Gaden med de 1000 liv: Her er historien om Pusher Street

Mange har forsøgt, men ingen har haft succes med at fjerne hashen fra Pusher Street på Christiania. Ifølge historiker og sociolog ligger frisindet så dybt i christianitterne, at et stop for hash i staden rører ved de gamle frihedsideologier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Pusher Street på Christiania
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Artiklen er oprindeligt udgivet i august 2023, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den.

Da en broget gruppe mennesker en mild septemberdag bare tre dage efter folketingsvalget i 1971 flyttede ind og besatte den forladte kaserne på Bådsmandsstræde på Christianshavn, havde kun de færreste drømt om det, Fristaden Christiania er blevet til nu, 52 år senere.

I folkemunde blev Christianias besættere kaldt ”slumstormerne”, men i løbet af ganske kort tid flyttede også omkring 150 hippier, kunstnere, hjemløse og narkomaner ind i de forladte militærbygninger med en fælles drøm om at gøre op med det borgerlige samfund og de ideologier, der fulgte med.

I stedet skulle fristaden realisere drømmen om et samfund sat fri af gængse normer og baseret på frihed, kreativitet og fællesskab.

Og med frisindet fulgte også eksperimenter med psykedeliske stoffer, heroin og hashrygning, som hurtigt blev en accepteret del af Christiania.

Dét blev kimen til det åbenlyse salg af både hash og hårdere stoffer på Christiania – og starten på en romantisk fortælling om menneskets ret til at gøre og handle, som man vil. 

Men det blev også starten på en deroute, som over tid er løbet fra christianitterne selv.

Sådan lyder vurderingen fra den tidligere BZ’er René Karpantschof, der i dag er historiker, forfatter og har en ph.d. i sociologi fra Københavns Universitet, hvor han har forsket i netop Christiania.

- I 70'erne var der christianitter, som helt åbenlyst solgte både hash og hårdere stoffer derude. Det var der ikke så mange, der tænkte over. Det var jo ligesom bare en del af livet og kulturen på det tidspunkt, forklarer René Karpantschof.

Han fortæller, at Pusher Street på mange måder er en stor del af Christianias DNA, og derfor ikke bare lige kan fjernes.

Her tager han os gennem en række nedslag i Pusher Streets historie, som kan være med til at forklare, hvorfor det aldrig tidligere er lykkes at lukke hashgaden i fristaden – trods gentagne forsøg fra både regeringer, kommuner, politiet og christianitterne selv.

Pusher Street

  • 1979

    Junkblokaden

    Christiania i 1970'erne.
    Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix

    Første store ændring på Christiania skete allerede i 70’erne. For selvom frisindet i 70’erne betød en lempelig tilgang til euforiserende stoffer, indså christianitterne, at man også i fristaden måtte sætte ind over for de hårde stoffer.

    - I slutningen af 70’erne døde der omkring 10 christianitter af overdoser på grund af hårde stoffer. Og det førte til, at man ville have de hårde stoffer ud af Christiania. I 1979 var modstanden så stort, at det udmøntede sig i denne her junkblokade, som den blev kaldt.

    - Den betød, at der ikke længere måtte sælges eller købes hårde stoffer på Christiania. Men det gjaldt altså ikke hashen, siger René Karpantschof.

  • 80'erne

    Rockernes indtog på hashmarkedet

    Op gennem 80'erne var kampklædte betjente langt fra et sjældent syn på Christiania. Her er politiet på aktion mod fristadens værtshuse, som ikke havde bevilling til at udskænke alkohol.
    Foto: Teit Hornbak/Ritzau Scanpix

    I 80’erne var det ikke længere kun hippierne, der røg hash. Jointen var blevet en del af danskernes festkultur, og derfor blev hashmarkedet efterhånden mere lukrativt end tidligere.

    Det fik betydning for christianitterne, da fristaden allerede havde markeret sig som stedet, hvor man helt åbenlyst kunne handle sin hash.

    - Der begyndte at være penge i at sælge hash, og det fik rockergrupperne Hells Angels og Bullshit til at starte deres forretning på fristaden. De kom med deres store muskler og møvede sig ind som en del af pusherne på Christiania. Og selvom de også var en slags outlaws fra samfundet som christianitterne, delte de langt fra værdier med de pushere, som igennem efterhånden mange år havde solgt hash på fristaden.

    - Deres primære formål var at tjene penge, og i løbet af 80’erne kommer de op at slås om hashmarkedet i hovedstaden.

