Gymnasieelever tilbudt vaccinestik i skoletiden – I Ishøj dukkede kun to elever op
I de kommende uger vil eleverne på alle Region Hovedstadens uddannelsesinstitutioner få besøg af et udrullende vaccinationsteam. Regionrådsformanden opfordrer de unge til at hoppe på vaccinetoget.
Da eleverne på en række uddannelsessteder mandag mødte ind på skolen, var der ikke kun undervisning på programmet.
Eleverne fik nemlig også mulighed for frivilligt at få en coronavaccine.
TV 2 Lorry har besøgt tre af de uddannelsesinstitutioner i Region Hovedstaden, hvor der i dag var lavet pop-up vaccinationssteder.
På Herlev Gymnasium og HF gjorde knap 10 af skolens 500 elever mandag brug af muligheden for spontant at få et stik i armen, fortæller Henrik Lomstein, der er pædagogisk leder.
Selvom det tal, ifølge Henrik Lomstein, godt kunne have været højere, er han tilfreds med resultatet.
- Det, tænker jeg, er okay. Vi havde jo frygtet, der ikke kom nogen. Og jeg havde ikke regnet med, at det ville være halvtreds procent af dem, der ikke er vaccineret, der ville komme, siger han til TV 2 Lorry.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
På Nærum Gymnasium var der et kvarter før lukketid blot vaccineret en håndfuld, mens to var blevet vaccineret på Next Sydkystens Gymnasium i Ishøj.
Ifølge gymnasiet i Ishøj er cirka en tredjedel af eleverne ikke vaccineret. Aleyna Øzdemir i 3.g er en af dem.
- Der er mange, der er blevet svimmel, og det er selvfølgelig meget normalt, når man bliver vaccineret, men stadigvæk, det har bare skræmt mig, siger hun og uddyber:
- Og så synes jeg, at det er sygt, man kan lave en vaccine på så kort tid i forhold til andre vacciner.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Anderledes har 3.g'eren Okan Kanturowski det, som er færdigvaccineret.
- Jeg er blevet vaccineret, fordi jeg synes, det giver en god beskyttelse både for mig og mine medmennesker. Både ældre og yngre. Det er meget ny virus, så det giver en god fordel og gør, at vi står stærkere som samfund, så vi undgår de her nedlukninger, vi har været igennem, siger han til TV 2 Lorry.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Færre unge er vaccineret
Det er især de unge, der halter bagefter, når det handler om at få det lille stik i armen, der skal sikre mod coronavirus.
Mens 9 ud af 10 over 40 år er i gang eller færdige med deres vaccinationsforløb, ser det anderledes ud blandt de 20 til 34-årige.
Her er 7 ud af 10 i gang eller færdige med deres vaccinationsforløb, lyder det i den nyeste statusrapport fra Sundhedsstyrelsen.
- Der er rigtig mange blandt de unge, der ikke har fået bestilt tid til at blive vaccineret, og derfor har vi valgt at sige, at nu kommer vi ud til de unge, så vi kan få flest muligt vaccineret, fortæller Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), til TV 2 Lorry.
Han ærgrer sig over, at der ikke var flere, der benyttede sig af pop-up vaccinationsstedet i Ishøj. Kommunen ligger nemlig i den høje ende, når det gælder smitte, og i den lave ende, når det gælder vaccinetilslutning.
- Jeg ville da gerne have haft, at der var nogle flere, når nu vi laver sådan et setup. Men omvendt må man også sige, at hvert et stik tæller, og det var så to, det blev til i Ishøj i denne her omgang, siger regionsrådsformanden.
Cirka 250 ungdoms- og videregående uddannelser i regionen har fået tilbud om pop-up vaccination, og kigger man samlet på det, er Lars Gaardhøj fortrøstningsfuld.
- Jeg hører fra andre uddannelsesinstitutioner, at det går noget bedre. Så jeg tror, at det samlede billede, det er nok, at vi får mange unge med, siger han.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Bedre end ingenting
De samlede tal for, hvor mange unge, der indtil videre har taget mod det nye vaccinationstilbud på uddannelsesstederne, findes endnu ikke, da programmet først lige er skudt i gang.
Men ifølge Hovedstadens Akutberedskab er antallet af vaccinerede på de tre nævnte gymnasier i den lave ende.
- Jeg ville da gerne have, at det var flere. Men jeg er glad for, at der kom 10 (I Herlev, red.). Og jeg vil holde fast i, at vi har fået fat i nogle af dem, som ellers ikke var kommet, siger Helene Bliddal Døssing, der er konstitueret vicedirektør hos Hovedstadens Akutberedskab.
På andre uddannelsesinstitutioner har fremmødet til pop-up-vaccinen da også været større.
På Ørestad Gymnasium har 27 elever fået et stik i armen.
Bange for symptomer
En af de knap 10 elever fra Herlev Gymnasium og HF, der mandag tog imod tilbuddet om vaccine, er 17-årige Nadin Omar Bahlou.
Frygten for bivirkninger har tidligere holdt hende fra at blive vaccineret. Men på det midlertidige vaccinationssted fik hun mulighed for at tale med det sundhedsfaglige personale. Og det gjorde, at hun endte med at takke ja til vaccinen.
- Jeg har tidligere været lidt bekymret. Man har jo hørt lidt af hvert. Men jeg havde nogle spørgsmål, som jeg fik svar på, og det gjorde, at jeg tænkte, at det faktisk ikke er så farligt, som folk går rundt og tror, siger Nadin Omar Bahlou til TV 2 Lorry.
Informationen, som vaccinationsstederne tilbyder, er også helt centralt, mener Henrik Lomstein. Derfor er det ifølge ham heller ikke kun antallet af vaccinerede elever, der er væsentlig.
- Jeg synes jo ikke, den her indsats handler om, hvor mange der bliver vaccinerede. Det handler også rigtig meget om at få informeret. Oplysningsdelen af det, er også vigtig, siger pædagogisk leder Henrik Lomstein.
Det samme mener Helene Bliddal Døssing.
- Vi gør en dyd ud af, at vi ikke skal presse nogen til at få vaccinen, men vi skal stille viden til rådighed, for at man træffer det valg. Det man skal, det er jo også at oplyse, siger hun.
For at lokke endnu flere elever til at få vaccinen på de nogle af de uddannelsesinstitutioner, har Hovedstadens Akutberedskab deltaget i morgensamlinger for at informere om vaccinen.
Det er de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet der har besluttet, at der skal gøres en ekstra indsats for at tilbyde de unge i alderen 15 til 30 år en vaccination.
Tilbuddet kører henover de næste to uger.
_