Bedstemødre spørger hende om hjælp: Vegansk kok har tre nemme retter til julebordet
Får du en vegetar eller veganer på besøg til jul, men er du helt blank på de gode idéer? Så har Anna Guy tre gode bud i artiklen her.
Har du planlagt nogle grønne retter til julebordet i år?
I 2022 levede tre procent eller cirka 180.000 danskere vegetarisk eller vegansk ifølge målinger af Coop Analyse & Dansk Vegetarisk Forening (DVF).
Det er måske et fåtal af den danske befolkning, men det er ikke usandsynligt, at du i år eller i fremtiden vil få en vegetar eller veganer på besøg til jul.
Så måske er du nødt til at opdatere udvalget på julebordet en smule.
Men hvor starter man, når nu man har perfektioneret flæskestegen, anden, sildene, hønsesalaten og fiskefileterne over flere år.
Det spørgsmål har den veganske kok Anna Guy fra Amager særligt oplevet at få fra bedstemødre, hvis børn eller børnebørn har ønsket mere plantebaseret mad på julebordet.
I bunden af artiklen her kommer kokken med tre bud på netop sådanne retter, som, hun mener, stadig oser af julestemning.
Selv måtte Anna Guy starte helt fra bunden med at lære det veganske køkken at kende.
Et større sygdomsforløb tvang hende nemlig til at gentænke sin kost for ti år siden.
Og dengang var der et meget sparsomt udvalg af veganske opskrifter, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Du kan læse Anna Guys personlige historie i artiklen her:
Tre veganske smørrebrød til julebordet:
Karrysalat med aubergine & linser
Portioner: 4
Forberedningstid: 45 minutter
Tilberedningstid: 25 minutter
Sværhedsgrad (let/mellem/svær): Let
INGREDIENSER
3 store auberginer
1 dl. hyldeblomstsaft
2 spsk eddike
2 spsk. olie
Salt & peber
Karrycreme:
2 dl. plantebaseret Mayo
2 spsk. karry
Halvt rødløg i små tern
50 gr. kapers groft hakket
50 gr. æble i små tern
50 gr. kogte grønne linser & 1 spsk salt i kogevandet
Ca. 2 spsk. citronsaft
TILBEREDNING
Tænd ovnen ved 170 grader
Fyld en gryde med vand & sæt til at koge – Når vandet koger tilsætter du linserne & 1 spsk salt
Kog linserne i ca. 15 minutter – eller til de er møre, men gerne har lidt bid
Skær auberginen i skiver på langs – del så skiverne i bidder på tværs (ala sildebidder)
Læg auberginerne i et ovnfast fad – Tilsæt så hyldeblomstsaft, olie, eddike samt salt & peber
Bag i 15 minutter og tjek at auberginerne er tilberedt, men stadig har lidt bid
Lad auberginerne køle af i køleskabet, mens du laver cremen til dem.
Cremen:
Bland Mayo, med æbler i små tern, kapers der er grovt hakket, Hakket løg, karry der er ristet af på en pande, Linserne & citronsaft
Bland de afkølede auberginer med karry cremen & smag til med salt & peber
Pynt med dild eller persille
Svampesalat med asparges & smørbønner
Portioner: 4
Forberedningstid: 20 minutter
Tilberedningstid: 10 minutter
Sværhedsgrad (let/mellem/svær): Let
INGREDIENSER
400 gr. svampe efter eget valg – alle svampe kan bruges
Olie til at stege svampene i
2 dl. plantebaseret mayo
1 dåse asparges
5 friske asparges
50 gr. smørbønner / kikærter / hvide bønner (kogte)
1 håndfuld persille
1 spsk limesaft
Salt & Peber
TILBEREDNING
Skær svampene i skiver eller kvarte, gerne i medium størrelse
Lig svampene i et ovnfast fad med lidt olie og et drys salt – Bag Svampene ved 230 i ca- 10 minutter
Når de har fået farve så sæt dem til at dræne i et dørslag, mens du laver cremen.
Creme:
Bland Mayo, Drænet asparges, Bønner og hakket persille.
Skær de friske asparges i skiver & Hæld kogene vand på dem – lad dem stå i 2 minutter & Køl så ned med koldt vand.
Tilsæt dem så til cremen, men hold gerne en smule tilbage til at pynte med
Smag til med limesaft – salt & peber
Bland svampene i cremen og lad den gerne stå på køl til dagen efter. Server på brød og pynt med friske asparges.
Paneret aubergine med KikRemo
Portioner: 4
Forberedningstid: 30 minutter
Tilberedningstid: 40 minutter
Sværhedsgrad (let/mellem/svær): mellem
INGREDIENSER
4 stk. aubergine
Rapsolie til stegning
Panering:
100 gr. hvedemel
2 dl. sojadrik
1 tsk. paprika
1 tsk. karry
3 dl. pankorasp
Salt
Peber
TILBEREDNING
Forvarm ovnen på 200°C varmluft.
Skyl og skær auberginerne ud i skiver ca. 1 cm i tykkelsen
Læg dem på en bageplade og bag dem i cirka 15 minutter
Panering:
I en skål blandes plantemælk med mel, paprika og karry - Dejen skal gerne være en anelse tyk i konsistensen.
I en anden skål blandes panko rasp med salt & peber
Dyp hver aubergineskive først i melblandingen og derefter i rasp.
Steg auberginerne på panden i rigeligt rapsolie. Vend dem efter 2-3 min. når de er sprøde og gyldne
Server auberginefiletterne med lidt salt på toppen, vegansk remoulade (kan købes færdiglavet som under navnet KikRemo), citronskiver og rugbrød.