Her er svarene på de spørgsmål mange har stillet i ubådssagen
"Er Kim Wall begravet?", "Hvad siger mentalerklæringen om Peter Madsen?" og "Hvordan ser han ud i retssalen?" er blot nogle af de mange spørgsmål.
Ofret: Journalisten Kim Wall
Hun var en 30-årig kvinde, der blev født og voksede op i Trelleborg i Sydsverige. Da Kim Wall som ung flyttede hjemmefra, tog hun først til Malmø for at studere. Senere fortsatte hun studierne i London, Paris og New York. Forældrene beskriver hende som nysgerrig og engageret, kæresten som en, der fandt skønhed alle steder.
Kim Walls arbejdsplads var hele verden. Som journalist har Kim Wall rapporteret fra blandt andet Nordkorea, Sri Lanka og Kina. Hun har skrevet artikler for flere anerkendte medier, heriblandt New York Times, The Guardian, Vice Magazine og Time.
Den svenske freelancejournalist havde tidligere forsøgt at få en interviewaftale med Peter Madsen, men uden held. Nu fik hun endelig chancen. Hensigten med turen var at interviewe danskeren om rumkapløbet, som stod imellem ham og Copenhagen Suborbitals.
Egentlig havde Kim Wall og hendes danske kæreste planlagt en afskedsfest samme aften for deres venner ved parrets hjem på Refshaleøen i København, da de stod over for at skulle flytte til Kina ugen efter. Men hun ringede alligevel til Peter Madsen om eftermiddagen den 10. august – som et sidste forsøg på at gøre sin historie om det danske rumkapløb færdig. Og nu var ubådsbyggeren klar til interview. På vej ud af Københavns Havn nåede Kim Wall at vinke til både sin kæreste og flere af deres fremmødte venner fra tårnet i ubåden.
Det ved vi ikke. Ifølge moren Ingrid Walls forklaring i retten den 28. marts var datteren på daværende tidspunkt ikke begravet.
Årsagen kan være et ønske om, at det skal være muligt at foretage flere undersøgelser, hvis det bliver nødvendigt i løbet af retssagen.
Kim Walls forældre eller andre pårørende har været i retten på flere af retsdagene. Ifølge hendes far, Joachim Wall, betyder det noget for familien, at der er nogen i retten, der repræsenterer datteren.
Forældrene har for nyligt sagt til TV 2, at når de ikke selv har været i retten, har de alligevel fulgt retssagen gennem medierne, men at de havde det bedst med selv at være til stede.
Forældrene sidder stille på pladserne, der er reserveret til Kim Walls pårørende. De lytter og følger med i retssagen. Faren har flere gange haft en notesbog eller en bærbar computer med.
Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi har været ved deres side det meste af tiden og har fulgt dem ind og ud af bygningen. Jens Møller har siden Kim Walls forsvinden været forældrenes kontaktperson til politiet i Danmark.
Den anklagede: Peter Madsen
Han er en nu 47-årig drabstiltalt dansker. Tidligere blev han i medier kendt som ’Raket-Madsen’ på grund af sin interesse for raketter.
I portrættet af ham beskrives det, hvordan Peter Madsen aldrig har formået at færdiggøre en uddannelse, men har taget svejserkurser og begyndte også på en ingeniøruddannelse, hvor han dyrkede sin nyfundne passion for ubåde.
Nej, ikke længere. Men det var han, da han i august 2017 blev anholdt i Dragør Havn, efter ubåden Nautilus sank. Under retssagen har den drabstiltalte ubådsbygger selv fortalt, at han i mellemtiden er blevet skilt fra sin kone.
Ifølge mentalerklæringen er Peter Madsen ikke sindssyg, og han kan godt idømmes en fængselsstraf. Derudover står der blandt andet:
Ifølge Peter Madsens første forklaring havde han sat Kim Wall af på Refshaleøen som aftalt.
Sidenhen har han flere gange ændret den forklaring. Blandt andet fortalte han politiet under en afhøring, at Kim Wall døde, da hun fik den 70 kilo tunge ubådsluge i hovedet. Efterfølgende "begravede" han hende til søs.
