Se billederne: Sådan skal Christiania og Pusher Street se ud i fremtiden
Christiania er nu kommet med sit bud på, hvad der skal være i området ved Pusher Street, der indtil nu har spillet en central rolle i forhold til både salg af narko og bandekonflikt i København.
Søndag tog christianitterne endnu et skridt på vejen mod at komme Pusher Street - som vi kender det - til livs.
På et fællesmøde vedtog man nemlig en visionsplan for, hvordan Pusher Street og området omkring skal se ud, når man lukker Pusher Street permanent og forsøger at vinde kampen over de bander, der i årevis har skabt utryghed på Fristaden.
Kort fortalt ønsker man at omdanne gaden til først en kultur- og byggefestival og siden et kreativt virksomhedsområde, forklarer Mette Prag, der er talsperson for Christiania, til TV 2 Kosmopol.
- Det er vores bud på, hvad vi gerne vil bygge af liv og kultur, når myndighederne har sørget for, at det ikke er hashsalg i området.
- Forudsætningen for visionen er, at politiet og myndighederne får fjernet banderne og det voldelige, kriminelle marked, der er dernede, siger hun til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Illustration: Vandkunsten + BOGL + Kristoffer Tejlgaard
Arbejdet begynder efter planen i april, når man går i gang med at renovere Pusher Street.
Helt konkret sker det, ved at man graver Pusher Street op for at lægge nye vandrør og efterfølgende en ny belægning.
På den måde bliver selve byggepladsen en del af operationen, da den i første omgang fjerner og forhindrer hashsalget i Pusher Street.
(Artiklen forsætter efter billedet.)
Derudover er det planen, at man vil bygge en gangbro, en dome og et udsigtstårn i det område, der i dag er kendt som Gazastribe.
Ligeledes skal der gøres plads til containere, der skal rumme nye virksomheder og kreative værksteder.
Med det håber man nemlig, at det samlet set kan være med til at ændre fortællingen om Christiania.
- Vi kommer med med den kultur og den Christiania-dna, der skal genbesætte området og skabe en ny fremtid.
- Kunderne skal gerne begynde at tænke "okay, jeg vil gerne komme på Christiania, men det er, fordi jeg har lyst til at være med i en byggefestival eller høre musik i jazzklubben.
- Vores slogan kunne være: "Pusher Street er lukket, men Christiania er åben - kom og brug os.", forklarer Mette Prag.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Illustration: Vandkunsten + BOGL + Kristoffer Tejlgaard
Ekspert ser potentiale i forslag
Kriminolog David Sausdal har mandag set christianitternes planer igennem, og han ser et potentiale.
- Det er en rigtig god idé at bygge nogle nye ting på Pusher Street. Når man kigger ned i den kriminalpræventive værktøjskasse, så er det en klassiker, at man forsøger at ændre på det fysiske miljø, for der kan man ændre på det sociale miljø, og derved få mindre kriminalitet, siger han til TV 2 Kosmopol.
Men er det noget, der vil kunne presse hash-salget væk fra Christiania?
- Det vil det være. Ligesom man kan se alle andre steder, så søger pushere og folk, der sælger hash og begår kriminalitet, bestemte steder hen. Så hvis det område er anderledes - lad os sige, der er en børnehave eller et supermarked - jamen så vil det ikke være lige så attraktivt, der vil ikke være de samme kunder, og der vil ikke være samme mulighed for at sælge. Derfor kan man få dem presset væk fra Pusher Street.
Mette Prag påpeger, at politiet skal have gjort "deres arbejde" og fjernet pusherne, inden christianitterne kan gå i gang med ombygge Pusher Street til april.
Og det er en pointe, som David Sausdal er enig i.
- Det er vigtigt, at man også har fokus på at have en politimæssig indsats i nærområderne - altså på gader og stræder, på voldene omkring Christiania - for også at lægge pres på pusherne, siger han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Overborgmester: Vi kan fjerne banderne
Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i Københavns Kommune, roser christianitterne for at "have taget ansvar på vegne af København."
- Det er en stor og vanskelig opgave, men jeg har aldrig set så stærkt et arbejde mellem kommune, stat og Christiania, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Kosmopol.
Er det her løsningen, der kan fjerne kriminaliteten fra Christiania?
- Jeg tror på, at de åbne hashboder kan komme ud af Christiania, så vi kan sikre det område, vi elsker. Jeg tror, vi kan fjerne banderne og arnestedet for deres konflikter. Men det er ikke det samme som at sige, at der ikke vil blive solgt hash andre steder i byen, så det vil vi holde øje med.
- Det kommer ikke til at blive et stort brag, men det bliver mere og mere svært at være pusher og køber på Christiania, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Københavns Kommune har indtil videre afsat to millioner kroner, men er "klar til at understøtte christianitternes plan hele vejen," lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen. Det handler eksempelvis om et såkaldt fasttrack til kommunale tilladelser, men også om økonomi.
- Det er klart, at det koster penge. Vi er klar til at drøfte finansiering - ikke alene - men også med Fonden Fristaden Christiania og andre fonde, siger overborgmesteren.
Justitsminister: Mere politi på Christiania
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at også regeringen kommer til at bistå christianitterne i forandringen.
- Den organiserede rå bandekriminalitet har sin rødder blandt andet på Pusher Street på Christiania. Og derfor skal den organiserede bandekriminalitet rykkes op med roden, siger Peter Hummelgaard til TV 2 Kosmopol.
Skal politiet så stå derude 24 timer i døgnet?
- Jeg kommer ikke til at fortælle, hvad de præcise skridt vil være. Men en del af at lukke Pusher Street bliver jo også - i takt med de forskellige tiltag i vores plan - en øget polititilstedeværelse, som man allerede kan mærke nu.
Hvornår forventer I så, at salget på Christiania permanent er fjernet?
- Jeg tør ikke at stå og love dato i dag, men i i løbet af det næste halve års tid kommer vi til at se den her plan træde i fuld kraft. Det vil sige, at man kommer til at opleve en lukning af Pusher Street i år, siger Peter Hummelgaard.