Østersøen risikerer at blive til en sø: "Hvis det sker, vil alle arterne uddø"

Anlægningen af Lynetteholm fik i sidste uge en ekspertgruppe til at opfordre regeringen til at gøre Lynetteholm mindre. Ellers kan det få alvorlige konsekvenser for Østersøen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Den kunstige ø kan blokere for saltgennemstrømningen til Østersøen

I fremtiden kan det være slut med at hive torsk, skrubber, sild og rødspætter i land, hvis man kaster snøren ud i Østersøen.

Så klart lyder det fra en af de førende eksperter i farvande rundt omkring København og den sjællandske østkyst, akvariechef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen.

Som TV 2 Kosmopol kunne fortælle onsdag, så anbefaler en politisk vedtaget ekspertgruppe, at man genovervejer størrelsen på Lynetteholm, fordi den nuværende udformning kan få store konsekvenser for Østersøen, som vi kender den i dag.

Hvis ikke Østersøen får tilført salt via Øresund, så kan det ende med, at Østersøen rent faktisk ender som en sø

— Jens Peder Jeppesen, Akvariechef, Øresundsakvariet

Forklaringen skal findes i, at Østersøen er afhængig af salt fra Øresund, som den får tilført via tre dybe render på havbunden.

- Østersøen er verdens største brakvandshav, der er en blanding af salt og ferskvand. Østersøen taber hele tiden salt, fordi der strømmer en masse brakvand ud i eksempelvis Øresund, 

- Hvis ikke Østersøen får tilført salt via Øresund, så kan det ende med, at Østersøen rent faktisk ender som en sø, siger marinebiolog Jens Peder Jeppesen til TV 2 Kosmopol.

Fakta om Øresund og Østersøen

  • Øresund er et gennemstrømningsfarvand, hvor vand fra Nordsøen blandes med vand fra Østersøen.

  • Det salte vand fra Nordsøen strømmer via Kattegat sydpå og møder det brakke vand (en mellemting mellem salt- og ferskvand red.) fra Østersøen, der strømmer nordpå.

  • Mødet mellem det salte og det brakke vand betyder, at der opstår en kraftig lagdeling af vandet i Øresund. Det salte vand fra Nordsøen ligger i bunden, og det brakke vand med lavere saltindhold fra Østersøen ligger øverst.

Kilde: Miljøstyrelsen

Anlægningen af Lynetteholm sker oven på en af de dybe render - Kongedybet. Men det er der en løsning på, lyder det fra en politisk vedtaget ekspertgruppe.

- Vi gør opmærksom på, at det er den yderste tredjedel af Lynetteholm, der skaber alle problemerne med salt og vand til Østersøen.

- Og så synes vi jo, at det er oplagt, at man genovervejer, om man skal lave Lynetteholm helt så stor som planlagt, eller om man skal gøre den cirka en tredjedel mindre og ligesom holde sig på kanten af Kongedybet. For så ville der ikke være den her problemstilling, har Stiig Markager, der er del af ekspertgruppen, tidligere fortalt til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Kongedybet er en af tre dybe render på bunden af Øresund. Herfra strømmer saltholdig vand sydpå og videre til Østersøen. Når den bliver blokeret af Lynetteholm vil Østersøen modtage 0,25 procent mindre salt.
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol

Hvis ikke planerne for størrelsen af Lynetteholm justeres, så vil Østersøen på sigt blive tømt for salt, og det får konsekvenser for 'Nordens Middelhav', som vi kender det i dag.

- Vi vil gerne have rigtig meget salt ind i Østersøen, fordi livet i vandet er afhængigt af saltvandet, der buldrer ind i bunden. 

- Det er vigtigt, fordi de fisk, der lever i den vestlige og sydlige Østersø ved Bornholm, er saltvandskrævende dyr som torsk, skrubber, sild og rødspætter. De kan ikke reproducere sig selv, hvis der ikke salt i vandet, siger Jens Peder Jeppesen.

Fakta om ekspertgruppens anbefaling

Det er politisk besluttet at etablere en referencegruppe af uafhængige eksperter, der skal komme med input til, hvilke forhold der skal belyses i en supplerende miljøkonsekvensrapport for Lynetteholm.

Den supplerende miljøkonsekvensrapport skal laves, fordi der ikke længere dumpes slam i Køge Bugt fra anlægsarbejdet ved Lynetteholm. Det skal i stedet indbygges i selve halvøen.

I anbefalingerne fra ekspertgruppen lyder det:

"Effekterne af en blokering af Kongedybet på vandudvekslingen er ikke direkte en del af den supplerende rapport. Man bør dog være opmærksom på disse effekter, og at der eventuelt kan komme behov for kompenserende udgravning. Disse blokerende effekter er grænseoverskridende og kan potentielt påvirke hele Østersøen. En overvejelse kan være at ændre projekts udformning, så den yderste del ikke omfatter Kongedybet."

Fiskene er afhængige af saltvand

Torsken har nærmest mirakuløst formået at tilpasse sig et lavere saltvandsindhold, men grænsen er nået, forklarer akvariechefen.