Forklaringen, som han fastholder nu, er den tredje, som han kom med til politiet den 14. oktober. Ifølge den forklaring døde Kim Wall som følge af farlige gasser i ubåden. Ved denne afhøring erkendte Peter Madsen, at han havde parteret Kim Wall, inden han smed ligdelene i vandet.
Under retssagen har Peter Madsen flere gange fortalt, at de forskellige forklaringer var af hensyn til Kim Walls pårørende.
- Jeg ønskede ikke at dele med verden, hvor en forfærdelig måde Kim Wall omkom på, sagde han på retssagens første retsmøde den 8. marts.
Anklagemyndigheden mener derimod, at Peter Madsen har ændret forklaring, løbende med at politiet har fundet nye beviser i sagen.
Retsagen
Fordi anklagemyndigheden mener, der ligger et seksuelt motiv bag det, der er foregået i ubåden.
Under retsmøderne har han svaret på spørgsmålene højt og tydeligt og flere gange også så hurtigt, at dommer Anette Burkø måtte bede ham om at sætte tempoet ned. Peter Madsen vil særligt gerne tale om tekniske detaljer. Til tider har han i vidneskranken været verbalt oppe at toppes med anklager Jakob Buch-Jepsen. De to har gentagne gange mundhuggedes. I løbet af de første retsdage omtalte han flere gange sig selv i tredjeperson, men det har han efterfølgende kun gjort få gange, når han virkede irriteret.
Mens vidner har afgivet forklaring, har han ofte lænet sig mod sin forsvarer og hvisket til hende. Betina Hald Engmark har over for TV 2 afvist, at han kommer med direkte forslag til spørgsmål.
Under de første tre retsmøder i sagen var han iført blå bukser og en sort t-shirt med teksten ’Københavns Fængsler’ påtrykt. De resterende retsmøder har han været iført lyse jeans, mørk bluse og en grå habitjakke. Under de tidligere fremstillinger i grundlovsforhør har han haft en af sine grønne kedeldragter på. Dem har han ikke haft på under retssagen.
Hans hår er stadig kortklippet, som vi så det, da han blev reddet i land i Dragør Havn. Engang imellem tager han sine sorte firkantede briller på.
Der er reserveret fem pladser til Peter Madsens pårørende eller repræsentanter. Peter Madsens ekskone har på intet tidspunkt været til stede i retten, men flere andre kvinder har siddet på pladserne.
En sigtet eller tiltalt har ret til ikke at udtale sig og også ret til ikke at belaste sig selv. Det betyder i princippet, at vedkommende ikke behøver at tale sandt.
Et vidne derimod har altid pligt til at svare på spørgsmål og tale sandt.
Anklager Jakob Buch-Jepsen har fremvist flere videoer i retten, der har omhandlet seksuel mishandling og drab på kvinder. Nogle har været animation, mens andre har været ægte drabsvideoer. Politiet har i deres efterforskning blandt andet fundet videoerne på Peter Madsens computer, harddisk og via hans søgehistorik på hans telefon.
Årsagen til, at videoer skulle vises, var, at anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen fastspændte og mishandlede Kim Wall med et seksuelt motiv, og Jakob Buch-Jepsen har prøvet at bevise, at ubådsbyggeren har udvist interesse for netop dette. Peter Madsen har erkendt, at han har set nogle af videoerne, men ikke dem alle, og han afviser at have set dem sammenhængende. I retten har han forklaret, at videoerne påvirker ham emotionelt, men ikke seksuelt.
Udover videoerne har Jakob Buch-Jepsen også oplæst flere voldsomme tekster, som han selv kaldte spidningstekster, og som alle omhandler mishandling og drab på kvinder. Anklageren har påvist, at skaderne på Kim Wall stemmer overens med de ting, kvinderne på videoerne og i teksterne bliver udsat for.
Vidner & advokater
Den 42-årige specialanklager har været hos anklagemyndigheden i Københavns Politi i 16 år, og han har blandt andet været anklager i sagen mod Said Mansour, der er kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj'.
