Freja trodser sit handicap og kan blive verdens bedste til bordtennis

14-årige Freja Larsen har, på trods af en medfødt hjerneskade, formået at komme på ungdomslandsholdet i bordtennis. Hun spås nu en plads i den absolutte top. Men vigtigst af alt har sporten lært hende at acceptere sig selv.

Lyden af plastikbolde, der rammer bordenes overflade, ekkoer i den store sportshal. Igen og igen i nærmest rytmiske gentagelser.

14-årige Freja Larsen står koncentreret og let foroverbøjet over det blå bordtennisbord. Bevægelserne med battet i hendes højre hånd er præcise og kraftfulde.

Det er faktisk kun den lille maskine på hendes ben og hendes venstre hånd, der er hævet over hendes hoved, der afslører, at hun adskiller sig en smule fra andre unge bordtennistalenter.

quote Jeg har haft svært ved at acceptere mig selv som handicappet.

Freja Larsen

Hun har nemlig en medfødt hjerneskade, der betyder, at hun er lammet i venstre side af sin krop.

Alligevel er hun ”et af Danmarks allerstørste bordtennistalenter” med potentiale til at blive ”verdens bedste”, vurderer Peter Rosenmeier, der selv er en af verdens bedste para-atleter med fem medaljer fra De Paralympiske Lege i skabet.

Freja har allerede vundet godt 20 medaljer i sin relativt korte karriere - inklusiv en guldmedalje fra DM. Og så er hun både på paralandsholdet og det almene ungdomslandshold i bordtennis.

- Jeg har haft svært ved at acceptere mig selv som handicappet. Men da jeg stod på DM-skamlen og fik at vide, at jeg havde vundet, fik jeg en følelse af, at: ”Okay, jeg er handicappet. Men hvilken forskel gør det? Jeg kan stadig kæmpe for det, jeg vil,” siger hun om den personlige sejr, sporten har givet hende.

Parasport

Parasport er den overordnede betegnelse for organiseret idræt, der er tilpasset mennesker med en funktionsnedsættelse.

Derfor dækker begrebet et bredt område af sportslige aktiviteter. Fra tilpassede sportsgrene til elitesportspræstationer ved De Paralympiske Lege, der afholdes hvert fjerde år et par uger efter De Olympiske Lege.

Der er mange forskellige parasportstilbud i Danmark. Nogle idrætsgrene - for eksempel svømning, ridning og boccia - kan dyrkes af de fleste, mens andre er tilpasset særlige handicapgrupper, såsom brugere af manuelle eller elektriske kørestole.

I parasporten findes udøvere med alle former for fysiske handicap. Eksempelvis amputationer, cerebral parese, para- og tetraplegi (rygmarvsskade), sclerose, muskelsvind, synshandicap, gigt og multihandicap.

Kilder: Handi Life Sport, Netdoktor, Parasport Danmark

"Jeg følte ikke, jeg var god til noget"

Freja Larsen har en medfødt hjerneskade – cerebral parese – der betyder, at hun er lammet i venstre side af sin krop.

Et handicap, som hun, da hun var yngre, havde svært ved at forlige sig med. Hun følte i mange år, at det var uretfærdigt, at hendes jævnaldrende var gode til alle de ting, hun selv havde svært ved.

- Jeg havde svært ved at finde sport og ting, jeg var god til. Jeg følte ikke, at jeg var god til eller kunne finde ud af noget, forklarer hun.

Frejas handicap betyder, at hun er lammet i venstre arm og ben. Det betyder, at hendes venstre hånd tit er hævet over hendes hoved, når hun spiller. Og så har hun en maskine på sit venstre ben, der med elektriske impulser får det til at bevæge sig. Det betyder, at hun skal serve med én hånd, ligesom hun kan have svært ved at bevæge sig sidelæns.
Frejas handicap betyder, at hun er lammet i venstre arm og ben. Det betyder, at hendes venstre hånd tit er hævet over hendes hoved, når hun spiller. Og så har hun en maskine på sit venstre ben, der med elektriske impulser får det til at bevæge sig. Det betyder, at hun skal serve med én hånd, ligesom hun kan have svært ved at bevæge sig sidelæns.

Følelsen af utilstrækkelighed begyndte imidlertid at ændre sig, da hun som otteårig mødte op til en ’Kom og prøv’-dag i en idrætshal på Frederiksberg hos Parasport Danmark.