    Men selvom Bullshit og Hells Angels gjorde indtog på hashmarkedet og på Christiania, var der fortsat også christianitter, som pushede hash.

    - Det var ikke sådan, at rockerne styrede alt. Så det blev bare mere en blanding, forklarer René Karpantschof.

    Så fristadstanken om Christiania var fortsat intakt. Det meste var tilladt, og de få ting, som man ikke måtte, skulle vedtages af alle på store fællesmøder. Imens voksede hashsalget og rockernes indflydelse støt.

  • 1985

    Drabet på Høvding

    Bullshit-præsidenten Høvding blev dræbt på Christiania i 1985. Her ses han i 1983.
    Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

    Mens rockerne tjente flere og flere penge på hashhandlen på Christiania, voksede spændingerne mellem Hells Angels og Bullshit også.

    Det udviklede sig til en regulær rockerkrig, som i første omgang kulminerede med drabet på Bullshits leder.

    En kold decemberaften bare tre dage før jul i 1985 sad Høvding på værtshuset Nemoland på Christiania, da to medlemmer fra en rivaliserende rockergruppe gik ind ad døren og likviderede ham med otte skud fra en pistol.

    Ifølge René Karpantschof var holdningen til rockerne delte. På den ene side var de uønskede i fristaden blandt christianitterne, men idéen om den frie hash fordrede også tanken om, at den gerne måtte pushes – også af rockerne. Så rent ideologisk var der ikke nogen barriere for, at også rockere kunne sælge hash.

  • 1989

    Al hash på Pusher Street

    Pusher Street i 1982
    Foto: Ole Henning/Ritzau Scanpix

    Men i slutningen af 80’erne var hashsalget alligevel blevet for meget for christianitterne.

    - På et tidspunkt var der hash alle vegne på Christiania. Lige så snart man kom inden for hovedindgangen, stod der nogen og solgte hash – og til sidst satte christianitterne selv gang i en aktion for at regulere salget af stoffer.

    - Så i 1989, 10 år efter junkblokaden, startede christianitterne en aktion med et krav om, at alt hashsalg skulle begrænses til Pusher Street.

    Pusher Street havde allerede fået sit navn i starten af 80’erne, men med christianitternes krav om, at hashsalget kun måtte foregå dér, levede den nu for alvor op til sit navn.

    Med oprettelsen af Pusher Street blev hashsalget nu formaliseret med boder, hvor man helt åbenlyst kunne komme og købe sin hash. Men det var fortsat rocker-grupperne, som sad tungere og tungere på handlen.

    Op gennem 90’erne levede christianitterne og rockerne side om side med hashsalget som den fællesnævner, der bandt dem sammen på fristaden.

    Det var ikke problemfrit, men heller ikke altid problemfyldt.

    Fra tid til anden kom politiet på razzia på Christiania, og sådan har det været lige siden. Ligesom rockerne blev en fast bestanddel af Christiania med hashsalget, blev politiet det også.

  • 2003

    Mange ønsker lukning – men gentagne forsøg virker ikke

    En christianit ryger en kæmpe joint imens politiet rydder Pusher Street.
    Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

    I 2003 kom den politiske handlingsplan ”Kampen om narko” fra VK-regeringen, og med den fulgte en erklæring om at rydde det åbne hashmarked på Christiania og have nultolerance overfor hashhandel.

    I januar 2004 tog christianitterne og pusherne imidlertid sagen i egen hånd og ryddede i fællesskab de mange hashboder i Pusher Street. Rydningen skete et halvt år efter Københavns daværende politidirektør Kai Vittrup proklamerede, at man havde en klar plan for rydningen af Pusher Street.

    Men som så ofte før, kom hashsalget igen. Og ifølge René Karpantschof skyldes det først og fremmest penge.

    - Der er så mange penge i det her, at politiet ikke har kunnet gøre det mindste ved det. Det må vi jo bare indse, når vi kigger på resultaterne af alle de indsatser, som har været.

    - Op igennem nullerne var der den ene politikampagne efter den anden. I bedste fald har de ikke haft nogen effekt på hashsalget, og i værste fald har de bidraget til den forråelse, som man ser i dag, siger han.

  • 2016

    Christianitter river hashboder ned efter skyderi mod politi

    I 2016 rev christianitterne selv hashboderne på Christiania ned. Det skete efter et skyderi, hvor to betjente og en civil blev ramt af skud. Nogle christianitter ville have Pusher Street væk - men de var ikke enige.
    Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

    Gennem de seneste 10 år er voldsspiralen i og omkring Pusher Street eskaleret.

    I 2016 forsøgte christianitterne selv at fjerne Pusher Street – igen – efter et skuddrama, hvor to betjente og en civil person blev skudt af en polsk formodet pusher. Alle tre overlevede, selvom den ene af betjentene blev ramt i hovedet ved skyderiet. Gerningsmanden blev selv skudt og dræbt i den omfattende politiaktion, som skuddene satte gang i.

    Men nok var nok for christianitterne, der sammen ødelagde hashboderne og bortviste pusherne.

    - Danmark kan blandt andet støtte op ved ikke at købe sit hash her, lød det fra Christianias talsmand Risenga Manghezi.

    Bare ét år senere var hashboderne igen at finde på Pusher Street.

  • 2018

    Pusher Street "sat på pause"

    Christianitterne lukker Pusher Street og vil genåbne uden hashsalg
    Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

    I 2018 blev Pusher Street igen lukket - eller "sat på pause", som christianitterne selv beskrev det i flere medier.

    Efter få dage genåbnede gaden - men uden hashsalg. Der gik dog ikke længe, før man igen kunne købe sin hash fra en bod i Pusher Street.

  • 2020

    Corona lukker Pusher Street

    Frygt for smitte med corona virus har fået Christiania til at spærre og indhegne Fristaden og forbyde almindelig offentlig adgang. Det har lukket Pusher Street og handlen med hash er flyttet væk fra Christiania og ud i områdets sidegader.
    Foto: Torben Huss/Ritzau Scanpix

    Igen i 2020 blev hashgaden på Christiania både lukket og genåbnet - men "uden åbenlyst hashsalg", lød det.

    Den populære Pusher Street, hvor der gennem mange år har været åbenlyst, ulovligt salg af hash, blev ifølge christianitterne ikke at finde fremover.

    - Hashsalget har givet nogle problematikker, som vi ikke har været glade for, derfor vil der ikke være noget åbenlyst hashmarked eller boder, fortalte Bente Morén, der bor på fristaden, dengang til TV 2 Kosmopol.

  • 2021

    22-årig christianit dræbt

    En 22-årig christianit blev natten til lørdag den 3. juli 2021 dræbt af skud på Christiania
    Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

    Da en bare 22-årig christianit blev dræbt uden grund en augustnat i 2021 blev det endnu engang for meget for christianitterne, der på et stort fællesmøde endnu engang var tæt på at lukke gaden.

    Flertallet besluttede dog, at hashhandlen kunne fortsætte på Pusher Street.

  • 2022

    23-årig dræbt på Pusher Street - gaden ryddet 100 gange på ét år

    Arkivfoto fra 2016, hvor politiet også ryddede Pusher Street.
    Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

    I 2022 blev Pusher Street ryddet hele 100 gange, og i et svar fra justitsministeriet fremgår det, at politiet er til stede på Christiania i gennemsnit to gange dagligt.

    Samme år blev en 23-årig mand i efteråret dræbt af flere skud i Pusher Street. Den dræbte stod i en hashbod.

  • 2023

    Mener christianitterne det nu?

    Lørdag den 26. august blev en 30-årig mand dræbt af skud, mens fire andre blev såret.
    Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

    Men hvad med nu?

    Efter et brutalt skyderi lørdag aften, hvor en 30-årig mand mistede livet og fire andre blev såret af skud, har christianitterne besluttet sig for at råbe om hjælp og lukke Pusher Street – igen, fristes man til at sige.

    Men til forskel fra tidligere, er det nu et samlet Christiania, som vil lukke hashgaden. På et fællesmøde, som er den højeste myndighed i fristaden, blev det vedtaget, at Pusher Street skal lukkes. Og man vil have hjælp fra både staten og kommunen til at gennemføre lukningen.

    Og ifølge René Karpantschof kan der være tale om et nybrud blandt christianitterne.

    - Efter Christiania blev selvejende for år tilbage, kommer politiet kun for hashsalget. Hvor christianitterne tidligere følte sig i kamp med ordensmagten, fordi man havde besat området, kæmper politiet kun mod pusherne nu. Og det er efterhånden en kamp, som christianitterne også indser, at de har.

    - Og selvom der blandt mange christianitter er en tilslutning til fri hash og legalisering, så vil de gerne stoppe denne her pusherkultur. Det vil på en måde være et indgreb i deres DNA at bede om hjælp på den måde, det er klart.

