Wegovy: Det ved vi, og det mangler vi svar på om det populære slankemiddel
Et sprøjt om ugen og kiloene rasler af - men hvad er konsekvenserne? Få overblik over fedmemedicinen Wegovy her.
Det kaldes et vidundermiddel.
Fedmemedicinen Wegovy har kun været på markedet et år, men mere end 100.000 danskere sværger allerede til de dyrebare dråber, der injiceres en gang om ugen og får kiloene til at rasle af.
Alene i hovedstadsområdet har 41.000 brugt Wegovy til at tabe sig.
Men hvor meget ved vi egentlig om Novo Nordisks medicinalsucces? Medicinen har nemlig kun eksisteret i sin nuværende form i ganske kort tid. I USA blev det godkendt som det første sted i verden i juni 2021, og i Danmark - som det andet sted - i december 2022.
For at blive klogere på vidundermidlet - og den eventuelle bagside - har vi allieret os med Jens Meldgaard Bruun, der er klinisk professor ved Steno Diabetes Center og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt ved Aarhus Universitetshospital.
Tryk på pilene til højre i menuen og få svar på spørgsmålet.
20 spørgsmål og svar om slankemidlet Wegovy
Wegovy er medicin godkendt til behandling af svær overvægt. Det indeholder stoffet semaglutid, der efterligner et naturligt hormon i kroppen, som regulerer appetitten.
Wegovy skal tages som injektioner med en pen, og man skal stikke sig cirka en gang om ugen.
Wegovy mindsker lysten til at spise på to måder – gennem tarmene og hjernen, siger Jens Meldgaard Bruun.
- I hjernen virker det ved at nedsætte appetitten, og hos nogle ændrer det også, hvilke fødevarer man har lyst til. Det kan være lyst til fedtholdige og sukkerholdige fødevarer, men det veksler meget fra person til person.
- I tarmen nedsætter det hastigheden af bevægelserne, derfor får mange følelsen af at være lidt forstoppet, der også giver mindre lyst til mad.
Wegovys kendte bivirkninger kommer fra mave-tarm-kanalen, siger Jens Meldgaard Bruun:
- Det kan være kvalmefornemmelse, fornemmelse af forstoppelse, tyndere og sjældnere afføring. Bivirkningerne kommer især, når man starter op, og når man bliver opjusteret i dosis.
Der kendes endnu ikke til nogen alvorlige langtidskonsekvenser af Wegovy. Men midlet har også kun været testet i kortere perioder:
- De længste studier har varet i fem år, og der er bivirkningsprofilen den samme som på et år og to år, og det er det perspektiv, vi har at læne os op ad, siger Jens Meldgaard Bruun.
Wegovy er receptpligtigt og skal ordineres af en læge.
For at få Wegovy skal man have et BMI på 30 eller derover (hvilket svarer til at være svært overvægtig).
Alternativt skal man have et BMI på mellem 27 og 30 sammen med andre vægtrelaterede sundhedsproblemer (såsom sukkersyge, højt blodtryk, unormale niveauer af fedtstof i blodet, vejrtrækningsproblemer ved søvn, tidligere hjerteanfald, slagtilfælde eller blodkarproblemer.
Det koster mellem 17.000 til 31.000 kroner om året at bruge slankemidlet. Det vil sige mellem 47 og 85 kroner om dagen.
I kombination med livsstilsændringer taber man i gennemsnit 15-17 procent af ens kropsvægt på et år. De foreløbige studier tyder på, at et stort og varigt vægttab kræver livslang behandling, skriver Information.
Wegovy er tillægsmedicin til et vægttab og derfor er anbefalingerne også, at det følges med et fokus på sund kost og motion.
