78 cykeltyverier om dagen: Politiet gør næsten intet
Hovedstadsområdet er hårdt ramt af cykeltyverier og sigtelsesprocenten er på sølle 0,71. Det betyder, at det bliver rejst én sigtelse, for hver gang der bliver stjålet 141 cykler.
Hele 15.825 cykler blev sidste år meldt stjålet i Københavns kommune. Det svarer til, at mere end hver tredje cykel, der bliver stjålet i Danmark, bliver stjålet i hovedstaden.
Men selvom sagerne hober sig op, så blev der sidste år kun rejst 114 sigtelser mod formodede tyve eller hælere. Det svarer til, at der bliver sigtet én mulig gerningsmand, hver gang der bliver stjålet 139 cykler. Tallet for hele Region Hovedstaden er en smule værre, hvor der skal 141 cykeltyverier til før der bliver rejst en sigtelse.
- Det er godt nok ikke særligt mange de fanger, lyder det Camilla Knudsen, som tidligere i år fik stjålet en Kildemoes citybike.
- Jeg synes, det er himmelråbende. Altså det kan ikke være rigtigt, at de fanger så få. Det er godt nok træls at høre, siger Camilla Nørgård, der også har prøvet at miste en cykel i København.
Københavns Politi erkender, at opklaringsprocenten er utilfredsstillende lav. Men det er en logisk konsekvens af, at politiet generelt set har mangel på ressourcer, og at de derfor har prioriteret efterforskningen af cykeltyverier væk, hvis der ikke allerede ved anmeldelsen af tyveriet er meget specifikke spor at gå efter.
- Det er klart, at med omkring 15.000 årlige cykeltyverier alene i København, så er det en hel del hver eneste dag, man ville skulle sende en patrulje med to mand ud til, for at lave forhør i et område, og se om der er spor at hente, og det giver simpelthen ingen mening rent økonomisk. Det er simpelthen en for dyr udgift, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.
Store regionale forskelle i tyverier og opklaringsprocenter
På landsplan blev der sidste år anmeldt 46.212 cykeltyverier, hvortil der blev rejst 584 sigtelser. Problemet med cykeltyverier er størst i hovedstadsområdet, hvilket betød, at 61 procent af alle anmeldte cykeltyverier skete i TV 2 Lorrys sendeområde.
Sigtelsesprocenterne varierer også kraftigt fra region til region, hvor det står klart værst til omkring hovedstaden. Mens der i Region Nordjylland eksempelvis bliver rejst en sigtelse, hver gang der bliver stjålet 38 cykler, så rejses der gennemsnitligt først en sigtelse i Region Hovedstaden, når der er blevet stjålet 141 cykler.
Dermed er det altså langt mindre risikobetonet at stjæle en cykel i hovedstadsområdet end i resten af landet.
Ingen opklaring fører til endnu flere tyverier
Den manglende efterforskning af cykeltyverier vækker harme og irritation blandt de københavnske cyklister.
- Det er godt nok træls at høre, at der ikke bliver opklaret mere. I den her tid hvor cykler bliver både vigtigere og dyrere, så burde man måske opgradere det kriminologiske arbejde også, siger Camilla Nørgård, da vi fanger hende ved cykelparkeringspladsen foran Københavns Hovedbanegård.
Som TV 2 Lorry dokumenterede i går, så sælges stjålne cykler i stor stil på Facebook, hvor tyve og hælere åbenlyst sætter deres bytte til salg til så lave priser, at enhver må fatte mistanke, om at noget er galt.
TV 2 Lorry konfronterede eksempelvis en hæler, der havde en et år gammel el-ladcykel til salg til 5.000 kroner, der året forinden var blevet solgt lovligt til 38.000 kroner. Cyklen var meldt stjålet i politiet cykelregister, men var alligevel slået offentligt op på Facebooks handelsplatform Marketplace.
- Det er jo et tegn på, at dem der sælger cyklerne, godt er klar over, at politiet ikke bruger så mange ressourcer på det. Det må jo være den logiske konklusion på, at de så offentligt sætter de stjålne cykler til salg, siger cyklisten Kristoffer Hjort Kruse, der har fået stjålet adskillige cykler over de seneste år.
Den konklusion er politiet enige i. De anerkender, at deres manglende efterforskning kan have betydning for omfanget af cykeltyverier.
- Det er klart, at jo mindre risiko der er forbundet med en forbrydelse, jo større vil tendensen måske være til ikke at tænke over konsekvensen, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.
Tilfældigheder bag flere opklarede cykeltyverier
En væsentlig del af de forholdsvis få sigtelser, der bliver rejst om cykeltyverier, sker ved det politiet kalder tilfældighedsfund i forbindelse med færdselskontroller.
Politiet opklarer altså nogle cykeltyverier, når de af helt andre grunde stopper en cyklist for eksempelvis at køre uden lygter eller over for rødt.
- Så tjekker vi stelnummeret, og en gang imellem er vi heldige at støde på stelnumre som er efterlyst, siger Jesper Bangsgaard.
Andre stjålne cykler bliver opdaget, når politiet ransager en mistænkelig lokation i forbindelse med et større indbrud eller anden kriminalitet, og der så også står en cykel blandt tyvegodset.
Politi: Vi skal leve med uopklarede cykeltyverier
Politiet fortæller, at de har en tyverigruppe, der kigger på nogle af de markedsplatforme, hvor også cykler bliver solgt videre. Men de må erkende, at det er forholdsvis begrænset, hvad de i den forbindelse fanger af cykeltyve og hælere, og det traditionelle efterforskningsarbejde har de grundet manglende ressourcer altså stort set droppet for cykeltyverier.
- Det er da brandærgerligt, at vi ikke har ressourcer til at efterforske cykeltyverier i højere grad. Men i forhold til den brede vifte af forbrydelser, der foregår, har man kigget på, hvad giver så mening at bruge ressourcer på, og der er cykeltyverier desværre ikke særlig højt oppe på listen, siger Jesper Bangsgaard.
Så uopklarede cykeltyverier er bare noget vi skal leve med, eller hvordan?
- Ja, i det omfang at det drejer sig om et ganske almindeligt cykeltyveri, hvor der er en beskeden værdi, hvor det kan klares mellem dig og dit forsikringsselskab, og der ikke er nogen spor i sagen, så er det noget man må leve med, siger Jesper Bangsgaard.
- Men lige så snart, at det bliver større værdier, lige så snart der er nogle spor at gå efter, hvis der er en sporingschip, man kan forfølge, når der er et eller andet, så gør vi alt, hvad vi kan for at få sagerne fulgt til dørs, siger Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi.