44-årig vågnede op til rørende besked: "Du har reddet liv i dag"
Brugerne gjorde alt det rigtige, da de satte alt ind på at finde frem til og hjælpe en selvmordstruet anonym-bruger, siger ekspert.
Sophie Cleve havde lige puttet sine børn og sat sig i sofaen, da hun søndag aften læste et opslag, der fik hendes hjerte til at slå en ekstra gang.
På det sociale medie Reddit skrev en anonym-bruger, at han var i færd med at forsøge selvmord. Brugeren kunne ikke få kontakt til rådgivningen Livslinjen og ville have nogen at tale med, mens han sov ind, skrev han i opslaget.
Sophie Cleve, der bor i Birkerød, kunne mærke en klump i halsen og følte instinktivt et behov for at gøre noget.
Hun skrev private beskeder til manden og tilbød, at han kunne tale med hende – uden at fortælle ham, at hun i virkeligheden ville forsøge at tale ham fra sin ulykkelige beslutning.
- Jeg så hans opslag, som et råb om hjælp, for ellers tror jeg ikke, at han ville havde skrevet derinde. Jeg tænkte, at der stadig var håb for at nå ham, og når nogen beder om hjælp, så skal man hjælpe, siger den 44-årige kvinde.
Snart var flere brugere i gang med det samme. For tiden var knap, hvis de sammen skulle nå at finde frem til manden og stoppe ham.
Har du tanker om selvmord?
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.
Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livsliniens rådgivere.
Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og udfordringer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.
Hvis du er barn eller ung, kan Børnetelefonen også kontaktes på telefon 116111.
Kendte kun mandens brugernavn
Men hvordan skulle de nå igennem til manden, når det eneste, de vidste om ham, var hans brugernavn på Reddit?
Sophie Cleve kunne se, at flere brugere skrev på opslaget, at han skulle ringe 112, og at han ikke måtte gøre alvor af selvmordsforsøget.
Og ligesom Sophie Cleve tilbød flere også, at han kunne skrive eller ringe til dem.
Det gjorde blandt andre 37-årige Simon Andersen. Han har selv været ramt af depression og kunne derfor genkende de følelser, brugeren sad med, fortæller han.
- Jeg kunne tydeligt huske følelsen af, at det hele var ligegyldigt. Så det eneste, jeg tænkte på, var, hvad jeg kunne gøre for hurtigst muligt at finde frem til personen, siger han.
Da manden stoppede med at svare i kommentarsporet på opslaget, blev flere i tråden bekymrede.
Derfor besluttede Sophie Cleve at ringe 112, selvom hun først var i tvivl, om hun overhovedet kunne kontakte politiet med så sparsomme oplysninger om manden.
- Jeg var lidt flov over at ringe og sige: “Der er en mand et sted i Danmark, der er ved at begå selvmord, men jeg ved ikke, hvem eller hvor han er”. Jeg følte ikke, at jeg kunne være til megen hjælp, fordi jeg ikke vidste ret meget, fortæller hun.
Heldigvis oplevede Sophie Cleve, at politiet tog opkaldet meget alvorligt.
Politiet bad hende kigge mandens tidligere kommentarer igennem for at se, om noget kunne identificere ham. Så ville politiet gøre det samme, fortalte de.
Håbefulde nyheder
På TV2.dk vil vi også gerne fortælle om alt det gode, der sker i verden. Historier, som gerne skulle efterlade os med en følelse af håb. Denne artikel er et eksempel på det. Hvis du har et tip om en håbefuld nyhed, kan du sende det til haabefuldenyheder@tv2.dk.
Fik politiet ind i tråden
Imens havde flere Reddit-brugere allerede meldt sig på banen og var gået i gang med det digitale detektivarbejde.
Simon Andersen søgte alt, hvad han kunne på nettet, ud fra de få oplysninger, han havde opstøvet ved at se på brugerens tidligere kommentarer i andre fora på mediet.
- Jeg talte også om opslaget med min hustru. Det fyldte meget i mit hoved, for det var ikke rart at gå i seng, når man vidste, en person havde det så skidt, fortæller han.
Nogle brugere taggede også Politiets Online Patrulje, som er en særlig enhed hos politiet, der er til stede på gamingplatforme og sociale medier, hvor de interagerer med brugere og laver forebyggende arbejde.
Og pludselig, efter flere timer med stilhed fra manden, tikkede en kommentar ind, skrevet fra mandens profil. Til flere brugeres store forløsning.
For kommentaren var skrevet af en person, som fortalte, at han er politibetjent hos Københavns Politi og nu var nået frem til manden.
- Uden JER, havde vi ikke fundet ham. Han får den bedste mulige hjælp herfra, lød det blandt andet.
Københavns Politi har over for TV 2 bekræftet, at det er deres medarbejder, som har lavet opslaget, og at han har været til stede hos borgeren.
Gjorde det rigtige
Brugerne i tråden gjorde alt det rigtige ved at gribe ind. Det vurderer Britt Morthorst, der er seniorforsker i Børne- og Ungdomspsykiatrien samt lektor ved KU.
Hun har forsket i selvmordsforebyggelse og har kigget den konkrete tråd på Reddit igennem.
- De gør alt det rigtige ved på en positiv måde at sige, at der er masser at leve for, og at de hepper på, at han får hjælp. Det er en akut situation, så det gælder om at gøre, hvad der er muligt for at indgive håb, fortæller hun.
Britt Morthorsts fortæller også, at forskning har vist, at onlinefora og sociale medier netop kan have en støttende funktion, hvis der i forummet er enighed om, at man hjælper hinanden.
Hun roser brugerne for at henvise til 112 og for selv at kontakte politiet. Og der er som sådan ikke noget, man kan "gøre forkert" i en sådan situation, fortæller Britt Morthorst.
- Os, der arbejder med selvmordsforebyggelse professionelt, har en klinisk måde at tilgå det på, men alle mennesker kan hjælpe i den akutte situation. Brugerne er jo første led og vil kunne hjælpe ham videre til at få mere professionel hjælp, siger hun.
Britt Morthorst fortæller, at selvmordstruede ikke ønsker at komme af med livet, men derimod den ubærlige psykiske smerte, som leder til deres forpinthed, og at selvmord derfor kan virke som den eneste, men meget uhensigtsmæssige, udvej.
Hun opfordrer alle med selvmordstanker til at tale med nogen om det og søge hjælp.
Politiet roser borgerne
Siden politibetjenten skrev, at manden er i god behold, har flere Reddit-brugere takket hinanden for deres indsats, mens andre skriver, at de er "rørt til tårer" over, at det lykkedes at redde manden.
Hos Københavns Politi takker vicepolitiinspektør Rune Nielsen også borgerne for deres indsats.
- Jeg vil gerne rose borgerne for deres handlekraft, da flere tidligere på ugen bidrog til at få hjulpet en borger via den sociale platform Reddit. Takket være borgernes indgriben blev politiet involveret, og borgeren fik den fornødne hjælp, siger han til TV 2.
Sophie Cleve så først opslaget om, at politiet var nået frem til manden i tide, da hun vågnede næste morgen til en besked fra en anden Reddit-bruger.
- Du har reddet et menneskeliv i dag, stod der.
Kærlighed over for fremmede
Sophie Cleve er overvældet over, at så mange brugere rykkede tæt sammen for at hjælpe en mand, de kun kendte gennem et internetfora.
- Jeg blev utrolig lettet og tænkte, at vi havde udrettet noget vigtigt sammen. Jeg følte mig faktisk lidt stolt over, at vi ikke bare ignorerede ham, og at vi som gruppe havde udvist næstekærlighed og virkelig gjort en indsats, fortæller hun.
Simon Andersen havde den aften ikke kunnet tænke på andet, end hvad der skete med manden. Derfor blev han ramt af lettelse og følelsen af, at han nu kunne sove trygt.
Han mener, at episoden understreger, at man bør gøre alt, hvad man kan, for at hjælpe nogen med selvmordstanker, og han vil opfordre andre til altid at gribe ind, hvis de møder nogen i den situation.
- Det gør mig glad at se, at så mange mennesker har villet gøre det her, uden at nogen af os ved, hvem hinanden eller brugeren er. Med alt det dårlige, der sker i verden, er det rart, at der er den kærlighed over for fremmede, siger han.
TV 2 har kontaktet brugeren bag opslaget, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.