78 cykeltyverier om dagen: Politiet gør næsten intet

Hovedstadsområdet er hårdt ramt af cykeltyverier og sigtelsesprocenten er på sølle 0,71. Det betyder, at det bliver rejst én sigtelse, for hver gang der bliver stjålet 141 cykler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Hele 15.825 cykler blev sidste år meldt stjålet i Københavns kommune. Det svarer til, at mere end hver tredje cykel, der bliver stjålet i Danmark, bliver stjålet i hovedstaden.

Men selvom sagerne hober sig op, så blev der sidste år kun rejst 114 sigtelser mod formodede tyve eller hælere. Det svarer til, at der bliver sigtet én mulig gerningsmand, hver gang der bliver stjålet 139 cykler. Tallet for hele Region Hovedstaden er en smule værre, hvor der skal 141 cykeltyverier til før der bliver rejst en sigtelse.

- Det er godt nok ikke særligt mange de fanger, lyder det Camilla Knudsen, som tidligere i år fik stjålet en Kildemoes citybike.

- Jeg synes, det er himmelråbende. Altså det kan ikke være rigtigt, at de fanger så få. Det er godt nok træls at høre, siger Camilla Nørgård, der også har prøvet at miste en cykel i København.

Det er da brandærgerligt, at vi ikke har ressourcer til at efterforske cykeltyverier i højere grad. Men i forhold til den brede vifte af forbrydelser, der foregår, har man kigget på, hvad giver så mening at bruge ressourcer på, og der er cykeltyverier desværre ikke særlig højt oppe på listen.

— Jesper Bangsgaard, Københavns Politi

Københavns Politi erkender, at opklaringsprocenten er utilfredsstillende lav. Men det er en logisk konsekvens af, at politiet generelt set har mangel på ressourcer, og at de derfor har prioriteret efterforskningen af cykeltyverier væk, hvis der ikke allerede ved anmeldelsen af tyveriet er meget specifikke spor at gå efter.

- Det er klart, at med omkring 15.000 årlige cykeltyverier alene i København, så er det en hel del hver eneste dag, man ville skulle sende en patrulje med to mand ud til, for at lave forhør i et område, og se om der er spor at hente, og det giver simpelthen ingen mening rent økonomisk. Det er simpelthen en for dyr udgift, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.

Store regionale forskelle i tyverier og opklaringsprocenter

På landsplan blev der sidste år anmeldt 46.212 cykeltyverier, hvortil der blev rejst 584 sigtelser. Problemet med cykeltyverier er størst i hovedstadsområdet, hvilket betød, at 61 procent af alle anmeldte cykeltyverier skete i TV 2 Lorrys sendeområde.

Sigtelsesprocenterne varierer også kraftigt fra region til region, hvor det står klart værst til omkring hovedstaden. Mens der i Region Nordjylland eksempelvis bliver rejst en sigtelse, hver gang der bliver stjålet 38 cykler, så rejses der gennemsnitligt først en sigtelse i Region Hovedstaden, når der er blevet stjålet 141 cykler.

Dermed er det altså langt mindre risikobetonet at stjæle en cykel i hovedstadsområdet end i resten af landet.

Ingen opklaring fører til endnu flere tyverier

Den manglende efterforskning af cykeltyverier vækker harme og irritation blandt de københavnske cyklister.

- Det er godt nok træls at høre, at der ikke bliver opklaret mere. I den her tid hvor cykler bliver både vigtigere og dyrere, så burde man måske opgradere det kriminologiske arbejde også, siger Camilla Nørgård, da vi fanger hende ved cykelparkeringspladsen foran Københavns Hovedbanegård.

Som TV 2 Lorry dokumenterede i går, så sælges stjålne cykler i stor stil på Facebook, hvor tyve og hælere åbenlyst sætter deres bytte til salg til så lave priser, at enhver må fatte mistanke, om at noget er galt.

Det er klart, at jo mindre risiko der er forbundet med en forbrydelse, jo større vil tendensen måske være til ikke at tænke over konsekvensen

— Jesper Bangsgaard, Københavns Politi

TV 2 Lorry konfronterede eksempelvis en hæler, der havde en et år gammel el-ladcykel til salg til 5.000 kroner, der året forinden var blevet solgt lovligt til 38.000 kroner. Cyklen var meldt stjålet i politiet cykelregister, men var alligevel slået offentligt op på Facebooks handelsplatform Marketplace.

- Det er jo et tegn på, at dem der sælger cyklerne, godt er klar over, at politiet ikke bruger så mange ressourcer på det. Det må jo være den logiske konklusion på, at de så offentligt sætter de stjålne cykler til salg, siger cyklisten Kristoffer Hjort Kruse, der har fået stjålet adskillige cykler over de seneste år.

Den konklusion er politiet enige i. De anerkender, at deres manglende efterforskning kan have betydning for omfanget af cykeltyverier.

- Det er klart, at jo mindre risiko der er forbundet med en forbrydelse, jo større vil tendensen måske være til ikke at tænke over konsekvensen, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.

