Tidligere præst om ny undersøgelse af kirken: "Spild af tid og spild af penge"
Kirkeministeriet gennemfører sammen med folkekirkens parter en stor arbejdsmiljøundersøgelse for ansatte i folkekirken. En tidligere præst mener dog ikke, at undersøgelsen vil batte noget.
- Det er spild af ressourcer, spild af tid og spild af penge.
Sådan lyder det fra tidligere sogne- og feltpræst Katrine Blinkenberg om den arbejdsmiljøundersøgelse, som Kirkeministeriet vil gennemføre sammen med folkekirkens parter for ansatte i folkekirken.
Undersøgelsen skal give opdateret viden om arbejdsmiljøet, og resultaterne skal ifølge kirkeminister Louise Schack Elholm (V) bruges til at sætte ind med målrettede tiltag, der kan forbedre arbejdsmiljøet, hvor det er nødvendigt.
Det sker på baggrund af de senere års historier om mobning, frygt og dårligt arbejdsmiljø blandt kirkens ansatte.
Den nye undersøgelse giver tidligere sognepræst, Katrine Blinkenberg, dog ikke meget for.
Hun har tidligere stået i spidsen for kampen mod et arbejdsmiljø i folkekirken, der ifølge flere beretninger har været præget af mobning, chikane og dårligt psykisk arbejdsmiljø - et arbejdsmiljø, som TV 2 Kosmopol tidligere har sat fokus på under temaet ”Mobning bag kirkens mure”.
"Det ser virkelig skidt ud med arbejdsmiljøet"
Katrine Blinkenberg mener ikke, at der er brug for en ny undersøgelse af folkekirken, for ifølge hende er konklusionen klar: Det går ad helvede til i folkekirken.
- Umiddelbart kunne man tænkte, at det var fantastisk (med en ny undersøgelse, red.), sagen er bare, at den her undersøgelse allerede er lavet. Den er lavet i det vide, det brede og meget tilbundsgående. Vi har konklusionen, og det ser virkelig skidt ud med arbejdsmiljøet i folkekirken, siger Katrine Blinkenberg til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Undersøgelsen vil ikke frembringe noget nyt, forestiller jeg mig. Til gengæld vil jeg mene, at man vil udskyde at gribe til handling. I stedet for at gøre noget, så undersøger man, og det er sådan en måde, man vil sylte ting på, siger Katrine Blinkenberg.
Diagnosen er stillet - nu skal der handles
Den nye undersøgelse omfatter omkring 15.000 ansatte i folkekirken og finder sted i efteråret, og resultaterne forventes at blive offentliggjort i starten af 2024.
Ifølge Kirkeministeriet har tidligere arbejdsmiljøundersøgelser peget på udfordringer med blandt andet trivsel og samarbejde på de kirkelige arbejdspladser.
Folkekirken og Kirkeministeriet har derfor over en længere årrække samarbejdet om forskellige indsatser til at forbedre arbejdsmiljøet.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Sabina Louise Nesheim/TV 2 Kosmopol
Tidligere sognepræst Katrine Blinkenberg forstår da også godt, at det kan være svært at gå til opgaven, og dermed nemmere for Kirkeministeriet at sætte en ny undersøgelse i gang i stedet:
Hun ønsker dog ikke at se endnu en undersøgelse. Hun vil have konkret handling.
- Man skal finde ud af at agere på, hvad der går ad helvede til. Alle i Folkekirken mærker det her. Det påvirker alle, siger Katrine Blinkenberg og uddyber:
- Vi har stillet diagnosen, hvordan kan vi gå i gang med at helbrede det her. Hvis det var mig, der var minister, så ville jeg bede om hjælp, siger Katrine Blinkenberg og kommer med en række forslag til, hvad hun ser som mulige løsninger.
- Kan man indføre en paragraf, hvor man kan miste valgbarheden. Er der nogle små tiltag, man kunne teste i forhold til arbejdsmiljø? Man kan kalde nogle eksperter sammen, som forstår, hvad det er, vi kan gøre, siger Katrine Blinkenberg til TV 2 Kosmopol, siger Katrine Blinkenberg og fortsætter:
- Hvis jeg var biskop, så ville jeg tage nogle sogne ud og lave nogle eksperimenter og give dem en saltvandsindsprøjtning – prøve at lave forsøgszoner, siger hun.
Et lokalt ansvar
TV 2 Kosmopol ville gerne have forholdt kirkeminister Louise Schack Elholm (V) til kritikken af den nye undersøgelse fra den tidligere sognepræst, men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview.
I stedet skriver kirkeministeriet i et skriftligt svar:
- Folkekirkens parter og Kirkeministeriet har vurderet, at der er behov for opdateret viden om arbejdsmiljøet i hele folkekirken, og har igangsat en bredere undersøgelse for at få et fuldt overblik over hvordan det står til med arbejdsmiljøet for alle faggrupper i folkekirken, skriver Kirkeministeriet til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Den nye arbejdsmiljøundersøgelse er den første store undersøgelse, der laves for hele folkekirken i 10 år, og omfatter samtlige ansatte. Med undersøgelsen starter vi ikke forfra, men bygger videre på resultaterne fra tidligere undersøgelser, skriver kirkeministeriet og påpeger at arbejdsmiljøet i høj grad er et lokalt ansvar i stifter, sogne, provstier og hos menighedsråd, fordi det er lokalt, at arbejdsgiveransvaret i høj grad bliver forvaltet og er placeret.
Håb om bedre arbejdsmiljø i fremtiden
Katrine Blinkenberg har fundet en anden karrierevej, hvor hun arbejder med kunsthåndværk. Hun håber, at man på sigt kan få skabt et sundt arbejdsmiljø i folkekirken.- Jeg håber, at folk ikke bliver syge af at gå på arbejde eller være frivillige i en organisation. Vi har verdens vigtigste budskab, men det kan vi ikke komme ud med, hvis man er syg, siger Katrine Blinkenberg og fortsætter:
- Der findes rigtig gode steder, men det kunne være dejligt, hvis der ikke var tilfældigt om et sted var godt, siger hun til TV 2 Kosmopol.