TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ivrige skovgæster presser dyr: Vildt går ud på vejene, og ynglende fugle forstyrres

De private skovejere efterspørger bedre dannelse i at færdes i naturen hos de stadig flere gæster, som bruger skovene som udflugtsmål under corona-nedlukningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Dyrehaven nord for København en søndag i januar. Området her er statsligt, men i private skove oplever ejere flere problematikker som følge af et stigende antal gæster.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

I takt med nedlukninger og afstandskrav har skove og naturområder i løbet af det seneste års tid udviklet sig til at være danskernes foretrukne udflugtsmål og mødested. Flere og flere søger mod især skovene i weekenderne for at gå ture og nyde naturen.

Og det skaber problemer i skovens dybe, stille ro, hvor der flere og flere steder hverken er stille eller ro.

Det mener Dansk Skovforening, der er de private skovejeres brancheforening.

- Det overgår alt, hvad vi tidligere har været i nærheden af, siger Jan Søndergaard, der er direktør i foreningen.

Her oplever skovejerne i stigende grad, at et kraftigt øget antal skovgæster er lig med flere brud på reglerne med den konsekvens til følge, at skovens dyr forstyrres og bliver stressede.

I Region Hovedstaden har der især været mange mennesker ved skovområder i Lyngby, Kirke Såby og Køge, samt Ledreborg, hvor man også har set stressede dyr. 

- Det har især været tydeligt den seneste måneds tid, at et publikum langt ud over det sædvanlige bruger skovene. Og her går for mange over stregen i forhold til lovene og tilsidesætter hensynet til dyrene og dem, der arbejder i skovene, siger Jan Søndergaard.

I de private skove, som udgør cirka 70 procent af Danmarks skove, må man kun færdes på stier og veje. Men det ser stadig flere gæster stort på og bevæger sig langt ind i skovene, oplever foreningen.

- Reaktionerne fra sidste weekend var specielle, for vinterferie og solskinsvejr førte til exceptionelt mange gæster. Men når det kommer til overtrædelser og konflikter, har vi aldrig været i nærheden af det omfang, vi nu ser, siger Jan Søndergaard.

Offentlig adgang til private skove

  • Du må færdes til fods og cykle på egnede veje og stier i private skove fra klokken 6 til solnedgang.
  • Du må tage din hund med i skoven, og den skal altid være i snor.
  • Du må gøre ophold på veje og stier, hvis der er mindst 150 meter til beboelses- og driftsbygninger.
  • Du må kun færdes til fods og opholde dig i skovbunden, hvis du har spurgt ejeren om lov.
  • Du må samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til eget brug – omkring en posefuld.
  • Du må ikke skære eller klippe noget af træerne.
  • Du må kun overnatte i private skove med ejerens tilladelse.
  • Du må kun tænde bål, bruge kogeapparater eller andre åbne ildsteder i private skove med ejerens tilladelse.
  • Du må ride på private fællesveje, der fører gennem skoven. Ellers kræver ridning altid ejerens tilladelse.


Kilde: Dansk Skovforening og Miljøministeriet

Stressede hjorte på vejen og forstyrrede rovfugle

Det går ud over dyr som vildt og fugle. Dansk Skovforening har således fået meldinger fra medlemmer, der fortæller om stresset hjortevildt, som ikke kan finde ro i de områder, hvor de normalt holder til og presses ud omkring vejene af ivrige skovgæster på opdagelse.

Der meldes også om, at rovfugle som havørne, der bygger rede for tiden og om få uger lægger æg, bliver forstyrret i ynglesæsonen.

Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, DOF, forklarer, at rovfugle som netop ørnene i særlig grad har brug for ro.

- De skal helst have nogle hundrede meter rundt om reden, hvor der er fred og ro. Forstyrres de ofte nok, risikerer man, at de forlader reden. Havørnen er mere almindelig i private skove netop af samme årsag. For her er der normalt mere ro, siger Knud Flensted.

