Heroinafhængige Svén vil afkriminalisere narkotika: Regeringen er splittet

Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere appellerer til politikerne om at afkriminalisere besiddelse af narkotika efter portugisisk forbillede. Det vil nemlig afstigmatisere stofbrug og gøre det lettere for brugere at få hjælp til at kvitte stofferne, mener foreningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Svén Rasmussen har været afhængig af hårde stoffer siden midten af 90'erne. Han har set flere venner dø af misbruget, og appellerer nu til politikerne om, at afkriminalisere narkotika, så folk kan få hjælp til at komme ud af afhængigheden.
Foto: Jakob Hybholt - TV2 Lorry

- Det er nok den bedste tid på dagen, jeg har.

Ordene kommer fra Svén Rasmussen. 

Han er netop på vej op til Valmuen, der er en specialenhed for lægeordineret heroin.

- Den dosis, jeg får deroppe, gør, at jeg ikke skal ud at lave kriminalitet, og at jeg har det godt.

Svén Rasmussen har været afhængig af stoffer siden midten af 90'erne. Siden da har han prøvet stort set alle typer af stoffer.

I dag er han en af de heldige, som får professionel hjælp til sin afhængighed. 

Men sådan går det langt fra alle stofbrugere, og mange af Svén Rasmussens venner er her ikke længere.

- Vi var 7-8 personer, der røg seriøst i. Der er en, der stadig er i live, udover mig, siger Svén Rasmussen til TV 2 Kosmopol.

Svén Rasmussen er tidligere formand i Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere. Her mener man, at stofbrugere har brug for hjælp - ligesom Svén fik det det - hvis de vil ud af deres misbrug.

Derfor appellerer brugerforeningen nu til politikerne om at afkriminalisere besiddelsen af narkotika. Det samme gør Michael Lodberg Olsen, der som social iværksætter står bag det mobile fixerum, Fixelancen.

Begge vil de i stedet sætte ind med hjælp og vejledning overfor unge, så snart de begynder at bruge hårde stoffer.

- Vi har brug for, at det bliver afkriminaliseret, for det vil hjælpe de mest udsatte stofbrugere, det vil forebygge afhængighed på den allerbedste måde, og det vil nedsætte dødeligheden, siger Michael Lodberg Olsen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Det, vi har gjort i de sidste 50 år, har ikke hjulpet. Lad os nu prøve at gøre noget andet, siger Michael Lodberg Olsen.

Jeg kan ikke se de store problemer ved at afkriminalisere.

— Esben Houborg, lektor, Center for rusmiddelforskning, Aarhus Universitet

- En afkriminalisering vil give flere muligheder for at få hjælp. I stedet for at jagte brugerne på gaden, kan man få dem ind i nogle ordentlige, værdige rammer, så de kan få den hjælp, der er nødvendig, siger Michael Lodberg Olsen.

Han bakkes op af Svén Rasmussen. Han fik selv hjælp af samfundet efter 17 års illegalt stofbrug, men han mener, at hjælpen bør indtræffe allerede i starten af et stofbrug.

- Jeg begik jo kriminalitet for fuld hammer for at kunne skaffe de stoffer, jeg skulle bruge. Jeg har begået indbrud og været i fængsel adskillige gange. Det har både været til skade for mig og for samfundet, siger Svén Rasmussen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Svén Rasmussen, der er tidligere formand for Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere, får lægeordineret heroin to gange dagligt.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Ekspert ser ingen ulemper ved afkriminalisering

De førende eksperter på området nikker velmenende til forslaget om at afkriminalisere besiddelsen af hårde stoffer. 

- Der er ikke nogen advarselslamper, der blinker for mig længere i forhold til at lave en afkriminalisering, siger Esben Houborg, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. 

Han forklarer, at der er indført forskellige former for afkriminalisering i omkring 30 lande.

De fleste steder er det stadig ulovligt at sælge stofferne, men altså ikke at besidde dem til eget forbrug. Nøglen til at kunne få en gevinst ud af at afkriminalisere stofferne skal findes i den hjælp, som samfundet i stedet kan tilbyde narkomanerne for at komme på rette spor i livet igen.