  • Januar 2024

    Pusher Street skal graves op

    Idéforslaget, som det ser ud nu, indeholder en gangbro, en dome og et udsigtstårn samt plads til containere, der skal rumme nye virksomheder.
    Foto: Illustration: Vandkunsten + BOGL + Kristoffer Tejlgaard

    Christianitterne vedtager på et fællesmøde, at Pusher Street skal graves op, og at området skal omdannes. Dette arbejde begynder 6. april 2024.

    På billedet herover kan du se en illustration af, hvordan noget af det nu nuværende område omkring Pusher Street kan komme til at se ud i fremtiden.

Link kopieret!

Seneste nyt

Herberger må igen i år afvise folk på jagt efter ly for kulden

Kulden er kommet og det sætter sit præg på de københavnske herberger.

Både Blå Kors og Kirkens Korshær, der driver en række herberger og væresteder melder om fulde huse og folk der bliver afvist.

Sara Spencer Kristiansen, der leder Kirkens Korshærs nødherberg i Hellig Kors Kirken fortæller, at der må trækkes lod.

På sin hjemmeside fortæller Kirkens Korshær desuden, at der igen i år tages nødovernatning i brug. Det sker blandt andet i Hellig Kors Kirken på Nørrebro i København, der åbner for overnatning, når de kirkelige aktiviteter er overstået.

- Vi trækker lod om pladserne, det er vi nødt til. Men vi gør, hvad vi kan for at hjælpe alle, vi viser dem hen til andre overnatningssteder, og vi deler også soveposer ud, som de kan få med, siger hun.

Sofie Weinreich Engell, der leder Grace, fortæller, at det kolde vejr gør det livsfarligt at sove udenfor.

Også her trækkes der lod. Grace har i alt 16 sovepladser.

Link kopieret!

Politi og beredskab rykket ud til mulig drukneulykke

Foto: Presse-fotos.dk

Nordsjællands Politi rykkede kl. 09:19 lørdag morgen ud til meldingen om en mulig drukneulykke ved Skodsborg Strandvej i Skodsborg.

Det oplyser vagtchef Flemming Hansen til TV 2 Kosmopol.

Efter mere end en times eftersøgning med blandt andet helikopter, blev aktionen afblæst.

- Det viste sig, at det bare var et paddelboard, der drev rundt i vandet. Så man kan sige, at aktionen var vellykket, siger Flemming Hansen.

Politi og beredskab forlod stranden igen omkring kl. 10:35.

Link kopieret!

Efter 13 år er det slut: Kendt restaurant konkurs

- Vi har valgt at udfase alle ikke danske ingredienser med undtagelse af gær, fordi det ikke findes dansk og økologisk, fortalte Christer Bredgaard til Sascha Yang til i marts , da OPLEV lagde vejen forbi.
Foto: Andreas Hentze Madsen, TV 2 Kosmopol

Il Buco på Islands Brygge i København ville være den mest bæredygtige restaurant i verden. Nu er drømmen brast. Det fremgår af stedet hjemmeside.

- Vi har lukket dørene for sidste gang. Jeg vil for altid være taknemmelig for de sidste 13 år, skriver Il Bucos ejer, Christer Bredgaard og fortsætter:

- Jeg håber, du vil se dette som en dvale i stedet for en lukning, og jeg tror på, at vi vil mødes igen i nye rammer.

Avisen Amagerliv har set nærmere på restaurantens seneste regnskab, der viser, at steder har kæmpet med et stort økonomisk underskud.

- Regnskabet viser, at virksomheden trådte ind i 2024 med et resultat før skat på minus 2,3 millioner kroner, skriver Amagerliv.

Link kopieret!

Efter røveri: Cyklende mand efterlyses

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En person er fredag aften, kort før midnat, blevet udsat for en røveri på Industrivej i Solrød.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

I den forbindelse bringer politiet en efterlysning.

- Vi søger en mand, ca. 60 år, som kom cyklende forbi samtidig og kortvarigt talte med forurettede. Ring 1-1-4 hvis du har oplysninger til sagen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

Link kopieret!

Lidt lunere vejr i vente i dag

Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Er du allerede ved at være lidt træt af sne og frost, der er gode - okay bedre - nyheder på vej.

DMI oplyser til Ritzau, at lørdagen kommer til at byde på nogen til en del sol og mest tørt, men ud på eftermiddagen bliver det mere skyet.

Temperaturen vil mellem frysepunktet og 4 graders varme,

I aften og nat bliver det først skyet, men efterhånden tager et regnvejr over - og dermed bliver den sidste rest sne skyllet bord.

Link kopieret!

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google