Jeg kender ingen ferskvandsarter, der kan udfolde sig i Østersøen

— Jens Peder Jeppesen, Akvariechef, Øresundsakvariet

For ligesom det høje saltindhold i Dødehavet gør, at man flyder oven på vandet, så sikrer saltindholdet i Østersøen, at torskens æg "driver" i stedet for at gå til bunds. En smart overlevelsesmanøvre, der gør,, at der i et torskekuld på fem til 15 millioner æg er god chance for at 10-15 æg rent faktisk bliver til torsk.

- Hvis saltindholdet bliver for lavt, så kan eksempelvis torsken ikke smide sine æg ordentligt. Når torsken gyder sine æg, skal der være et vist antal saltpromiller, for at ægget kan flyde i vandet. Hvis ikke det sker, synker ægget til bunds og bliver spist af de organismer, der lever der. Deres reproduktion afhænger derfor af saltet i vandet.

- Og hvis ikke arterne kan reproducere sig selv, så ender de med at uddø, siger akvariechefen.

Udviklingen kan vendes til mere liv

Jens Peder Jeppesen er ikke videre fortrøstningsfuld, når samtalen falder på, hvilke typer af ferskvandsfisk der kunne tænkes at finde vej til Østersøen i fremtiden.

- Jeg kender ingen ferskvandsarter, der kan udfolde sig i Østersøen. Det skulle måske lige være ørreder eller laks, men laks fra Østersøen er ikke så gode at fange, fordi de indeholder for store mængder dioxin og derfor bør indtages i begrænset omfang.

Og at fange laks i Østersøen er en forholdsvis kedelig beskæftigelse, hvis man er lysfisker. Siden 2022 har Fiskeristyrelsen sat en begrænsning på hjemtagelse af laks fanget i Østersøen, der har fået fedtfinnen klippet ved udsætning, til én per dag per person.

hvis der kom en endnu større kløft, så ville det strømme med liv inden de næste 50 år

— Jens Peder Jeppesen, Akvariechef, Øresundsakvariet

Men inden det kommer så vidt for Østersøen, så håber Jens Peder Jeppesen ligesom ekspertgruppen, at der bliver rettet op på de potentielle skader.

- Hvis man graver Kongedybet, eller graver en af de andre render endnu dybere, så ville det strømme med liv indenfor de næste 50 år.

- Men hvis saltindholdet falder, så bliver forholdene endnu værre, og så er der ikke noget håb for Østersøen, lyder advarslen fra akvariechefen.

Du kan se indslaget om ekspertgruppens anbefalinger i indslaget øverst i artiklen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Efter 13 år er det slut: Kendt restaurant konkurs

- Vi har valgt at udfase alle ikke danske ingredienser med undtagelse af gær, fordi det ikke findes dansk og økologisk, fortalte Christer Bredgaard til Sascha Yang til i marts , da OPLEV lagde vejen forbi.
Foto: Andreas Hentze Madsen, TV 2 Kosmopol

Il Buco på Islands Brygge i København ville være den mest bæredygtige restaurant i verden. Nu er drømmen brast. Det fremgår af stedet hjemmeside.

- Vi har lukket dørene for sidste gang. Jeg vil for altid være taknemmelig for de sidste 13 år, skriver Il Bucos ejer, Christer Bredgaard og fortsætter:

- Jeg håber, du vil se dette som en dvale i stedet for en lukning, og jeg tror på, at vi vil mødes igen i nye rammer.

Avisen Amagerliv har set nærmere på restaurantens seneste regnskab, der viser, at steder har kæmpet med et stort økonomisk underskud.

- Regnskabet viser, at virksomheden trådte ind i 2024 med et resultat før skat på minus 2,3 millioner kroner, skriver Amagerliv.

Link kopieret!

Efter røveri: Cyklende mand efterlyses

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En person er fredag aften, kort før midnat, blevet udsat for en røveri på Industrivej i Solrød.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

I den forbindelse bringer politiet en efterlysning.

- Vi søger en mand, ca. 60 år, som kom cyklende forbi samtidig og kortvarigt talte med forurettede. Ring 1-1-4 hvis du har oplysninger til sagen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

Link kopieret!

Lidt lunere vejr i vente i dag

Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Er du allerede ved at være lidt træt af sne og frost, der er gode - okay bedre - nyheder på vej.

DMI oplyser til Ritzau, at lørdagen kommer til at byde på nogen til en del sol og mest tørt, men ud på eftermiddagen bliver det mere skyet.

Temperaturen vil mellem frysepunktet og 4 graders varme,

I aften og nat bliver det først skyet, men efterhånden tager et regnvejr over - og dermed bliver den sidste rest sne skyllet bord.

Link kopieret!

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Flere havarerede lastbiler: Motorvej var total spærret i mange timer

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Opdatering: Først efter midnat kunne Nordsjællands Politi meddele at Helsingør Motorvejen igen var åben for trafik.

- Men der er fortsat meget glat på hele motorvejen og flere steder holder der mørklagte køretøjer. Kør forsigtig, skrev vagtchefen på X kl. 00:31.

----

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Klokken 21 lyder meldingen fra P4 Trafik, at motorvejen fortsat er spærret, indtil vejhjælp forsøger at få fjernet de lastbiler, som ikke kan komme over bakken.

De er endnu ingen tidshorisont for åbningen. Det forventes dog at være senere i aften.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google