Bio i København.
I alt havde 50 projekter kvalificeret sig til finalen i juniorkonkurrencen.