Emma har sagt farvel til det lette liv i byen for at arbejde hårdere end nogensinde
Før arbejdede Emma Rej Duckert i kommunikationsbranchen og boede i København, nu arbejder hun fuld tid med at dyrke grøntsager på en mark i Høsterkøb.
Det er hendes anden sæson som jordbruger.
En hverdag hvor Emma Rej Duckert bruger time efter time i marken på at dyrke grøntsager, høste og udtænke nye, smartere måder at gøre det hele på i det regenerative landbrug. Og markant anderledes end hendes liv for lidt over to år siden.
- Inden jeg blev jordbruger, havde jeg en helt anden hverdag meget lig de flestes. Med kontorarbejde, jeg boede ind i byen. Ja.. holdt normalt weekend, siger hun og smiler lidt skævt.
For to år siden havde hun faktisk aldrig dyrket en grøntsag eller hevet en gulerod op af jorden. Nu fylder det hele hendes liv.
- Mit liv har ændret sig meget drastisk. Fra april til oktober/november er jeg meget stavnsbundet og tager ikke lige på to ugers sommerferie eller ud og drikker en øl med mine venner på en bar.
Hun var uddannet fra CBS og havde fået et arbejde i kommunikationsbranchen. Men da hun begyndte at dykke ned i forelæsninger, bøger og søge viden om de klimaudfordringer, vi står overfor, var der ingen vej tilbage for hende. TV 2 Kosmopol har fulgt Emma Rej Duckerts projekt i serien "Nyt liv på landet", du kan se her eller i vores nyhedsapp.
Nyt liv i marken
Emma Rej Duckert forpagtede marken på omkring 10 hektar kort fra barndomshjemmet i Høsterkøb 20 minutters biltur fra København og startede det regenerative landbrug, hun i dag kalder Månedalen.
Hun har også får og nogle køer og planer om et hønsehold og nogle løbeænder.
Hun ville - og vil - dyrke grøntsager og lave et landbrug på en måde, hvor naturen og jorden ikke bliver udpint.
- Jeg gik ind i jordbruget på grund af klima- og biodiversitetskrise, og ved at dykke meget hardcore ned i emnet fandt jeg frem til den regenerative måde at dyrke landbrug og lave mad på, siger Emma.
Hun var faktisk ret godt tilfreds med sit gamle liv i byen, men hun kunne simpelthen ikke lade være med at handle.
- Det var jo nærmest tvang, jeg kunne ikke lade være med at gå ind i det.
Hun er flyttet hjem til sin farmor kort fra Månedalen. Hver morgen går hun gennem skoven til arbejdet i marken uden musik i ørerne. Fuglefløjt og natur. Hun arbejder alle ugens dage og har mere travlt end nogensinde før, men det føles anderledes.
- Jeg bilder mig ikke ind, at mit lille frimærke kommer til at gøre en forskel i det store hele, men jeg tror, at hvis vi er mange, der finder forskellige, bedre måder at dyrke på, så ville det klart kunne gøre en kæmpe stor forskel, siger hun.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol
Regenerativt landbrug
Emma forklarer, at der er mange forskellige principper, men at man i de regenerative landbrug arbejder med at genopbygge mikrolivet i jorden. Hun forsøger at dyrke grøntsager på naturens præmisser, uden at jorden bliver udpint.
Samtidig forstyrrer de jorden så lidt som muligt ved ikke at pløje og fræse i jorden.
De bruger heller ikke pesticider eller kunstig gødning.
Familie og frivillige
Hun er ikke den eneste, der finder projektet meningsfuldt.
Onsdag er frivilligdag på Månedalen. Her kommer folk til for at give en hånd med i marken. Alle mulig typer, men mange af dem unge.
Nogle kommer uge efter uge og hjælper med at høste, lue, plante, vande. Andre kommer bare forbi for at få hænderne i jorden en enkelt dag.
En af de frivillige er Robert Fanning, han har hørt om stedet fra en kammerat.
- Jeg er fanget i byen hele tiden, så jeg syntes, at det kunne være et godt afbræk fra byen at komme og hjælpe. Og jeg synes, at det er virkelig spændende, det de har gang i her. Det vil jeg gerne være en del af, forklarer han, mens han vander nogle af de planter, der kæmper lidt i en periode med sol og ingen regn.
Frokosten laver de sammen i det enkle køkken i den ene ende af butikken. Masser af grønt og urter fra marken bliver høstet til en salat. De spiser ved langbordet udenfor. Der er et fællesskab omkring hele projektet - ikke bare her, men også blandt andre jordbrugere, der har kastet sig ud i lignende måder at dyrke på.
- Der er mange, der spørger mig, hvem der er mine konkurrenter her omkring af andre jordbrugere. Og jeg tænker bare, at det er en helt forkert måde at se det på. Vi er alle sammen ikke bare kollegaer, men også venner og samarbejdspartnere. Det er dem, jeg ringer til, når min plante ser forkert ud, eller der sker noget med dyrene, som jeg ikke har prøvet før.
- Vi føler, at vi er i det sammen og skal støtte hinanden, siger Emma.
Nyt liv, ny læring
Emma kommer ikke fra en landmandsslægt og er ikke vokset op med viden om det, hun bruger hele sit liv på nu. Hun har haft meget at lære.
- For to år siden, der vidste jeg ikke, hvordan man dyrkede en eneste grøntsag, siger Emma og trækker en radise op af jorden.
- Jeg har lært det meste på den Regenerative Jordbrugsskole, som er sådan en lille autonom skole, som jeg har gået på, hvor vi bliver undervist at praktikere selv. Og så er der meget school-of-YouTube, mange bøger og meget learning by doing.
Noget, hun også har lært i løbet af de sidste to sæsoner, er, at hun ikke skal regne med, at alt bare kører afsted efter effektive skemaer og med dage planlagt i mindste detalje.
- Der var en jordbruger, der engang fortalte mig, at man når det, man skal nå. Så det er et mantra, vi prøver på at følge.
- Der kommer til at gå ting galt, men vi gør jo vores bedste, og så må det være godt nok, siger Emma.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol