Nørderi for alle pengene: Tintin, Harry Potter og Anders And skaber millionomsætning i København
Nørder, nostalgikere, de asociale og alle dem, som trænger til en pause fra klima- og krigssnak flokkes om en gade i Københavns indre by.
Genudgivelse
Artiklen blev oprindeligt udgivet sidste år, men vi synes stadig, den har masser at byde på. God fornøjelse.
Allerede i telefonen insisterer han på, at vi skal begynde med ”The grand tour”, som han kalder den.
- I ved garanteret ikke ret meget om det, gentager han, da vi en time senere møder ham foran en opgang i Skindergade.
Sivert Ibbo er direktør i tegneseriebutikken Faraos Cigarer, der efterhånden har 13 forretninger landet over, hvoraf syv af dem ligger næsten side om side i København.
Han vil gerne vise os rundt i byen – fra den lille kælderforretning i Klosterstræde, hvor det hele begyndte tilbage i 1992, og til den gigastore forretning, som ligger i en gammel biograf på Strøget.
Han vil gerne forklare, hvorfor og hvordan det gennem årene har udviklet sig til en forretning med en årlig omsætning på den anden side af 100 millioner kroner.
Med forgreninger til andre byer som Lyngby, Odense og Aarhus.
Hver enkelt forretning har sit helt eget sortiment.
Nye og gamle tegneserier, bøger, brætspil, kortspil, figurspil, merchandise og alverdens udstyr til live rollespil - og som tidligere nævnt manga.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Enorm begejstring for de uvirkelige universer
Og når man kaster et blik rundt på butiksfacader og skilte i Skindergade i København, er det tydeligt, at det nu 31-årige koncept dagligt begejstrer mere end et par enkelte nørder eller ihærdige samlere.
- Folk har fået mere fritid, men også flere penge mellem hænderne, konstaterer Sivert Ibbo, efter han stolt har peget rundt på i alt fem forretninger med få meters mellemrum i gaden.
Med et karakteristisk gult skilt hængende over hver af dem – alle med navnet Faraos Cigarer.
- Det hele tog sin begyndelse omkring 1980, da en kammerat og jeg begyndte at samle på tegneserier, og fandt ud af, at man kunne tjene penge på at sælge dem videre i noget, der hed Kramboden i Politikens søndagsudgave, siger Sivert Ibbo, som i dag er en af i alt tre nuværende ejere af Faraos Cigarer.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Japanske universer fascinerer
Det handler om fantasy.
Om kærlighed til tegninger og kunst.
Om underholdning, rollespil og flugten ind i fiktive universer.
Børn, unge, ældre, turister, københavnere og så ellers hele familien Danmark er som aldrig før fascinerede af fiktive og fremmede universer som fantasy-genren - og bruger enorme summer på rolle- og brætspil, kort, udklædning, tegneserier og litteratur.
- Det, der er mest hot lige nu, er manga, siger Sivert Ibbo.
Hvad er det?
- Det er jo japanske tegneserier, som er oversat til engelsk – typisk i pocket-størrelse. Og så er der figurer, DVD -film osv. osv. som tilhører det univers. Det er klart vores største varegruppe i Faraos Cigarer (Manga-universet alene fylder en hele forretning hos Faraos Cigarer, red.)
Har du et bud på hvorfor?
- Jeg tror, det skyldes, at japanerne er ret dygtige til at skrive historier og lave universer, som interesserer alle teenagere – både drenge og piger, siger Sivert Ibbo.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Kosmopol
Kvinde, kæreste og børnene elsker tegneserier og fantasy
En af de kunder, som vender tilbage til forretningerne igen og igen, er Regina Dubiel, som vi møder i den største forretning på Strøget i København.
- Jeg køber tegneserier, tegneserier og tegneserier. Corto Maltese, Moebius eller Sin City. Jeg elsker historier og fede tegninger. Mine børn har været begejstrede for både Magic Cards og Harry Potter og min kæreste sidder og maler figurer. Så vi er alle sammen nørder og har brugt alt for mange penge i de butikker.
Alternativ til krig og klima
Regina Dubiel tror, at fantasy opfylder et stort behov i en usikker verden
Hvorfor tror du fantasy storhitter?
- Jeg tænker måske, at når verden er uoverskuelig, så er det fedt med fantasy. Så kan man bare gå ind i nogle andre universer, når man ikke orker klima og krig i Ukraine længere, siger Regina Dubiel, som til daglig arbejder som Art Director i et computerspilsfirma.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Kosmopol
Noget socialt for de asociale
En anden ting, som storhitter hos Faraos Cigarer er figurspil og forskellige kortspil.
Og stort set hver evig eneste hverdag af året rundt, er der figur - og kortspil i forretningen i Nørregade.
- Jeg tror, det er en måde for de lidt mere asociale mennesker at have noget socialt at samles ved. Noget, hvor der er et forståeligt udgangspunkt for alle, der kommer – hvor man langsomt kan begynde at være komfortabel, siger Celestin Dubin, som sidder ved et bord med en kvinde og to andre unge mænd, da vi møder en ganske almindelig hverdagsaften i et stort og propfyldt kælderlokale i Nørregade.
Det har jo ikke noget med virkeligheden at gøre, hvorfor er det univers spændende?
- Nej, griner en anden.
Christian Jensen, som er forretningens figurspil-afdelingsleder, fortæller, at deltagerne er lige så forskellige, som folk er flest.
Hvordan vil du betegne den udvikling, der er sket på det her område?
- Det har været eksplosivt. Det er alle mulige mennesker, som kommer. Vi har folk, som kommer og samler og bare fylder ud i deres samlinger. Enten figurer eller kort. Og så er der folk, der kommer og spiller. Der er folk, der ofte spiller turneringer. Der er folk, der maler deres figurer bare for at udstille derhjemme. Der er folk, der maler dem og tager dem med til konkurrencer rundt om i verden, siger Christian Jensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Foran byer som London, New York og Paris
En anden sikker klassiker blandt de i alt mere end 150.000 varenumre er et stort udvalg om den berømte Anders And og livet i Andeby.
Dét inkluderer også meget eftertragtede og flere tusind kroner dyre eksemplarer af enkelte og sjældne blade.
- Nogle gange tænker jeg, at København er for lille til en butik som vores. Jeg har rejst en del, og jeg har aldrig set noget lignende som vores koncept. Og jeg tænker, at vi nok burde have ligget i London, New York eller Paris. Men de kan ikke engang mønstre en type butik som vores, siger Sivert Ibbo.
Faraos Cigarer har en omsætning på mere end ti millioner kroner om måneden - og forretningen har fortsat vokseværk.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol