PTSD-ramt fængselsbetjent: "Jeg blev nedbrudt systematisk"

Hvert år udbetales millioner i erstatninger til skadede fængselsbetjente. Justitsministeren kalder situationen "alvorlig", men tror på, at ny aftale kan forbedre arbejdsforholdene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Den tidligere fængselsbetjent Martin Esberg besøger Statsfængslet i Vridsløselille, hvor han arbejdede og blev gradvist nedbrudt gennem ni år. Til sidst blev han sygemeldt og har i dag fået konstateret kronisk PTSD.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

- Det her kommer da til at koste mig nattesøvn i de kommende nætter, fortæller 47-årige Martin Esberg.

Han står foran Statsfængslet i Vridsløselille, hvor han arbejdede i ni år, inden en skæbnesvanger oplevelse fik bægeret til at flyde over.

- Jeg glemmer aldrig den dag. Det skete så pludseligt og så voldsomt.

På en rutinemæssig fangetransport af en banderelateret indsat blev Martin nemlig overfaldet.

Episoden var blot én af en lang række af voldsomme situationer, som den ellers hærdede fængselsbetjent havde oplevet gennem årene.

Det kan være indsatte, der angriber dig med våben. Det kan være psykisk syge, der smører cellen ind i lort. Der kan være indsatte, som har begået selvskade, så man bliver smurt ind i et andet menneskes blod.

— Martin Esberg, tidligere fængselsbetjent

Det er dyrt for samfundet, når fængselsbetjente kommer til skade i tjenesten og mister deres erhvervsevne. I 2022 kostede erstatninger til skadesramte fængselsbetjente hele 179 millioner kroner, hvilket er rekord.

Til sammenligning er hele det årlige lønbudget til fængselsbetjente ifølge Fængselsforbundet på 650 millioner kroner. Det betyder at for hver gang Kriminalforsorgen udbetaler 100 kroner i løn til en fængselsbetjent, så udbetales der samtidig 27 kroner i erstatning til en anden fængselsbetjent.

- Jeg tror ikke, man gør sig klart over, hvad en fængselsbetjent udsættes for. Det kan være indsatte, der angriber dig med våben. Det kan være psykisk syge, der smører cellen ind i lort. Der kan være indsatte, som har begået selvskade, så man bliver smurt ind i et andet menneskes blod. Man skal være parat til at møde alt det, når man møder ind på en tjeneste, siger Martin Esberg.

Skalle og trusler blev dråben

Britt Østergaard Larsen er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, der for få år siden lavede en rapport om belastningsreaktioner hos fængselsbetjente. 

Hun fortæller, at betjentene oplever en række episoder med vold og trusler. 

- Nogle får PTSD. Det vil ofte være folk, hvis liv har været truet, eller folk der i en årrække har oplevet mange forskellige voldsomme hændelser, og som til sidst oplever den hændelse, der får bægret til at flyde over.

Og netop sådan var det for Martin Esberg. 

- Det var en fangetransport som alle andre. Men efter transporten gik det op for mig, at det faktisk ikke var en transport som alle andre.

- For den indsatte angreb mig. Han nikkede mig nogle skaller, inden vi fik ham sat ned. Og derefter fremsatte han nogle trusler mod mine børn og min familie. Det var det, der fik det til at flyde over. Jeg har håndteret alt muligt andet rigtig godt. Men lige præcis det kunne jeg bare ikke håndtere.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Martin Esberg ved fængslet hvor han arbejdede i ni år, indtil han blev for psykisk presset og måtte sygemelde sig.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

TV 2 Kosmopol møder Martin på en særlig dag. Han skal for første gang tilbage til det nu tidligere fængsel, hvorfra han blev sygemeldt.

- Jeg skal tilbage og se bjørnen i øjnene. Jeg har ikke tænkt tanken siden, fordi jeg har PTSD. Og Vridsløse har jo været det sted, der har været med til at udløse det.

I dag er Martin Esberg en af de skadede fængselsbetjente, som koster millioner i erstatningsomkostninger, fordi jobbet med tiden ødelage dem. 

