Hjerneforsker kan fjernstyre pattedyr - og det kan blive afgørende for Parkinson-patienter

Omkring 8000 patienter er diagnosticeret med Parkinson i Danmark. I løbet af de kommende år vil antallet vokse, fordi der bliver flere ældre. For mange af dem vil den nye type hjernestimulation blive en mulig behandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Professor Ole Kiehn modtager Lundbeckfondens Brain Prize. Han har kigget i musehjerner for at forstå, hvordan de små dyr er i stand til at gå og bevæge sig.
Foto: TV 2 Lorry

En lille, brun mus sidder stille i hjørnet af en boks. Ud fra toppen af musens hoved stikker et langt kabel. Den ene ende sidder inde i musens hjerne, mens den anden ende er koblet til apparater i laboratoriet.

Med blikket skarpt rettet mod musens mindste bevægelser, holder hjerneforsker og professor Ole Kiehn fra Københavns Universitet et skarpt øje.

I et splitsekund blinker det blåt fra musens hoved.

- It's running! It's running very fast, siger Ole Kiehn til sin italienske kollega, Roberto Leiras, mens hans øjne følger musen, der er spurtet til den anden side af boksen.

Med en laser, der går gennem kablet og ind i musens hjerne, har Ole Kiehn fået musen til at løbe ved at stimulere dyrets bevægelsescenter.

Med andre ord er det lykkedes ham at fjernstyre et pattedyr.

Her kan man se det blå lys fra laseren, der får musen til at løbe.
Foto: TV 2 Lorry

Behandling af neurologiske lidelser

Det er et uopklaret mysterium, hvordan hjernen fungerer, og hvordan den har effekt på kroppens bevægelser, og selv de dygtigste eksperter ved i virkeligheden meget lidt om hjernen.

Men en af dem, der kommet et stort skridt tættere på at finde svaret på, hvordan hjernens nerveceller og rygmarven samarbejder, er netop professor Ole Kiehn fra Københavns Universitet.

Ole Kiehn har gennem sin karriere forsket i pattedyrs evne til at bevæge sig ved at undersøge musehjerner for at finde ud af, hvordan dyret er i stand til at gå og bevæge sig.

Der findes masser af hjernesygdomme, som også påvirker vores bevægelser og motorik, og vi vil gerne bruge vores basale viden til at forstå, hvordan de her sygdomme udvikler sig

— Ole Kiehn, hjerneforsker

Torsdag får han sammen med  overrakt verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize 2022, for sin forskning i pattedyrs evne til at bevæge sig - og for at afdække det nervecellenetværk i hjernen, der styrer bevægelser.

Bortset fra det fascinerende aspekt i at kunne fjernstyre et dyr gennem dets hjerne, så er der andre, væsentligt mere udbytterige og betydningsfulde fordele ved Ole Kiehns forskning.

Hans opdagelser puster nemlig liv til håbet om at blive klogere på bevægelsesforstyrrelser og svære neurologiske lidelser - og måske endda finde måder at behandle dem på.

Herunder blandt andet patienter med Parkinsons sygdom. Hver fjerde med lidelsen udvikler nemlig med tiden motoriske problemer, der betyder, at de får svært ved at gå.

- Først og fremmest kan vi bruge det til at forstå, hvordan hjernen virker. Det er basalforskning. Det betyder, at man også i menneske-forsøg skal fokusere på det her område og den type nerveceller, der findes i det her område, forklarer Ole Kiehn til TV 2 Lorry.

- Der findes masser af hjernesygdomme, som også påvirker vores bevægelser og motorik, og vi vil gerne bruge vores basale viden til at forstå, hvordan de her sygdomme udvikler sig og eventuelt finde behandlinger.

Afgørende ny viden

Når Ole Kiehn torsdag får overrakt Lundbeck Fondens hjernepris, The Brain Prize 2022, for sin forskning, vil overlæge Annemette Løkkegaard fra Bispebjerg Hospital være blandt dem, der klapper højest.

Hun er leder af Bispebjerg Hospitals Deep Brain Stimulation Team. Her behandler man patienter ved at stimulere dele af hjernen.

Omkring 8000 patienter er diagnosticeret med Parkinson i Danmark. I løbet af de kommende år vil antallet vokse, fordi der bliver flere ældre. For mange af dem vil den nye type hjernestimulation blive en mulig behandling.
Foto: TV 2 Lorry

Annemette Løkkegaard håber, at Ole Kiehns forskning kan bruges til at udvikle Deep Brain Stimulation til at kunne bruges endnu mere effektivt.

- Det er via den her grundlæggende viden, at vi får nogle byggesten, vi kan bygge videre på og skabe ny og bedre behandling til patienter, der for eksempel har Parkinson. Selvom vi har en god behandling mod Parkinson, er den ikke god nok, siger hun til TV 2 Lorry.

Ole Kiehns kortlægning af hjernen bringer helt afgørende, ny viden på bordet, mener Martin Meyer, der er direktør for Lundbeck Fondens hjernepris.

- Hjerneforskere har været fascineret af det her i årtier, men det har været et mysterium. Ole Kiehn har løftet sløret for den del af hjernen, siger Martin Meyer.

Det er direktørens håb, at anerkendelse til hjerneforskere – for eksempel via hjerneprisen – kan sætte fokus på området.

- Vi har meget lidt viden om, hvordan hjernen virker, og hjernesygdomme lægger store byrder på samfundet og familier, så det er helt afgørende, at vi investerer i hjerneforskning, siger han.

Det er umuligt at sige, hvornår Ole Kienhs forskning kan bruges til at udvikle  nye behandlinger.

Link kopieret!

Seneste nyt

Mor idømt fængsel for overgreb på mentalt retarderet søn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En 37-årig kvinde er torsdag blevet idømt fire år og seks måneders fængsel for voldtægt og andre seksuelle overgreb mod sin mindreårige søn.

Hun blev desuden dømt for at have udnyttet sønnens mentale retardering.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Ifølge KøbenhavnLIV skete overgrebene fra 2015 til 2022, hvor sønnen var mellem fem og 12 år gammel.

Kvinden har anket dommen til frifindelse.

Link kopieret!

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kongeparret

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Politi holder skarpt øje med livsfarlig tendens i trafikken

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forleden blev 12 bilister dømt for ikke at påsætte sikkerhedswiren ved brug af trailer, skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Den manglende sikkerhedswire er en tendens, som Københavns Vestegns Politi er godt trætte af, og de holder derfor skarpt øje med, om bilister har tilkoblet sikkerhedswiren korrekt.

- Vi har sagt det før, men lad mig gentage: Når påhængsvogne løsriver sig på motorvejen, skaber det livsfare for andre trafikanter, siger Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi, på X.

De 12 sager kom blandt andet fra Gladsaxe, Albertslund og Ballerup. Straffen i sådanne sager er typisk en bøde og en betinget frakendelse af førerretten.

Link kopieret!

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google