Tilfældigheder bag flere opklarede cykeltyverier

En væsentlig del af de forholdsvis få sigtelser, der bliver rejst om cykeltyverier, sker ved det politiet kalder tilfældighedsfund i forbindelse med færdselskontroller.

Politiet opklarer altså nogle cykeltyverier, når de af helt andre grunde stopper en cyklist for eksempelvis at køre uden lygter eller over for rødt.

- Så tjekker vi stelnummeret, og en gang imellem er vi heldige at støde på stelnumre som er efterlyst, siger Jesper Bangsgaard.

I det omfang at det drejer sig om et ganske almindeligt cykeltyveri, hvor der er en beskeden værdi, hvor det kan klares mellem dig og dit forsikringsselskab, og der ikke er nogen spor i sagen, så er det noget, man må leve med.

— Jesper Bangsgaard, Københavns Politi

Andre stjålne cykler bliver opdaget, når politiet ransager en mistænkelig lokation i forbindelse med et større indbrud eller anden kriminalitet, og der så også står en cykel blandt tyvegodset.

Politi: Vi skal leve med uopklarede cykeltyverier

Politiet fortæller, at de har en tyverigruppe, der kigger på nogle af de markedsplatforme, hvor også cykler bliver solgt videre. Men de må erkende, at det er forholdsvis begrænset, hvad de i den forbindelse fanger af cykeltyve og hælere, og det traditionelle efterforskningsarbejde har de grundet manglende ressourcer altså stort set droppet for cykeltyverier.

- Det er da brandærgerligt, at vi ikke har ressourcer til at efterforske cykeltyverier i højere grad. Men i forhold til den brede vifte af forbrydelser, der foregår, har man kigget på, hvad giver så mening at bruge ressourcer på, og der er cykeltyverier desværre ikke særlig højt oppe på listen, siger Jesper Bangsgaard.

Så uopklarede cykeltyverier er bare noget vi skal leve med, eller hvordan?

- Ja, i det omfang at det drejer sig om et ganske almindeligt cykeltyveri, hvor der er en beskeden værdi, hvor det kan klares mellem dig og dit forsikringsselskab, og der ikke er nogen spor i sagen, så er det noget man må leve med, siger Jesper Bangsgaard.

- Men lige så snart, at det bliver større værdier, lige så snart der er nogle spor at gå efter, hvis der er en sporingschip, man kan forfølge, når der er et eller andet, så gør vi alt, hvad vi kan for at få sagerne fulgt til dørs, siger Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

FCK-talent tilbage på træningsbanen

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

FC Københavns Roony Bardghji var ifølge bold.dk onsdag tilbage på træningsbanen.

Svenskeren har været ude med en alvorlig skade, som han fik tilbage i maj, og han har derfor ikke spillet en kamp i syv måneder.

Siden har han været igennem et længere genoptræningsforløb, og nu er han altså et skridt nærmere et comeback.  

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Skuespiller fra Hvidovre kåret til spirende stjerne i Berlin

Den dansk-albanske skuespiller Besir Zeciri er blevet valgt til at deltage i filmfestivalen Berlinalens Shooting Star-program.

Den dansk-albanske skuespiller Besir Zeciri er blevet valgt til at deltage i filmfestivalen Berlinalens Shooting Star-program.

Det er et fast indslag på den tyske filmfestival, der skal give nye skuespillere muligheden for at markere sig. Hvert år bliver ti skuespiller udvalgt.

Det oplyser Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse. Det er Det Danske Filminstitut, der indstiller en dansk kandidat til talentprogrammet.

Zeciris rolle i spillefilmen "Pigen med nålen" var anledningen til, at han blev valgt som den danske kandidat.

- I sin karriere har han vist, at han kan håndtere følelser på en helt særlig og kraftfuld måde, sagde udvælgelsesjuryen bag Shooting Star blandt andet om valget.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Flere sager med stjålne sidespejle

Et af de sidespejle, som blev stjålet i Jyllinge i nat.
Foto: Louise Ørveile, TV 2 Kosmopol

Som vi tidligere har beskrevet på TV 2 Kosmopol er sidespejle i særdeles høj kurs hos biltyvene i øjeblikket, og natten til tirsdag gik det så ud over Holte og Nærum.

Nordsjællands politi skriver i sin døgnrapport, at en bil, som stod i Arnevangen i Holte, mellem mandag aften og tirsdag morgen klokken 07.50 har fået stjålet sidespejle.

Også en bil, som stod i Lyngdalen i Nærum, har i samme tidsrum fået stjålet sine sidespejle, og det samme var tilfældet i Skovskellet i Holte.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Vild prisstigning på strøm i dag: På det her tidspunkt er det dyrest

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis du skal lade bilen eller sætte en vask tøj over i dag, så kan det være en god idé at udskyde det.

Onsdag kan elprisen sidst på eftermiddagen nemlig komme op over seks kroner per kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Det skyldes mangel på vedvarende energi som sol og vind, og fra morgenstunden har elprisen omkring klokken 08 ligget på 4,9 kroner øst for Storebælt og 3,79 kroner i Vestdanmark.