- Man hærdes i fængslet. Hvis man udsættes for trusler, så skriver man ikke engang en rapport, for det er en del af hverdagen at blive truet. Det med at folk siger "Jeg smadrer dig" eller "Jeg slår dig ihjel", det bliver bare sådan…. ja ja – og så er det videre. Men så hober det sig op.

Hvis man udsættes for trusler, så skriver man ikke engang en rapport, for det er en del af hverdagen at blive truet.

— Martin Esberg, tidligere fængselsbetjent

Erstatningssag ikke afgjort 

Statsfængslet i Vridsløselille er i dag fortid. Men det er Martins erstatningssag endnu ikke.

Som mange andre skadede fængselsbetjente oplever han, at hans sag trækker i langdrag. 

Efter cirka otte et halvt år siden hans sygemelding, er der ikke faldet en endelig afgørelse om, hvordan han skal kompenseres.  

Martins sag er således ikke en af dem, der trækker op i erstatningsbeløbet for rekordåret 2022. Men der er en god chance for, at den ender med en såkaldt tilskadekomstpension som rækker helt frem til hans folkepensionsalder. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det vakte store følelser, da tidligere fængselsbetjent Martin Esberg vendte retur til sin gamle arbejdsplads.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Mette Frets Nielsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet, forklarer til TV 2 Kosmopol, at netop tilskadekomstpensionerne til fængselsbetjentene er den allerdyreste erstatningspost. Den udgør hele 112 af de sammenlagt 179 millioner kroner, der i 2022 blev givet i erstatninger.

- Der er flere forskellige årsager til, at vi lander på en rekord i 2022. En af dem er desværre, at der er rigtig mange af vores medlemmer, som kommer til skade, som ikke er særlig gamle. Og når de udbetalte erstatninger løber helt frem til deres pensionsalder, så bliver det meget dyrt for samfundet. 

- Sagerne er udtryk for et mangeårigt pres i kriminalforsorgen med fyldte fængselspladser og stor personalemangel, forklarer seniorforsker ved VIVE, Britt Østergaard Larsen.

Forbud: Ubalance giver problemet

Som følge af personalemanglen - og det deraf øgede pres - er fængslerne i højere grad  blevet konfliktzoner, forklarer Mette Frets Nielsen, som begrundelse for, at man ser så mange skader på fængselsbetjentene.

- Der er sket en forråelse i fængslerne. Det er en anden type klientel, vi har, og vi er for lidt personale til at tage os af dem i det daglige.

Når du går ind og tager uniformen på, så er du i krig. Det er sammenligneligt med en soldat i Afghanistan eller Irak.

— Martin Esberg, tidligere fængselsbetjent

Martin Esberg bekræfter, at der findes et meget råt miljø i fængslerne.

- Når du går ind og tager uniformen på, så er du i krig. Det er sammenligneligt med en soldat i Afghanistan eller Irak.

Martins 'krig' endte dog brat efter voldsepisoden og truslerne under fangetransporten.

- Jeg begyndte at få så meget paranoia, at jeg kørte andre veje hjem. Hvis jeg holdt i et lyskryds, så scannede jeg de andre biler og tænkte over, hvor folk kunne komme fra. Eller på hvordan jeg hurtigst kunne slippe væk.

- To dage efter episoden skulle jeg på et kursus i fængslet. Jeg blev syg i det øjeblik, jeg gik ind af porten. Og så måtte jeg sige, at jeg ikke kunne deltage, og så tog jeg hjem. Og derfra var jeg sygemeldt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Martin på besøg på sin tidligere arbejdsplads, Statsfængslet i Vridsløselille
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Martin Esberg mener, at det pressede fængselssystem, er endt i en negativ spiral: Fængselsbetjentene presses af de forråede indsatte; de indsatte presses af de belastede fængselsbetjente. 

- Det er jo systematisk nedbrydning, siger Martin Esberg. 

Det er ifølge både VIVE og Fængselsforbundet afgørende at få ansat flere fængselsbetjente, hvis man vil rette op på det pressede fængselssystem.  

- Det er svært at sige, hvordan erstatningssagerne udvikler sig over tid, men det er i hvert fald brug for at løse personaleudfordringen for at skabe et godt arbejdsmiljø, forklarer Britt Østergaard Larsen fra VIVE.

