Desperat pædagogmangel: Endagskursus til medhjælpere skal højne kvaliteten
Københavns Kommune forsøger at komme de store problemer med manglende pædagoger til livs ved at oprette et endagskursus for pædagogmedhjælpere. Kommunen erkender dog, at kurset ikke står mål med de 3,5 års uddannelse, som pædagoger normalt modtager.
Der er både gang i sjippetov, hulahopringe og kegler, når pædagogmedhjælpere i massevis gæster Københavns Professionshøjskole i Carlsbergbyen.
De er nemlig en del af et nyt initiativ fra Københavns Kommune, der årligt skal give 200 pædagogmedhjælpere et endagskursus i pædagogik.
En af de 26 deltagere på det første af i alt otte kurser i 2023 er 24-årige Sebastian Holm, der har været pædagogmedhjælper i børnehaven Krudthuset på Christianshavn i et halvt år.
Da TV 2 Kosmopol møder ham på kurset, er det ikke kun legen med redskaber, der skaber glæde for Sebastian Holm.
- Det er fedt at få muligheden for at lære noget, for i hverdagen bliver vi bare kastet ud i det, så det er givende at komme ud et sted, og faktisk blive klogere på det man arbejder med, siger Sebastian Holm.
Fokus på refleksion
På kurset er børns udvikling, leg og sprog på programmet. Især snakken om de lege, pædagogmedhjælperne hver dag igangsætter, har været givende for Sebastian Holm, der i det daglige ikke når at tænke over, hvordan forskellige lege kan have forskellig pædagogisk betydning.
- Vi er blevet undervist lidt i, at det at lytte også er en slags sprog for børn. Samtidig har vi også lært lidt om, hvordan man kan forbedre relationen mellem barn og voksen. Vi har også leget og snakket om, hvorfor man leger netop de lege, så det ikke bare er ting man gør, men at der også er noget refleksion bag det, siger Sebastian Holm.
Det går undervejs i kursusdagen op for flere af de deltagende, at de i daginstitutionerne i høj grad starter de selvsamme lege, som de selv legede meget som børn.
Særligt refleksionen om adfærd og hvilke aktiviteter der sættes i gang, er noget, der har været fokus på for dekan på Københavns Professionshøjskole Annegrete Juul i udformningen af kurset.
- Vi tænker, at rigtig mange pædagogmedhjælpere tager udgangspunkt, i hvordan børnepasningen er foregået hjemme i deres familie, og her skal kurset hjælpe dem med at få et blik for, at der er en hel faglighed bag, hvor relationen til børnene i daginstitutionen er en anden, end den man har derhjemme, siger Annegrete Juul.
Én dags snusning
Kurset er typisk tiltænkt unge mennesker, der kommer direkte fra gymnasiet og holder sabbatår inden de bevæger sig videre i uddannelsessystemet.
En pædagoguddannelse tager normalt 3,5 år, og Annegrete Juul er udmærket klar over, at der ikke på baggrund af en enkelt dag på kursus kommer en løsning på problemet med manglende pædagoger i daginstitutionerne. Men hun håber, at kurset kan være en måde at få flere til at blive interesseret i uddannelsen.
- Det er klart, at på én dag kan man ikke nå at blive hverken hel eller halv pædagog, men man kan nå at snuse til faget og få et blik for fagligheden i faget, siger Annegrete Juul.
Pædagogmangel i Københavns Kommune
- I 2021 endte ca. 46% af jobopslag om pædagogstillinger i Københavnske vuggestuer og børnehaver uden ansættelser.
- I 2021 var der 3095 pædagogmedhjælpere i kommunale og selvejende daginstitutioner i Københavns Kommune.
På Københavns Rådhus havde man hellere set, at der var flere pædagoger til at besætte stillingerne, men Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jakob Næsager (K) mener, at kurset er en god tilføjelse til det arbejde, der foretages for at introducere pædagogmedhjælperne for pædagogik i institutionerne.
-Vi har både penge og vilje til at ansætte flere pædagoger, men de er der ikke, så det her er et fint supplement til den introduktion, pædagogmedhjælperne får ude i institutionerne, siger Jakob Næsager, som håber på, at introduktionskurset i fremtiden kan være mere end blot én dag.
Sætter tanker i gang
Da Sebastian Holm er tilbage på stuen i Krudthuset, har kurset gjort indtryk på ham. Han vil tage nogle af de ting, han er blevet introduceret for med sig , når han fremover arbejder i børnehaven.
- Det har været med til at sætte nogle tanker i gang, om de ting jeg gør, og det har givet mig nogle redskaber, som jeg kan bruge i dagligdagen hernede i Krudthuset, siger Sebastian Holm.
Den pædagogiske leder i Krudthuset, Louise Lyck Rise, har seks pædagogmedhjælpere, der enten har været eller skal på kurset i 2023, og hun håber, at de kan komme tilbage til børnehaven med lignende refleksioner som Sebastian Holm.
-Jeg har nogle rigtig dygtige pædagogmedhjælpere, som jeg har lyst til understøtte, så de forhåbentlig kan blive nysgerrige på det pædagogiske arbejde, siger Louise Lyck Rise og uddyber:
-Jeg håber på, at jeg får nogle pædagogmedhjælpere hjem med smag for, hvad det pædagogiske arbejde kan, og nogle redskaber som de kan bruge her i institutionen.
Københavns Kommune har i 2023 sat 1,3 millioner kroner af til kurset. Fra 2024 til 2026 er der årligt sat 1,2 millioner af til endagskurserne.