S vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten
Voldsdømte skal kunne udelukkes fra hele områder, hvor der primært er barer, mener S med nyt lovforslag.
Voldsmænd skal kunne få landsdækkende karantæne fra nattelivet i op til to år.
Sådan lyder det i et lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring.
- Der har været situationer, hvor der er begået grov vold i nattelivet, hvor der er risiko for, at dem, der er blevet overfaldet, møder deres gerningsmand i nattelivet ganske kort tid efter. Det vil vi gerne undgå. Vi vil gerne beskytte ofrene og stille os på deres side, siger justitsminister, Nick Hækkerup (S) til TV 2 Lorry.
- Og så handler det om, at nattelivet skal være et sted, hvor man hygger sig, fester og morer sig sammen, og ikke et sted, hvor man er i fare for at blive slået ned og overfaldet, siger han.
Kan udelukkes fra festområde
Forslaget lægger op til, at forbuddet mod at opholde sig på barer og restauranter skal gælde i hele landet fra midnat til klokken fem om morgenen.
Derudover kan den dømte blive udelukket fra hele områder, som politiet definerer som "nattelivszoner". Det kan eksempelvis være Kødbyen i København, hvor der er mange barer og natklubber samlet.
Forslaget bliver taget godt imod hos både Venstre og Konservative.
- Det er helt rimeligt, at voldsmanden får en tænkepause og får besked på at holde sig væk fra nattelivet. Ikke bare på Gothersgade, men i hele København og for den sags skyld i hele Danmark, indtil han lærer at opføre sig ordentligt, siger Jan E. Jørgensen (V), der er medlem af retsudvalget i Folketinget og rådmand på Frederiksberg.
Første gang en voldsdømt bryder forbuddet kan vedkommende få en bøde på 10.000 kroner. Anden gang er straffen i udgangspunkt fængsel i 30 dage.
Lauritz blev overfaldet: - Det kan give en lærestreg
TV 2 Lorry satte sidste år fokus på netop umotiveret vold i nattelivet. Her fortalte vi om en række unge mænd, der uden selv at lægge op til noget, blev udsat for voldsom vold i nattelivet.
Blandt andet fortalte vi i februar sidste år om den 19-årige gymnasieelev Lauritz Lindboe Wind, der blev overfaldet på Gothersgade i Indre By i København.
Han blev slået omkuld, smidt ud på vejen og trampet på hovedet, efter han havde mistet bevidstheden. Det fik hans mor til senere at arrangere en demonstration mod umotiveret vold i nattelivet.
Han kommenterede på Socialdemokratiets forslag i oktober, da Mette Frederiksen første gang fortalte om det ved Folketingets åbning.
- Det kan give en lærestreg, så folk finder ud af at opføre sig ordentligt. Det er da scary at tænke på, at man kan møde sin voldsmand i byen igen, sagde han til TV 2 Lorry i oktober.
Hans overfaldsmand, en 18-årig mand, er siden blevet anholdt og dømt for overfaldet.
TV 2 Lorry fortalte i foråret sidste år om flere unge mænd, der blev udsat for voldelige overfald:
22-årige Tobias Lillemoes Hansen fik knust sin kæbe samme sted på Gothersgade, som den 19-årige gymnasieelev Lauritz Lindboe Wind.
Også i februar blev den 17-årige Marcus Alexander Aroli overfaldet af en større gruppe unge på Albertslund Station.
I marts blev den 25-årige Martin August Højlund stukket med kniv på vej hjem fra byen på Nørrebrogade.