- Man kan faktisk vinde noget ved at definere det som et folkesundhedsproblem i stedet for et kriminalitetsproblem, forklarer Esben Houborg.

- Det kan nedsætte overdoser. Det kan nedsætte følgevirkningerne ved brug af stoffer, og det kan være med til, at man kan samle folk op, som er ved at udvikle et problematisk brug af stoffer.

- Det er i hvert fald nogle af fordelene, og så kan man også undgå nogle af bagdelene ved en kriminaliseringsmodel, som handler om, at man stigmatiserer folk, og at folk får en plet på deres straffeattest.

Moderaterne støtter en afkriminalisering

Opråbet til politikerne er der i dele af regeringen stor lydhørhed overfor. Moderaterne beskriver i dets partiprogram netop, hvordan de vil afkriminalisere besiddelse af narkotika.

"Brugerne skal afkriminaliseres og i stedet for straf tilbydes den rette hjælp i et forebyggende og skadereducerende øjemed", skriver Moderaterne i deres partiprogram

Partiets retsordfører, Nanna W. Gotfredsen, kender udmærket til problematikken. Som stifter af Gadejuristen har hun igennem mange år hjulpet mange stofbrugere.

Hun uddyber Moderaternes forslag således:

- Det, vi gerne vil, er at afkriminalisere besiddelse af stof i små mængder til eget brug, siger Nanna W. Gotfredsen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Vi har mange problemer på narkotikaområdet, som er fuldstændig uhåndterede og faktisk forværret af forbudspolitikken. Der er flere og flere, der bruger kriminaliserede stoffer, og der er flere og flere, der har problemer med de stoffer, de bruger. Og hovedparten af dem er i dag ikke i kontakt med behandlingssystemet, siger Nanna W. Gotfredsen.

En afkriminalisering vil give flere muligheder for at få hjælp. I stedet for at jagte folk derude, så kan man få stofbrugerne ind i nogle ordentlige og værdige rammer.

— Svén Rasmussen, narkoman og leder af Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere

Både Venstre og Socialdemokratiet oplyser til TV 2 Kosmopol, at de er imod en afkriminalisering af narkotika.

Et forslag om afkriminalisering møder opbakning fra flere andre partier i folketingssalen.  

- Der er rigtig mange, som har store udfordringer, som bliver afhængige i en ung alder, og som gerne vil ud af det. Jeg tror, at vi med en afkriminalisering og en afstigmatisering vil kunne fange dem noget før og hjælpe dem noget bedre, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til TV 2 Kosmopol.

- Vi går ind for en afkriminalisering af hårde stoffer, og det som vi har vores primære fokus på, det er at hjælpe de mennesker, som er afhængige, og som i dag er kriminaliserede på grund af deres stofbrug, forklarer Alexander Ryle, der sidder i Socialudvalget for Liberal Alliance, til TV 2 Kosmopol.

(Se TV 2 Kosmopols TV-indslag om sagen herunder. Artiklen fortsætter under videoen.)

Hvert år dør cirka 250 personer på grund af et stofmisbrug, og tusindvis af mennesker indtager farlige stoffer under meget kummerlige forhold. Men mange af de her triste skæbner kan faktisk reddes. Det mener flere misbrugseksperter, og også flere af dem, der selv er afhængige af stoffer.

Portugal har gode erfaringer med afkriminalisering

Nanna W. Gotfredsen forklarer Moderaternes linje med gode erfaringer med et lignende tiltag i Portugal.

Her afkriminaliserede man i 2001 narkotika til eget brug. Brugere straffes ikke længere af retssystemet, men tilbydes i stedet hjælp via det portugisiske sundhedssystem.

I Portugals sundhedsministerium sidder sociolog dr. Nuno Capaz løbende og evaluerer den portugisiske narkotikamodel. 

Han kalder over for TV 2 Kosmopol afkriminaliseringen en succes, og forklarer, at Portugal ikke har afsluttet krigen mod stoffer. Det er kun krigen mod stofmisbrugere, der er blevet afsluttet.

- Det er det første skridt til at reducere stigmatisering. Det vi har set i Portugal er, at det bliver nemmere at henvise denne del af befolkningen til sundhedstjenester, siger Nuno Capaz.

Der er omkring 30 lande, der har forsøgt sig med afkriminalisering, og de erfaringer, der har vist sig indtil videre, er, at der er ikke nogen sammenhæng mellem at afkriminalisere og så en stigning i forbruget.

— Esben Houborg, lektor, Center for rusmiddelforskning, Aarhus Universitet

Øger ikke antallet af narkomaner

Modstandere af en afkriminalisering bruger ofte argumentet, at antallet af særligt unge stofbrugere risikerer at vokse, hvis det ikke længere er ulovligt at indtage. Men det argument køber Nanna W. Gotfredsen ikke.

Hun fremhæver i stedet forbudspolitikkens manglende mulighed for at skabe dialog med de unge brugere.

- Det er ikke nok at sige til vores unge, at det er forbudt, og at ”du skal lade være”. For de prøver det alligevel. Kriminalisering er stigmatisering, og så foregår stofbruget under radaren. Og dermed får vi ikke den samtale, der skal til, for at de ikke kommer til skade.

Erfaringer fra Portugals afkriminalisering peger da heller ikke på, at unge skulle være i større risiko for at blive stofbrugere som følge af en afkriminalisering.

- Det øger ikke antallet af nye brugere. På samme måde som kriminalisering eller øgede straffe ikke reducerer antallet af brugere. Forbrugsstatistikkerne i Portugal er stort set på linje med forbruget i alle andre europæiske lande, fastslår Nuno Capaz.

- Der er omkring 30 lande, der har forsøgt sig med afkriminalisering, og de erfaringer, der har vist sig indtil videre, er, at der er ikke nogen sammenhæng mellem at afkriminalisere og så en stigning i forbruget, siger Esben Houborg fra Aarhus Universitet.

Håber politikerne tager opråbet til sig

Svén Rasmussen og Michael Lodberg Olsen håber, at deres opråb til politikerne bliver til decideret politik.

For det vil give flere den hjælp, som de lige nu selv forsøger at give til stofbrugere igennem Fixelancen og Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere.

- En afkriminalisering vil give flere muligheder for at få hjælp. I stedet for at jagte folk derude,  så kan man få stofbrugerne ind i nogle ordentlige og værdige rammer, siger Svén Rasmussen.

- Det vil nedbryde et kæmpe tabu, der skaber udstødelse og skader, og som gør, at folk dør af det, fordi de gemmer sig for at tage deres stof, siger Michael Lodberg Olsen.

Link kopieret!

Seneste nyt

DMI lagt ned af ansøgninger til snejob med "symbolsk" løn

DMI har lukket for ansøgninger til otte ledige stillinger som snemålere, efter de på kort tid fik over 500 ansøgninger. Det skriver DMI på sin hjemmeside.

Jobbet blev slået op torsdag og kræver blandt andet, at man kan måle sne cirka ti gange om året i et bestemt område og sende resultatet til DMI.

Lønnen er et "symbolsk" beløb på 2900 kroner om året og et "tjenstligt udleveret tommelstok".

Link kopieret!

Omstridt campingplads politianmelder kommune

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den omdiskuterede campingplads Corona Camping, der blev kendt fra tv-serien Trailerpark Danmark, har politianmeldt Køge Kommune for at fjerne tre bannere uden varsel.

Det skriver Sjællandske Nyheder, der har talt med ejerne af campingpladsen, Susanne og Michael Palskov Farnø, som også står bag anmeldelsen.

- Vi har politianmeldt kommunen for at have taget vores bannere uden varsel; det er simpelthen ikke okay, siger Susanne Palskov Farnø til mediet.

Køge Kommune oplyser til Sjællandske Nyheder, at de tre private bannere er fjernet på baggrund af en henvendelse om "ulovligt opsatte skilte på den kommunale grund".

Politianmeldelsen er den seneste udvikling i en årelang strid mellem Corona Camping og Køge Kommune, hvor den ligger.

Campingpladsen har været i vælten, fordi den gerne vil være et socialt tilholdssted for kommunens svageste, mens politikerne i Køge på den anden side vil lovliggøre pladsen i henhold til campingreglementet.

I september i år meddelte Susanne Farnø sig ind i kommunalvalgkampen, da hun satte sig i spidsen for Corona Camping Listen, hvis mål er at blive valgt ind i Køge Byråd ved kommunalvalget i 2025.

Link kopieret!

Herberger må igen i år afvise folk på jagt efter ly for kulden

Kulden er kommet og det sætter sit præg på de københavnske herberger.

Både Blå Kors og Kirkens Korshær, der driver en række herberger og væresteder melder om fulde huse og folk der bliver afvist.

Sara Spencer Kristiansen, der leder Kirkens Korshærs nødherberg i Hellig Kors Kirken fortæller, at der må trækkes lod.

På sin hjemmeside fortæller Kirkens Korshær desuden, at der igen i år tages nødovernatning i brug. Det sker blandt andet i Hellig Kors Kirken på Nørrebro i København, der åbner for overnatning, når de kirkelige aktiviteter er overstået.

- Vi trækker lod om pladserne, det er vi nødt til. Men vi gør, hvad vi kan for at hjælpe alle, vi viser dem hen til andre overnatningssteder, og vi deler også soveposer ud, som de kan få med, siger hun.

Sofie Weinreich Engell, der leder Grace, fortæller, at det kolde vejr gør det livsfarligt at sove udenfor.

Også her trækkes der lod. Grace har i alt 16 sovepladser.

Link kopieret!

Politi og beredskab rykket ud til mulig drukneulykke

Foto: Presse-fotos.dk

Nordsjællands Politi rykkede kl. 09:19 lørdag morgen ud til meldingen om en mulig drukneulykke ved Skodsborg Strandvej i Skodsborg.

Det oplyser vagtchef Flemming Hansen til TV 2 Kosmopol.

Efter mere end en times eftersøgning med blandt andet helikopter, blev aktionen afblæst.

- Det viste sig, at det bare var et paddelboard, der drev rundt i vandet. Så man kan sige, at aktionen var vellykket, siger Flemming Hansen.

Politi og beredskab forlod stranden igen omkring kl. 10:35.

Link kopieret!

Efter 13 år er det slut: Kendt restaurant konkurs

- Vi har valgt at udfase alle ikke danske ingredienser med undtagelse af gær, fordi det ikke findes dansk og økologisk, fortalte Christer Bredgaard til Sascha Yang til i marts , da OPLEV lagde vejen forbi.
Foto: Andreas Hentze Madsen, TV 2 Kosmopol

Il Buco på Islands Brygge i København ville være den mest bæredygtige restaurant i verden. Nu er drømmen brast. Det fremgår af stedet hjemmeside.

- Vi har lukket dørene for sidste gang. Jeg vil for altid være taknemmelig for de sidste 13 år, skriver Il Bucos ejer, Christer Bredgaard og fortsætter:

- Jeg håber, du vil se dette som en dvale i stedet for en lukning, og jeg tror på, at vi vil mødes igen i nye rammer.

Avisen Amagerliv har set nærmere på restaurantens seneste regnskab, der viser, at steder har kæmpet med et stort økonomisk underskud.

- Regnskabet viser, at virksomheden trådte ind i 2024 med et resultat før skat på minus 2,3 millioner kroner, skriver Amagerliv.

Link kopieret!

Efter røveri: Cyklende mand efterlyses

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En person er fredag aften, kort før midnat, blevet udsat for en røveri på Industrivej i Solrød.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

I den forbindelse bringer politiet en efterlysning.

- Vi søger en mand, ca. 60 år, som kom cyklende forbi samtidig og kortvarigt talte med forurettede. Ring 1-1-4 hvis du har oplysninger til sagen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google