Efter at have nået toppen klokken 17 begynder elprisen igen at falde i løbet af aftenen. Først klokken 20 kommer prisen under fire kroner i hele landet.

Selvom elprisen onsdag er høj, er den generelt faldet fra det rekordhøje niveau i 2022.

- I gennemsnit er elpriserne blevet mere normale i år. Men vi har også set, at udsvingene i priserne er blevet større, siger chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark til TV 2.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Danmarks frækkeste by: Her køber de mest sexlegetøj

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Humlebæk er nok mest kendt for sin smukke beliggenhed ved Øresund, men nu kan byen også bryste sig af at være den frækkeste by i Danmark.

Humlebækkerne står nemlig noteret for at have købt næsten tre gange så meget sexlegetøj per indbygger som landsgennemsnittet, skriver Sinful, der er Nordeuropas største webshop inden for sexlegetøj.

Og den bedrift har sikret den nordsjællandske by titlen som 'Årets frækkeste by' i 2024. I vores område er også København SV at finde som nummer 8 på listen.

I modsatte ende holder Brøndby Strand sig pænt tilbage og scorer titlen som 'Årets kedeligste by' med det laveste antal køb af frække produkter per indbygger.

I Taastrup kan de glæde sig over at være dem, der har flest solgte vibratorer per indbygger, oplyser Sinful.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Mand sov i bil midt på kørebanen

Genrefoto.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Natten til onsdag klokken 02.40 modtog politiet en anmeldelse fra et vidne, som informerede om, at der på Sengeløsevej i Roskilde holdt en bil midt på kørebanen med en sovende mand i, som vidnet ikke kunne vække, så bilen kunne komme væk fra vejen.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i døgnrapporten.

En patrulje kom frem til stedet, og den sovende mand, der er 32 år og fra Roskilde, blev vækket. Han havde ikke gyldig førerret og blev derfor sigtet for kørsel i frakendelsestiden. Desuden blev han sigtet for narkokørsel og overtrædelse af bestemmelserne i knivloven, da han var i besiddelse af en kniv, som patruljen beslaglagde.

Manden forklarede, at han var kommet kørende og havde modtaget et telefonopkald, hvilket fik ham til at standse bilen. Da han efterfølgende ville køre videre, kunne bilen ikke starte. Og derefter havde han altså lagt sig til at sove.

Politiet fik skubbet bilen væk fra kørebanen, så den ikke var til fare for de øvrige bilister på strækningen, og den 32-årige blev anholdt med henblik på at få udtaget en blodprøve til sagen. Han kan forvente at høre mere på et senere tidspunkt, meddeler politiet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Kommuner føler sig ikke rustet til øget cybertrussel

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Næsten alle danske kommuner føler ikke, at de interne forsvarslinjer mod cyberangreb er stærke nok.

Det viser en rundspørge blandt it-chefer ved 75 kommuner, som analysemagasinet for Kommunernes Landsforening, Momentum, har foretaget.

Helt konkret svarer 97 procent af de adspurgte, at cybertruslen er større eller langt større end kommunens ressourcer til at håndtere den øgede trussel.

Mandag blev kommunerne også sat på prøve. Her gik en række kommunale hjemmesider i sort- herunder Dragør og Frederiksberg- og var ikke mulige at tilgå efter et cyberangreb.

Flere kommuner bekræftede, at der var tale om et såkaldt overbelastningsangreb - helt specifikt dDoS-angreb.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Flere turister strømmer til Danmark

Turistovernatningerne i Danmark er i 2024 steget med fem procent sammenlignet med sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Antallet af turistovernatninger er siden 2015 steget med 42 procent.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

DBU bakker op om VM i Saudi-Arabien i 2034

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I et interview med RADIO IIII, fortæller DBU’s formand, Jesper Møller, at DBU bakker op om VM i Saudi-Arabien i 2034.

Udmeldingen kommer samme dag, onsdag, hvor FIFA’s medlemslande skal stemme om værtskabet for VM 2030 og 2034.

- Vi kommer til at nikke til det, der sker. For det har vi et mandat til, siger Jesper Møller til RADIO IIII.

Formanden vil dog ikke svare på, hvad DBU ville stemme i en eventuel afstemning om VM-buddene.

- Det er et hypotetisk spørgsmål, for der er jo ikke noget valg. Vi har været kritiske over for den del af processen, der ikke har frembragt flere bud at vælge mellem. Vi synes, FIFA skal leve op til de reformer, de indførte i 2016, siger han yderligere til RADIO IIII.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Havareret bil på Køge Bugt Motorvejen

Der holder en havareret bil i nordgående på Køge Bugt Motorvejen, skriver P4 Trafik.

Den holder mellem 31a Solrød Syd og 30 Solrød Nord, og den holder i det venstre spor. Det giver nogle opbremsninger, og der er vejhjælp på vej til bilen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google