Han påpeger, at foreningen oplever, at forstyrrelse af ynglende rovfugle altid har været en problematik, men at det stigende antal gæster skovene det seneste år har øget problemet.

- Og det bliver kun et endnu større problem, når fiskeørnene kommer i marts og april, hvor endnu flere bruger skovene, siger Knud Flensted.

Går man en tur i en af landets mange private skove, skal man holde sig til stierne.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mindre problem i statsskove

Statsskovene på samme vis som de private skove også oplevet en stor tilstrømning af gæster det seneste års tid.

Her oplever Naturstyrelsen dog ikke, at stressede dyr som følge af flere gæster er et stort problem.

- Det er klart at, når der kommer flere mennesker i skovene, så stiger graden af forstyrrelsen også. Men typisk sker der så det, at dyrene søger ud i andre områder, hvor de bedre kan finde fred og ro, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden.

Han fortæller dog, at styrelsen i efteråret sidste år oplevede problemer med for mange gæster, der forstyrrede trækfugle på to reservater på Amager. Her var Naturstyrelsen nødt til at sætte skilte op, der indskærpede reglerne for færdsel i området.

Derudover har styrelsen de seneste år indført såkaldte stillezoner i naturområderne, hvor der gælder skærpede regler for blandt andet færdsel og organiserede aktiviteter.

Efterspørger dannelse hos nye skovgæster

Dansk Skovforening agter nu at tage fat i miljøminister Lea Wermelin (S) i håb om at kunne drøfte mulige løsninger, der kan forhindre yderligere konflikter mellem skovejerne og skovgæsterne.

Indtil da kan lidt mere dannelse i, hvordan man skal opføre sig som gæst i naturen, afhjælpe en del af problemet, mener Jan Søndergaard.

- Vi er helt med på, at der er et behov for at bruge naturen, og specielt her under coronapandemien. Men det handler om, at de, der bruger skovene, kender reglerne og forstår at vise hensyn.

Samme melding kommer fra Naturstyrelsen.

- Nye brugere skal jo altid lige lære reglerne at kende. For eksempel oplever vi, at der kommer mange hundeejere. Og det er ikke altid, de er med på, at hunden skal være i snor, når den er med i skoven, siger Jes Aaagaard fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Corona-pandemien har sendt rigtig mange af os ud i naturen. Men det koster på dyrenes trivsel, og det kan få ærgerlige konsekvenser, lyder advarslen

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Person død efter fund i havn

Genrefoto.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Opslaget er opdateret, efter det er kommet frem, at personen er afgået ved døden.

En person er fredag morgen blevet reddet op af vandet i Københavns Havn.

Det skriver Ekstra Bladet.

Personen er efterfølgende afgået ved døde, oplyser vagtchef ved Københavns Politi Jonathan Wald over til TV 2.

Politiet arbejder nu på at afklare, hvad der er sket, men vagtchefen understreger, at intet på nuværende tidspunkt indikerer en kriminel handling.

Politiet har i forbindelse med hændelsen været massivt til stede ved Cykelbroen ved Islands Brygge i forbindelse med hændelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her forventes snevejr at ramme hovedstadsområdet

Radarbillede fra DMI.dk, der viser, hvor fronten med sne og slud forventes at være kl. 08.00.
Foto: DMI.dk

Omkring klokken 7.30 forventes en front med sne og slud at ramme det nordlige Sjælland, hvorfra det bevæger sig videre sydøst på.

Cirka en halv time senere, klokken 08.00, rammer vintervejret København.

Det viser radarbilleder fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Vejdirektoratet advarer om risiko for glatte veje flere steder i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her skal du være ekstra opmærksom på glatte veje, siger vagthavende

I områderne, der er markeret med grøn på kortet, er der risiko for glatte veje.
Foto: Vejdirektoratet

I store dele af landet er der fredag morgen risiko for glatte veje, og derfor opfordrer Vejdirektoratets vagthavende Simon Swaim til, at man er ekstra opmærksom. Det er også de steder, der er blevet saltet over natten, siger han.