Ubådssagen bliver Jakob Buch-Jepsens sidste for politiet i denne omgang. Den 1. maj begynder han som advokat hos advokatfirmaet Koch/Christensen, og skiftet er et ønske om personlig udvikling, fortæller han selv.
Peter Madsen har personligt ønsket Betina Hald Engmark som sin advokat.
I medierne var hun frem til ubådsagen et ganske ukendt navn - men i realiteten er hun en erfaren advokat, der gennem mange år som anklager og senioranklager har stået i spidsen for både drabssager og andre profilerede sager om især bedrageri og økonomisk kriminalitet.
Hun var som anklager blandt andet med til at få erhvervsmanden Erik Skov Pedersen, den tidligere konservative minister Henriette Kjærs samlever, idømt tre års fængsel for bedrageri. Ubådssagen er hendes første drabssag som forsvarer.
Kim Walls danske kæreste var indkaldt som vidne og fortalte om deres liv sammen og de sidste timer, inden hun sejlede ud med Peter Madsen. Også hendes forældre, Ingrid og Joachim Wall, har afgivet forklaring, men det var som parter i sagen.
Både Kim Walls kæreste og forældre har et erstatningskrav på 150.000 kroner hver. Bistandsavokat Hanne Rahbæk repræsenterer dem alle tre.
Nej. Kun Peter Madsens ekskone har været indkaldt i sagen, men hun endte med ikke at afgive forklaring.
Fordi hun ifølge dommer Anette Burkø havde lovligt forfald. Retten havde tidligere i retssagen modtaget en lægeerklæring fra Peter Madsens ekskone, men da den ikke var fyldestgørende nok, modtog Anette Burkø yderligere oplysninger, som gjorde, at hun fritog ekskonen fra at vidne.
Anklageren ønskede at læse den forklaring, som ekskonen tidligere har givet til politiet, op i retten, men det afviste Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark, og da det var hende, der havde indkaldt ekskonen som vidne, var det også hendes beslutning.
I alt har der været indkaldt 37 vidner. Specialanklager Jakob Buch-Jepsen har indkaldt 29 af vidnerne, og forsvarer Betina Hald Engmark har indkaldt 8.
Dommen
Dommer Anette Burkø og de to domsmænd i sagen. Peter Madsen har selv fravalgt nævninge i sagen.
Først og fremmest skal de tre tage stilling til, om Peter Madsen er skyldig eller uskyldig i de forskellige tiltale-punkter. Derefter tager retten stilling til, hvilken straf han skal have.
Det ventes, der falder dom i sagen onsdag den 25. april.
Anklageren kræver en livstidsdom, sekundært en forvaringsdom.
Retslægerådet har anbefalet, at hvis Peter Madsen kendes skyldig i det, han er tiltalt for, kan han idømmes forvaring. Det bygger på mentalerklæringens konklusion om, at Peter Madsen i givet fald kan være til fare for andres liv og levned.
Fængsel på livstid betyder i princippet fængsel på livstid. Efter 12 år kan den dømte søge om prøveløsladelse. Sker det ikke, kan den dømte søge efter 14 år, og herefter kan den dømte søge hvert år. Ifølge Kriminalforsorgen sidder livstidsdømte i gennemsnit 17 år i fængsel.
En forvaringsdom er ligesom en livstidsdom uden egentlig tidsbegrænsning. Forvaring er en foranstaltning, der træder i kraft, hvis den dømte vurderes til at være særligt farlig for samfundet, og hvis der er risiko for, at den dømte begår ny kriminalitet.
Efter tre år i forvaring skal Kriminalforsorgen vurdere, hvorvidt forvaringsdommen skal fortsætte. Herefter foretages denne vurdering en gang årligt.
Både anklagemyndigheden og forsvareren kan anke sagen til landsretten, og det skal ske inden for 14 dage, efter der er faldet dom i byretten.
En dom i landsretten kan herefter kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse. Sagen skal inden 14 dage efter landsrettens dom indbringes for Procesbevillingsnævnet, der derefter vurderer, om sagen har principiel karakter - eller om 'særlige grunde' skal tale for en tredjeinstansbehandling. En eventuel behandling i Højesteret kan ende med kun at omhandle en del af sagen.