Hovedstadens unge investerer i aktier som aldrig før: Sådan kommer du i gang
Flere unge er begyndt at investere i aktier. Læs her, hvordan du kan komme i gang.
Forestil dig en aktionær.
Er det en midaldrende mand i jakkesæt, du ser for dig?
En ny udvikling gør, at du næsten lige så godt kunne forestille dig en studerende i start 20'erne.
Andelen af unge mellem 18 og 29 år fra Region Hovedstaden, der investerer i aktier, er nemlig steget drastisk under corona-pandemien.
Der er kommet hele 82 procent flere unge aktionærer fra 2019 til 2021, viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er den højeste stigning blandt alle regionerne. I den anden ende af skalaen ligger Region Nordjylland, hvor andelen af unge aktionærer i samme periode steg med 29 procent.
- Det er især de helt unge, der i højere grad investerer en del af deres opsparing i aktier. Efter nogle store kursfald i starten af Covid-19-krisen er aktiekurserne steget voldsomt, hvilket kan have været en motiverende faktor for nogle, siger Jarl Quitzau, chefkonsulent i Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.
TV 2 Kosmopol har samlet de bedste råd til, hvordan du nemt kommer i gang med at investere i aktier.
Opret en investeringskonto
Dit første skridt på vejen mod at blive aktionær er at oprette en konto hos din bank eller på en aktieplatform.
Der findes flere aktieplatforme, hvorfra du kan handle med aktier, eksempelvis Nordnet og Saxo Bank.
Hvis du har oprettet en konto på en aktieplatform, er dit næste skridt at overføre penge fra din bankkonto til platformen.
Pengene på aktieplatformen kan du nu investere i de aktier, du er interesseret i.
Læg en plan
Når du har kontoen på plads, er det vigtigt, at du tænker over, hvad du ønsker at opnå med dine investeringer.
Vil du spare penge op til din pension, eller vil du tjene hurtige penge til den mountainbike, du ønsker dig?
Og har du is i maven, hvis en aktie svinger i værdi, eller vil du gerne have så få udsving som muligt?
Tænk over din tidshorisont og din risikovillighed, inden du investerer.
Orientér dig på markedet
Når du kender din plan, er det tid til at undersøge aktiemarkedet. Det gør du i din investeringsplatform.
Du kan både investere i aktier, investeringsforeninger, ETF'er og obligationer.
Aktie: En aktie er et ejerbevis på en andel af et selskab. Når du køber en aktie, køber du en lille del af en virksomhed.
Investeringsforening: Et fælleskab af investorer, som sammen investerer deres penge. Alle investorerne lægger deres penge i en fælles pulje, som så bliver investeret i en række forskellige aktiver, såsom aktier, obligationer, ejendomme eller andre investeringer.
ETF: En investeringsfond, hvor flere investorer går sammen og samler deres penge i en fælles pulje. Forstå forskellen mellem en investeringsforening og en ETF her.
Obligation: Et lån til eksempelvis en virksomhed. De penge, du investerer, låner du altså ud. Udstederen er forpligtet til at betale obligationsejeren tilbage over en given periode.
Investér bredt
Det er en god idé at sprede sine investeringer på flere virksomheder, så ens penge ikke afhænger af økonomien hos nogle få.
Som tommelfingerregel skal du have 10-15 forskellige aktier i dit portefølje fordelt på tværs af sektorer, regioner og lande. Hvis det bliver for dyrt, kan du med fordel investere i en investeringsforening.
Investér i noget, du forstår
Man kan nemt lade sig rive med, når naboen fortæller om en smart ny virksomhed, som han lige har investeret i. Men det er en god idé kun at investere i virksomheder, du selv forstår. På den måde minimerer du risikoen for at tabe penge.
Investér kun penge, du kan undvære
Det ville være ærgerligt at investere et stort beløb på aktiemarkedet, hvis det kniber med at betale elregningen.
Derfor bør du ikke investere flere penge, end du har råd til at miste. Der er desuden heller ikke en nedre grænse for, hvor få penge, du kan investere. Du kan sagtens starte med 100 kroner.
Det er samtidig en god idé at overveje, hvornår du skal bruge de penge, du investerer. Ifølge Nykredits aktiechef, Morten Gregersen, bør man kun investere penge, man kan undvære i minimum tre år, da aktier er den bedste investering over tid.
Investér løbende
Der findes desværre ikke det perfekte tidspunkt at investere på. Ingen ved, hvornår en aktie er på sit laveste, eller hvornår den stiger igen.
Hvis du deler din investering op i mindre portioner, som du investerer løbende, vil du ramme markedet på alle tidspunkter - både når det går godt, og når det går skidt - og på den måde får du gennemsnitsprisen.
Kilder: Nordea, Nordnet, Nykredit, Danske Bank, Female Invest, FinansDanmark, Financer.com