På kortet ovenfor kan du se, hvilke området i TV 2 Kosmopols sendeområde, som det drejer sig om.

Det betyder dog ikke, at der ikke kan være glat i de områder, der ikke er markeret, da forholdene kan ændre sig. I så fald vil der blive saltet i løbet af dagen, lyder det.

Vejdirektoratets generelle råd er at holde sig opdateret på trafikkortet for at se, om der har været hændelser på den rute, man skal ud på, samt at køre efter forholdene, sætte ekstra tid af til turen og køre med god afstand til forankørende.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politi mistænker påsat bilbrand

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Københavns Politi har natten til fredag været ude til en brand i Brønshøj, hvor ild i en bil spredte sig til to andre biler. Ifølge Martin Kajberg, vagtchef ved Københavns Politi, er der indikationer på, at branden kan være påsat.

Det fortæller han til Ritzau.

Ingen er kommet til skade i branden.

Bilbrandene fandt sted ved Grostedet, der ligger i Tingbjerg inden for Brønshøjs postnummer i det nordvestlige København.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Borgmester mindes særligt moment i forbindelse med Abildstrøms teaterflise

Jytte Abildstrøm borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt (S), i forbindelse med at Jytte Abildstrøm blev hædret med en teaterflise i sommeren 2024
Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

Michael Vindfelt, der er borgmester på Frederiksberg, var til stede i sommers, da Jytte Abildstrøm modtog hæder og en flise på Frederiksberg Allé.

Den dag mindes han i et Facebook-opslag.

- Det var tydeligt for alle i september, at Jytte nu var godt oppe i alderen - men stadig knivskarp. Og kæk! Hun kaldte mig således på scenen, overrakte mig sin egen bog og forlangte i den forbindelse til gengæld et løfte om, at Frederiksberg Have skulle omlægges til økologisk by-landbrug! I hendes levetid! Jeg svarede, at haven jo er statens, men at jeg lover, at vi skal have meget mere biodiversitet på Frederiksberg, skriver borgmesteren blandt andet.

- Jytte – dit lys brændte stærkt, så længe vi havde dig på denne jord. God flyvetur, flyvende farmor og ære være Jytte Abildstrøms minde og alle varme tanker til de efterladte.

Jytte Abildstrøm er gået bort i en alder af 90 år.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

FCN henter dansker i USA

Superligaklubben FC Nordsjælland henter den tidligere Silkeborg-spiller Tobias Salquist i MLS-klubben Chicago Fire.

Det oplyser FCN på sin hjemmeside torsdag aften.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

En person fundet død på skib i København

En person er fundet død på et skib ved Oceankaj i Nordhavn i København.

Det skriver Københavns Politi på X.

- Vi er til stede på et skib ved Oceankaj, idet der er fundet en død person på skibet. Der er ingen indikationer på, at der er sket et kriminelt forhold. De pårørende er ikke underrettet, skriver politiet uden at nævne flere detaljer.

Tidligere torsdag lød det fra politiet, at man var gået om bord på et skib for at "undersøge et forhold".

Både betjente og teknikere har været til stede.

På billeder kan man se, at skibet hedder "Alma". På det står der Limassol - en by i den sydlige del af Cypern.

Af skibsovervågningstjenesten MarineTraffics side fremgår det, at "Alma", som er et fragtskib, lagde fra kaj i den litauiske by Klaipeda den 31. december og ankom til København torsdag eftermiddag kort efter klokken 16.30.

Rutedata fra tjenesten viser, at skibet var sejlet nord for Landskrona i Sverige, før det vendte om og sejlede ind mod København.

Det er ifølge MarineTraffic 97,6 meter langt og 15,73 meter bredt.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google