Kontroversielt forslag om en "Palæstinas Plads" i København forkastet efter dødt løb på rådhuset
Der var dødt løb, da de københavnske politikere torsdag aften stemte om et forslag, der gik ud på, om København skulle have en plads opkaldt efter Palæstina.
Forslaget om at omdøbe en del af Israels Plads til Palæstinas Plads, eller finde en ny plads med samme navn, er torsdag aften faldet med tættest mulige stemmetal i Københavns Borgerrepræsentation.
Afstemningen endte 26-26, og dermed er forslaget ikke vedtaget, oplyser Venstres Jens-Kristian Lütken i en mail til TV 2 Lorry.
- De navne, vi giver til veje og pladser i København, skal være noget, som samler Københavnerne. Det her navneforslag samler os ikke, men leder tankerne hen på konflikt.
- Vi skal ikke inddrage Mellemøstens konflikter i navngivning af pladser i København, derfor er vi tilfredse med, at forslaget ikke blev vedtaget, skriver Jens-Kristian Lütken.
Det var partiet Frie Grønnes medlem af Borgerrepræsentation, den tidligere kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld, som var manden bag forslaget.
Ville opdele Israels Plads i to
Forslaget var delt i to. Den første del lød, at "Borgerrepræsentationen pålægger Vejnavnenævnet at udarbejde et oplæg, der sikrer et nyt byrum, som skal navngives Palæstinas Plads".
Den anden del lød, at det skulle sikres, at "Palæstinas Plads" bliver navnet af halvdelen af den nuværende Israels Plads.
Men ingen af delene bliver nu altså til noget, eftersom aftenens afstemning i Borgerrepræsentationen endte uafgjort 26-26, og et forslag kræver flertal for at blive vedtaget.
Niko Grünfeld fra Frie Grønne mente ellers, at forslaget var en enestående mulighed for at anerkende det palæstinensiske folk på samme måde, som da København tilbage i 1968 navngav Israels Plads, som en gestus over for staten Israel i anledningen af 25 års markeringen af jødeforfølgelsen.
- Vi har mange forskellige pladser. Vi har Asiatisk Plads, Amerikas Plads, Oslos Plads og Israels Plads. Konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op igen, og der synes jeg bare, at det ville være et sindssygt stærkt signal fra København at være solidarisk med det palæstinensiske folk og opkalde en ny plads efter Palæstina, udtalte Niko Grünfeld til Berlingske tidligere på dagen.
Et forkert signal, mener DF'er
Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti og selv har jødisk baggrund, havde dog ikke andet end hovedrysten tilovers for forslaget, som han kaldte "et forkert signal at sende for København".
- Det palæstinensiske selvstyre bliver styret af terrororganisationerne Hamas og Hizbollah, og de skal ikke hædres med en plads i København.
- Jeg synes, man først kan begynde at overveje sådan et forslag, når der kommer fred nede i Mellemøsten. Det er et meget forkert tidspunkt lige nu, sagde Finn Rudaizky til TV 2 Lorry tidligere på aftenen.
Tre politikere undlod at stemme
Udover Dansk Folkeparti stemte også Venstre, De Konservative og Socialdemokratiet imod forslaget.
Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet stemte for.
Der sidder 55 medlemmer i Borgerrepræsentationen. Og tre medlemmer undlod at stemme, hvorfor afstemningen endte med stemmerne 26-26.
Det drejer sig om Borgerrepræsentationens tre løsgængere: Tidligere socialdemokrat Kasandra Behrndt-Eriksen, tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Smidt, og tidligere Venstre-mand Peter Dits Christensen.
_