Mette Frets Nielsen fra Fængselsforbundet er enig. 

- Vi kan kun håbe på, at vi kan få antallet af indsatte ned, og antallet af fængselsbetjente lidt op, så vi kan komme ud af den onde spiral.

Ifølge Mette Frets Nielsen ville det i længden skabe et bedre miljø for ansatte og indsatte i fængslerne, og dermed koste væsentligt færre af samfundets penge til erstatninger. 

- De penge burde ligge i fængslerne, i stedet for i erstatninger til skadede fængselsbetjente. 

Ny aftale skal skaffe flere betjente 

For få dage siden indgik regeringen, sammen med DF, SF og Det Konservative Folkeparti, en flerårsaftale for Kriminalforsorgen. Til TV2 Kosmopol anerkender Justitsminister Peter Hummelgaard (S) problemet.

- Der er ingen tvivl om, at vores fængselsbetjente og hele vores fængselsvæsenet står i en meget alvorlig situation.

Ministeren mener, at den nye flerårsaftale rummer en del initiativer, som kan skaffe flere fængselsbetjente. 

- Vi har skruet op for uddannelsen af nye fængselsbetjente, og uddanner nu flere forskellige steder i landet.

I Fængselsforbundet byder man den nye aftale velkommen. 

- Alle tiltag i den nye aftale er faktisk gode tiltag, men det kræver en ting: Det kræver flere fængselsbetjente, siger forbundssekretær Mette Frets Nielsen.

Uklart hvornår problemet kan være løst

Martin Esberg har nu besøgt sin gamle afdeling, de forladte fængselsceller og gården, hvor fangerne ofte testede fængselsbetjentenes grænser. 

- Det har været rart at være tilbage. Nu er ringen sluttet. Nu er jeg klar til at sige farvel. 

Martin kan i dag leve et relativt almindeligt liv med sin familie, men han kommer aldrig til at arbejde som fængselsbetjent igen. Det er han for skadet til.

Han er skeptisk i forhold til, om den nye flerårsaftale kan ændre dét, han ser som fængselssystemets systematiske nedbrydning af fængselsbetjentene.

- Da jeg blev syg, var det den samme problematik. Og den problematik tror jeg ikke bliver ændret. Jeg har svært ved at se, hvordan de skulle gøre det. 

Justitsminister Peter Hummelgaard medgiver da også, at der kommer til at tage tid, at rette op på fængselssystemets udfordringer. 

Så hvornår skal kan vi forvente, at vores fængselsbetjente ikke længere ødelægges af at gå på arbejde?

- Det kommer til at tage en masse knofedt politisk at få rettet op på. Der er  ikke nogen tvivl om, at det er en meget hård situation, som vores fængselsvæsen står i. Så vi vender ikke udviklingen fra den ene dag til den anden.

Link kopieret!

Seneste nyt

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!
Lige nu

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Fængselsdom til mand med LTF-tatovering i ansigtet

En 28-årig mand er fredag idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have fået tatoveret "LTF" under sit ene øje, efter at banden var blevet opløst ved dom, oplyser specialanklager Andreas Christensen fra Københavns Politi til Ritzau.

Link kopieret!
Lige nu

Flere meldinger om havarerede biler på isglat motorvej

Arkivfoto.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge Vejdirektoratet er der fredag eftermiddag ganske glat på de nordsjællandske motorveje.

Således fremgår det, at flere biler i øjeblikket er havareret på Helsingørmotorvejen i retning mod København.

Uheldene skal særligt være sket mellem afkørsel 7 Kokkedal og Rasteplads Isterød Vest.

Også på hovedvejen Isterødvejen i Hillerød er det sket et uheld som har spærret hele vejen.

"Vintervejret har især ramt vejene på Nordsjælland. På statsvejsnettet, herunder Helsingørmotorvejen, kører vintertjenesten og fjerner sneen og glatførebekæmper. Trafikanter bør væbne sig med tålmodighed og være forberedt på forsinkelser i området", skriver Vejdirektoratet på X.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google