Camilla Lantz brugte tre årtier på lengendarisk homobar: "Der blev danset, grinet og scoret"
I den tid, hvor Camilla Lantz ejede den homobaren Cosy Bar, oplevede hun, hvordan den vilde festkultur langsomt forsvandt.
Efter næsten otte årtier med fest og farver er det slut. Cosy Bar, som er en af verdens ældste homobarer, lukker og slukker fredag.
Men hvad var det for et sted? Og hvordan har den festkultur, der udspillede sig bag døren til nummer 24 i Studiestræde, ændret sig over årene?
Det har vi spurgt den tidligere ejer af Cosy Bar, Camilla Lantz, om.
I tæt på tredive år stod hun nemlig bag baren på den legendariske beværtning. Først som bartender, senere som ejer.
Kom på Cosy fra barns ben
Faktisk er Camilla Lantz kommet på Cosy Bar allerede fra barnsben.
- Jeg startede med at arbejde dernede, da jeg var 10 år. Jeg stod selvfølgelig ikke i baren dengang, men jeg gjorde rent dernede hver mandag, fortæller hun.
De tidligere ejere af den 76 år gamle homobar var nemlig hendes forældre, som købte stedet i 1973.
Cosy Bar har derfor altid fyldt i Camillas liv, indtil hun i 2021 blev nødt til at sælge stedet.
Alligevel var det aldrig hendes plan at overtage beværtningen.
- Jeg er vokset op i en familie, hvor alle omkring mig arbejdede i restaurationsbranchen, og jeg kan huske, at det var en branche, jeg på ingen måde kunne se mig selv gå ind i.
Købte sin mor og bror ud
På trods af, at Camilla Lantz ikke havde noget ønske om at bruge sit arbejdsliv bag baren på Cosy, så var det præcis, hvad der skete.
- Min mor var ved at gå konkurs i starten af halvfemserne, så min bror og jeg valgte at købe os ind, for de penge vi fik, efter min far døde, siger Camilla Lantz.
Få år senere, i 1997, overtog hun ejerskabet fuldstændigt, og det blev starten på en større forvandling af stedet.
- Vi var jo på vej ind i 00’erne, så vi kunne ikke blive ved at drive et sted, der hang fast i 80’erne. Så mit krav var, da jeg som 27-årig købte min mor og bror ud, at jeg ville have lov at drive det på min måde.
Og Camillas måde at drive bar skulle vise sig at være en succes.
- Jeg skabte et sted, hvor baren, drinksene, dansen og musikken var i højsædet, og folk elskede det vilde og festlige miljø, fortæller hun.
Foto: Camilla Lantz
Der kom alt fra ludere til kendisser
Selv elskede Camilla Lantz også det liv og den stemning, der weekend efter weekend var at finde Cosy bar, når høj som lav, rig som fattig, homo som hetero, kom for at feste til den lyse morgen.
- Det var et sted med plads til alle, og der kom alt fra ludere til kendisser. Det var en stemning man ikke fandt andre steder. Der blev danset, grinet og scoret. Folk førte sig frem i baren. Der blev drukket, og der blev taget narko.
Vildskaben varede ved og ved og ved, men så skete der noget. Tiderne skiftede, og det samme gjorde folks opførsel.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Den blev pænere, mere tilbageholden – eller som Camilla Lantz siger - kedelig.
- Det var ligesom om der skete noget i årene omkring MeToo bølgen. Det er svært at sætte en finger på, men det er som om folk er blevet mere selvbevidste. Den letsindige stemning forsvandt. Alt blev pludselig så politisk korrekt. Folk står ikke længere og snaver i ring og gir den gas, fortæller hun.
Foto: Camilla Lantz
Jeg tror, folk savner den der vildskab
En ting var den nye festkultur, men det var først da Corona-pandemien ramte landet, at omsætningen for alvor led et alvorligt knæk.
- Jeg er jo vokset op i en tid og et miljø hvor Aids-epidemien fyldte meget, så jeg blev faktisk rigtig bange, da coronaen kom til Danmark. Jeg lukkede derfor ned for baren, allerede inden vi blev tvunget til det, siger hun.
Til sidst var Camilla Lantz så presset, at hun måtte sælge sin bolig i hovedstaden, hvorefter hun flyttede til Næstved.
Men der er langt fra Næstved til Studiestræde, og hun måtte derfor også sige et endegyldigt farvel til Cosy Bar.
Selvom hun er glad for sit nye liv, og den forretning hun nu driver i Næstved, så mindes hun stadig de mange gode tider på Cosy Bar - og hun er ikke den eneste.
- Jeg tror, folk savner den der vildskab! Det kan jeg også mærke på miljøet – mange af dem savner det også. Det var jo sjovt. Jeg har aldrig været fan af at leve i fortiden, men når alt er blevet så alvorligt og korrekt, så ender man jo med at drømme sig tilbage, fortæller Camilla Lantz.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de nuværende ejere af Cosy Bar.