En simpel test blev en udfordring for tv-værten
En lang række kendte danskere støttede tirsdag op om kampagnen #SlukSammen, der opfordrer alle til at slukke deres skærme i to timer.
Er du afhængig af dine skærme?
Det spørgsmål blev tusindvis af danskere konfronteret med tirsdag aften, da Headspace Danmark opfordrede alle til at slukke helt i to timer.
Og en af de mange danskere var tv-vært Signe Lindkvist.
Hun havde sammen men en lang række andre kendte danskere stillet sig forrest i kampen for mindre skærmtid.
Det gjorde hun blandt andet for at være et godt forbillede for sine børn.
- Jeg tror, det er tusinde gange nemmere for mig. Altså, jeg er 50, men min datter er 19. Jeg kan da godt mærke på hende, at det er noget helt andet. Al hendes kommunikation er på telefonen, siger hun.
#SlukSammen med Headspace
Den 20. august 2024 opfordrede Headspace Danmark danskerne til at slukke telefonen fra kl. 18 til 20 og i stedet være sammen med hinanden.
Kampagnen blevet bakket op af en lang række kendte mennesker, prominente virksomheder og forskere.
Initiativet skulle blandt andet inspirere unge, som gerne vil nedsætte deres skærmforbrug, men har svært ved det.
”Mange af de unge, vi møder i Headspace, vil gerne bruge mindre tid på skærmen. Men de har svært ved at lukke ned, fordi de er bange for at gå glip eller ryge ud af fællesskabet. Her er heller ikke alle voksne lige gode rollemodeller med deres store skærmforbrug. Derfor prøver vi at samle alle danskere om at gå offline i to timer. Håbet er, at det kan inspirere til en hverdag med mere nærvær og plads til samtaler,” siger Poul Nyrup Rasmussen, tidl. statsminister og protektor i Det Sociale Netværk/Headspace Danmark, i en pressemeddelelse.
Signe Lindkvist besluttede derfor at bruge sine to skærmfrie timer med den nære familie, hvor de alle ville slukke og dyrke samværet og nærværet uden udefrakommende forstyrrelser.
- Jeg tror, der er noget sindssygt sundt ved at sige: “Hey, nu sætter vi to os ind under et vattæppe under to stole, og så sidder vi to helt alene og kigger på hinanden og er sammen.
- Den intimitet, den kvalitetstid og den udelte opmærksomhed, man giver et andet menneske, og som man får af et andet menneske. Det, tror jeg, har en betydning for os alle sammen, forklarer hun.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol
TV 2 Kosmopol mødtes med Signe Lindkvist forud for aftenens officielle skærmslukning til en test.
Her skulle hun være skærmfri alene - med en journalist i hælene - og det skulle vise sig at være lidt sværere end først antaget.
Flere mistrives
Ifølge Headspace Danmark peger mere og mere forskning på, at den stigende skærmtid er er dårlig for både børn, unge og voksens mentale heldbred.
En de mest fremtrædende danske forskere inden for feltet, Aida Bikic, psykolog og Ph.D ved SDU, håber, at Headspaces kampagne kan afføde en nødvendig samtale om at sætte grænser for skærmtid:
”Det er særligt relationerne i familien, som former os som mennesker, og som er afgørende for børn og unges trivsel. Skærmen fylder for meget hos både børn og voksne, og den stjæler tiden fra det allervigtigste: samværet med andre. Børn og unge har behov for nærvær og grænser for at kunne trives. Skru ned for skærmen, og afsæt dagligt tid til fællesskabet og samtalen; Spil et spil, gå en tur, eller lav mad sammen,” siger Aida Bikic i en pressemeddelelse.
Hører Købehavn på ny
Det gik hurtigt op for Signe Lindkvist, at en telefon, der afspiller podcast eller musik i ørene, ville være snyd.
For så ville telefonen ikke være slukket.
Og det gjorde altså udfordringen langt sværere for hende, forklarer den erfarne tv-vært og selvudnævnte gøgler:
- Jeg har stort set aldrig en stille og sund stund, hvor jeg ikke får input. Jeg går aldrig i haven uden noget i ørene, siger hun.
Og under vores tur rundt i haven gik det også op for hende, at der et hav af lyde, hun ikke normalt bemærker.
- Der er mange lyde, som man ellers ikke vil tænke over. En ambulance, en bil, nogle blade, en fugl. Man føler sig som en rigtig københavner, når man pludselig lægger mærke til alle de lyde, siger Signe Lindkvist.
Sundhedsstyrelsens gode råd om skærmbrug
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række råd til, hvordan bl.a. forældre kan hjælpe deres børn og teenagere til at omsætte anbefalingerne om skærmbrug i fritiden til konkrete handlinger.
Et udpluk lyder blandt andet:
Generelt fraråder man forældre at lade deres børn under to år sidde alene med en skærm.
Børn mellem to og fire år bør maksimalt bruge en time med en skærm om dagen. Mindre tid er bedre. Skærmforbruget bør desuden helst stimulere udvikling og trivsel.
Lær børn i alderen fem til 17 år at bruge et almindeligt vækkeur.
Støt dit barn i at være kritisk over for informationer.
Tal med dit barn om, at tonen ikke må blive for voldsom.
Stå til rådighed, hvis dit barn har oplevelser, der bør tales om. Vær ikke fordømmende.
Voksne bør ikke have mere end tre timers skærmtid i fritiden dagligt.
LÆS ALLE ANBEFALINGER HER.
I det hele taget er hun dårlig til at foretage sig ingenting, forklarer hun.
- Jeg har det, man på godt gammeldags dansk ville kalde for krudt i røven. Så jeg trives ikke i at lave ingenting, siger hun.
Hun har for eksempel haft en hængekøje i fire år, som hun aldrig har ligget i, fordi hun ikke kan finde roen til at slappe af i den.
Selvom hun testede hængekøjen i dagens anledning, gik der da ikke længe, før hun fik nok og var klar til at fortsætte til noget andet.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol
Vi gik derfor en tur til vandet, noget, Signe Lindkvist indrømmer, at hun ikke får gjort særligt ofte, selvom hun bor tæt på stranden.
Ved vandet gik tankerne både på krabbefiskeri, men også på hvor afhængig hun egentlig er af sin telefon i hverdagen.
Så afhængig, at det til tider afskærer hende fra mulige sociale interaktioner, fortæller hun.
- Selvfølgelig kan man overleve to timer, men det er mere de refleksioner, man får. Man mærker, hvor afhængig, man egentlig er, siger hun.
Hun lover sig selv at kigge mere op, når hun fremover bevæger sig ud i det offentlige rum.
- Det er følelsen af, ikke at mærke verden. Så det er en ny regel for mig selv. Fra nu af, når jeg er i bevægelse, så må jeg ikke kigge på skærmen, jeg skal simpelthen altid kigge op, også hvis jeg sidder i tog eller bus:
- Jeg gider ikke være den, der ikke ser nogen, hvis de har behov for at blive set.
Og hun konkluderer, at det ville være givende for hende at indføre flere skærmefrie tidsrum i sit liv.
- Jeg må simpelthen bare konkludere, at jeg skal gøre det her noget mere, fordi det er vildt nok, hvor meget mit liv er afhængigt af skærmen. Jeg må kunne blive bedre.
Du kan komme med på det skærmfrie besøg hjemme ved Signe Lindkvist i videoen her: