Heroinafhængige Svén vil afkriminalisere narkotika: Regeringen er splittet
Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere appellerer til politikerne om at afkriminalisere besiddelse af narkotika efter portugisisk forbillede. Det vil nemlig afstigmatisere stofbrug og gøre det lettere for brugere at få hjælp til at kvitte stofferne, mener foreningen.
- Det er nok den bedste tid på dagen, jeg har.
Ordene kommer fra Svén Rasmussen.
Han er netop på vej op til Valmuen, der er en specialenhed for lægeordineret heroin.
- Den dosis, jeg får deroppe, gør, at jeg ikke skal ud at lave kriminalitet, og at jeg har det godt.
Svén Rasmussen har været afhængig af stoffer siden midten af 90'erne. Siden da har han prøvet stort set alle typer af stoffer.
I dag er han en af de heldige, som får professionel hjælp til sin afhængighed.
Men sådan går det langt fra alle stofbrugere, og mange af Svén Rasmussens venner er her ikke længere.
- Vi var 7-8 personer, der røg seriøst i. Der er en, der stadig er i live, udover mig, siger Svén Rasmussen til TV 2 Kosmopol.
Svén Rasmussen er tidligere formand i Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere. Her mener man, at stofbrugere har brug for hjælp - ligesom Svén fik det det - hvis de vil ud af deres misbrug.
Derfor appellerer brugerforeningen nu til politikerne om at afkriminalisere besiddelsen af narkotika. Det samme gør Michael Lodberg Olsen, der som social iværksætter står bag det mobile fixerum, Fixelancen.
Begge vil de i stedet sætte ind med hjælp og vejledning overfor unge, så snart de begynder at bruge hårde stoffer.
- Vi har brug for, at det bliver afkriminaliseret, for det vil hjælpe de mest udsatte stofbrugere, det vil forebygge afhængighed på den allerbedste måde, og det vil nedsætte dødeligheden, siger Michael Lodberg Olsen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Det, vi har gjort i de sidste 50 år, har ikke hjulpet. Lad os nu prøve at gøre noget andet, siger Michael Lodberg Olsen.
- En afkriminalisering vil give flere muligheder for at få hjælp. I stedet for at jagte brugerne på gaden, kan man få dem ind i nogle ordentlige, værdige rammer, så de kan få den hjælp, der er nødvendig, siger Michael Lodberg Olsen.
Han bakkes op af Svén Rasmussen. Han fik selv hjælp af samfundet efter 17 års illegalt stofbrug, men han mener, at hjælpen bør indtræffe allerede i starten af et stofbrug.
- Jeg begik jo kriminalitet for fuld hammer for at kunne skaffe de stoffer, jeg skulle bruge. Jeg har begået indbrud og været i fængsel adskillige gange. Det har både været til skade for mig og for samfundet, siger Svén Rasmussen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
Ekspert ser ingen ulemper ved afkriminalisering
De førende eksperter på området nikker velmenende til forslaget om at afkriminalisere besiddelsen af hårde stoffer.
- Der er ikke nogen advarselslamper, der blinker for mig længere i forhold til at lave en afkriminalisering, siger Esben Houborg, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.
Han forklarer, at der er indført forskellige former for afkriminalisering i omkring 30 lande.
De fleste steder er det stadig ulovligt at sælge stofferne, men altså ikke at besidde dem til eget forbrug. Nøglen til at kunne få en gevinst ud af at afkriminalisere stofferne skal findes i den hjælp, som samfundet i stedet kan tilbyde narkomanerne for at komme på rette spor i livet igen.
- Man kan faktisk vinde noget ved at definere det som et folkesundhedsproblem i stedet for et kriminalitetsproblem, forklarer Esben Houborg.
- Det kan nedsætte overdoser. Det kan nedsætte følgevirkningerne ved brug af stoffer, og det kan være med til, at man kan samle folk op, som er ved at udvikle et problematisk brug af stoffer.
- Det er i hvert fald nogle af fordelene, og så kan man også undgå nogle af bagdelene ved en kriminaliseringsmodel, som handler om, at man stigmatiserer folk, og at folk får en plet på deres straffeattest.
Moderaterne støtter en afkriminalisering
Opråbet til politikerne er der i dele af regeringen stor lydhørhed overfor. Moderaterne beskriver i dets partiprogram netop, hvordan de vil afkriminalisere besiddelse af narkotika.
"Brugerne skal afkriminaliseres og i stedet for straf tilbydes den rette hjælp i et forebyggende og skadereducerende øjemed", skriver Moderaterne i deres partiprogram
Partiets retsordfører, Nanna W. Gotfredsen, kender udmærket til problematikken. Som stifter af Gadejuristen har hun igennem mange år hjulpet mange stofbrugere.
Hun uddyber Moderaternes forslag således:
- Det, vi gerne vil, er at afkriminalisere besiddelse af stof i små mængder til eget brug, siger Nanna W. Gotfredsen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Vi har mange problemer på narkotikaområdet, som er fuldstændig uhåndterede og faktisk forværret af forbudspolitikken. Der er flere og flere, der bruger kriminaliserede stoffer, og der er flere og flere, der har problemer med de stoffer, de bruger. Og hovedparten af dem er i dag ikke i kontakt med behandlingssystemet, siger Nanna W. Gotfredsen.
Både Venstre og Socialdemokratiet oplyser til TV 2 Kosmopol, at de er imod en afkriminalisering af narkotika.
Et forslag om afkriminalisering møder opbakning fra flere andre partier i folketingssalen.
- Der er rigtig mange, som har store udfordringer, som bliver afhængige i en ung alder, og som gerne vil ud af det. Jeg tror, at vi med en afkriminalisering og en afstigmatisering vil kunne fange dem noget før og hjælpe dem noget bedre, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til TV 2 Kosmopol.
- Vi går ind for en afkriminalisering af hårde stoffer, og det som vi har vores primære fokus på, det er at hjælpe de mennesker, som er afhængige, og som i dag er kriminaliserede på grund af deres stofbrug, forklarer Alexander Ryle, der sidder i Socialudvalget for Liberal Alliance, til TV 2 Kosmopol.
(Se TV 2 Kosmopols TV-indslag om sagen herunder. Artiklen fortsætter under videoen.)
Portugal har gode erfaringer med afkriminalisering
Nanna W. Gotfredsen forklarer Moderaternes linje med gode erfaringer med et lignende tiltag i Portugal.
Her afkriminaliserede man i 2001 narkotika til eget brug. Brugere straffes ikke længere af retssystemet, men tilbydes i stedet hjælp via det portugisiske sundhedssystem.
I Portugals sundhedsministerium sidder sociolog dr. Nuno Capaz løbende og evaluerer den portugisiske narkotikamodel.
Han kalder over for TV 2 Kosmopol afkriminaliseringen en succes, og forklarer, at Portugal ikke har afsluttet krigen mod stoffer. Det er kun krigen mod stofmisbrugere, der er blevet afsluttet.
- Det er det første skridt til at reducere stigmatisering. Det vi har set i Portugal er, at det bliver nemmere at henvise denne del af befolkningen til sundhedstjenester, siger Nuno Capaz.
Øger ikke antallet af narkomaner
Modstandere af en afkriminalisering bruger ofte argumentet, at antallet af særligt unge stofbrugere risikerer at vokse, hvis det ikke længere er ulovligt at indtage. Men det argument køber Nanna W. Gotfredsen ikke.
Hun fremhæver i stedet forbudspolitikkens manglende mulighed for at skabe dialog med de unge brugere.
- Det er ikke nok at sige til vores unge, at det er forbudt, og at ”du skal lade være”. For de prøver det alligevel. Kriminalisering er stigmatisering, og så foregår stofbruget under radaren. Og dermed får vi ikke den samtale, der skal til, for at de ikke kommer til skade.
Erfaringer fra Portugals afkriminalisering peger da heller ikke på, at unge skulle være i større risiko for at blive stofbrugere som følge af en afkriminalisering.
- Det øger ikke antallet af nye brugere. På samme måde som kriminalisering eller øgede straffe ikke reducerer antallet af brugere. Forbrugsstatistikkerne i Portugal er stort set på linje med forbruget i alle andre europæiske lande, fastslår Nuno Capaz.
- Der er omkring 30 lande, der har forsøgt sig med afkriminalisering, og de erfaringer, der har vist sig indtil videre, er, at der er ikke nogen sammenhæng mellem at afkriminalisere og så en stigning i forbruget, siger Esben Houborg fra Aarhus Universitet.
Håber politikerne tager opråbet til sig
Svén Rasmussen og Michael Lodberg Olsen håber, at deres opråb til politikerne bliver til decideret politik.
For det vil give flere den hjælp, som de lige nu selv forsøger at give til stofbrugere igennem Fixelancen og Brugerforeningen For Aktive Stofbrugere.
- En afkriminalisering vil give flere muligheder for at få hjælp. I stedet for at jagte folk derude, så kan man få stofbrugerne ind i nogle ordentlige og værdige rammer, siger Svén Rasmussen.
- Det vil nedbryde et kæmpe tabu, der skaber udstødelse og skader, og som gør, at folk dør af det, fordi de gemmer sig for at tage deres stof, siger Michael Lodberg Olsen.