- Hvis man gør som anbefalingerne siger, så skal man både ændre sin kost og dyrke motion samtidig med at man tager Wegovy. Gør man det – spiser mad af en bedre kvalitet og styrker den fysiske sundhed - så er man allerede i gang med at påvirke sin sundhed i en positiv retning. Det kan have stor effekt, hvis man eksempelvis har forstadier af sukkersyge eller hjerte-kar-sygdomme. Følger man ikke anbefalingerne, så er effekten meget mindre, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Det ved vi meget lidt om. Fra studierne er det meget kontrollerede forsøg, hvor deltagerne følger nogle bestemte anbefalinger. Men hvad man typisk spiser i den virkelige verden, det ved vi meget lidt om, siger Jens Meldgaard Bruun.
- I teorien kan man godt få mindre af de nødvendige næringsstoffer på Wegovy, hvis man har så nedsat appetit, at man næsten ikke spiser noget og dermed ikke får tilstrækkelig med vitaminer og mineraler, men det vil være meget sjældent. Men det er noget, vi ikke ved meget om endnu, siger Jens Meldgaard Bruun.
Wegovy kan give nogle en ro, fortæller siger Jens Meldgaard Bruun:
- Mange personer har været styret af en permanent sultfornemmelse, de har manglet et mæthedssignal, og det får de pludselig. Så for nogen får de en ro i hverdagen, de tænker ikke på maden hele tiden.
- Ja, det kan man godt, men så vil man opleve, at appetitten vender tilbage, og så vil vægten ofte stige igen, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Det har ikke misbrugspotentiale som sådan, men der kan være noget psykologisk, der gør, at man bliver i behandlingen, eksempelvis hvis det giver ro i ens hverdag ikke at tænke på mad, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Det er noget, vi anbefaler, at man som behandler snakker med sin patient om. Hvad er mulighederne for at fortsætte, trappe ned eller stoppe? Man kan stoppe, når man har nået et vist mål, men studierne viser, at vægten stiger igen, hvis man stopper "fra den ene dag til den anden", så en anden anbefaling vil være at trapper langsomt ned i dosis eller at man bare fortsætter, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Det kan man ikke sige noget generelt om. Nogle har behov for behandling i mange år, nogle i kortere tid. Det er noget af det, vi ikke ved så meget om, siger Jens Meldgaard Bruun.
- De fleste undersøgelser peger på, at der er omkring ti procent, det slet ikke virker på. Som alt medicin er der nogle det virker ekstremt effektivt på, og andre hvor det ikke har samme virkning, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Ja, Wegovy er godkendt til børn ned til 12 år. Det kan give mening at give til børn med meget svær overvægt eller for eksempel børn, der har forstadier til sukkersyge, men det bør være børnelæger, som styrer denne behandling, siger Jens Meldgaard Bruun.
- Det kommer an på, hvordan man ser på ordet farligt. Ingen er døde, viser studierne eller har fået fysiske permanente påvirkninger. Men folk har måske kastet op, fået en masse fysiske ubehag, men det vil jeg ikke kategorisere som farligt, siger Jens Meldgaard Bruun.
Det har tidligere været fremme, at det aktive stof i Wegovy muligvis kan bruges til at bekæmpe alkoholisme i fremtiden.
Men det skal vi, ifølge Jens Meldgaard Bruun, være meget forsigtige med, for det er også noget vi ved meget lidt om:
- Der er studier, der tyder på, at det kan gøre noget i forhold til lysten til alkohol, ligesom det påvirker lysten til særlige typer mad. Det er typisk noget folk har fortalt efter brug, at det har mindsket deres lyst til alkohol. Men vi ved endnu ikke, om det kan være virksomt mod eksempelvis alkoholisme, siger Jens Meldgaard Bruun.
Kilder:
Artiklen er blevet til med research fra European Medicines Agency og Sundhedsstyrelsen samt interview med Jens Meldgaard Bruun, der er klinisk professor ved Steno Diabetes Center og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt ved Aarhus Universitetshospital.
Vær med i vores journalistik her og find flere artikler efter boksen!