Her mødte hun Peter Rosenmeier, der så Freja, der for første gang havde et bat i hånden. Og selvom talentet var i sin spæde begyndelse, så han hurtigt lyset i den unge pige.

- Jeg husker en lille og genert pige, der, da vi fik hende ind til bordtennisbordet, havde en grundforudsætning og koordination, der gjorde, at vi allerede dengang troede på, at hun kunne blive rigtig dygtig til at spille bordtennis, forklarer han.

Peter Rosenmeier spottede hurtigt otteårige Freja Larsens talent og tog hende under sin vinge. Privatfoto.
Peter Rosenmeier spottede hurtigt otteårige Freja Larsens talent og tog hende under sin vinge. Privatfoto.

For Freja Larsen var dagen en klar milepæl, fordi hun fra da af havde fundet noget, hun var god til.

- Bordtennis betyder virkelig meget for mig. Jeg tror ikke, jeg havde været den samme person i dag, hvis ikke jeg var taget til ’Kom og prøv’-dag og var begyndt at spille bordtennis, fortæller Freja Larsen.

- Det betyder rigtig meget at finde noget, man er god til, når man har et handicap, fordi man har sværere ved at lykkes med ting. Den følelse har jeg bearbejdet i de her år, og det har hjulpet mig med at acceptere, at jeg har et handicap.

Man bliver set som den person, man er

Faktisk blev Freja Larsens debut i bordtennis ikke blot skelsættende for hende selv. 

Den blev også starten på det såkaldte ’Rising Stars’-projekt, som Peter Rosenmeier, sammen med landstræneren for parabordtennislandsholdet Christoffer Petersen, har startet.

Rising Stars

Rising Stars er et idrætstilbud i regi af Parasport Danmark, hvor børn og unge med et fysisk handicap i alderen 7 til 15 år ugentligt kan træne med ligesindede.

Projektet startede med bordtennis, men har siden udviklet sig til også at omfatte svømning og skydning.

Siden 2018 har projektet skabt idrætstilbud til i alt 125 børn.

Træningen foregår blandt andet i Lyngby, Kastrup og Brøndby.

For Peter Rosenmeier handler projektet om at give børn med et fysisk handicap den samme mulighed for at gå til sport, som deres jævnaldrende har.

Og så håber han, at fællesskabet i ’Rising Stars’ kan være med til at give børnene en stærkere selvfølelse og et fællesskab, hvor de kan være sig selv.

- Det er børn, der meget let kan blive ekskluderet fra de fællesskaber, de færdes i til dagligt. Derfor er det rigtig vigtigt at have et sted, hvor ens handicap ikke betyder noget. Man bliver set som den person, man er. Og hvor der bliver stillet krav på lige vilkår med alle andre børn, forklarer Peter Rosenmeier.

- Det handler først og fremmest om, at de her børn skal få en bedre forudsætning for at leve i det samfund, vi lever i. Og så er det en bonus, hvis de bliver rigtig dygtige og måske endda verdensstjerner.

På 'Rising Stars'-holdet spiller man sammen med andre børn og unge med et handicap og lærer, hvordan man kan overkomme de ting, der kan være svære. Lige fra at serve til at leve med en krop, der er anderledes end de andres.
På 'Rising Stars'-holdet spiller man sammen med andre børn og unge med et handicap og lærer, hvordan man kan overkomme de ting, der kan være svære. Lige fra at serve til at leve med en krop, der er anderledes end de andres.

For Freja Larsen har ’Rising Stars’ naturligvis betydet, at hun har fået lejlighed til at styrke sit store talent indenfor bordtennis, som har kastet en hel del store præstationer og medaljer af sig.

Men faktisk har sporten betydet allermest i hendes personlige udvikling - og for det menneske, hun er blevet i dag.

- Jeg har lært, at det er okay at være anderledes, forklarer hun.

Uendelige muligheder

Fremtiden ser efter alt at drømme lys ud for Freja Larsen. Selv drømmer hun om at deltage i De Paralympiske Lege i 2028 som det næste store skridt.

Og det er bestemt realistisk, mener Peter Rosenmeier.

- For mig at se er mulighederne uendelige for Freja. Hvis hun har motivationen til det, kan hun komme så langt, hun har lyst til, vurderer han.

- Freja er helt unik og var også starten på 'Rising Stars'-projektet, så vi vil altid følge hende med hjerte og sjæl. Og jeg glæder mig til at sætte mig i sofaen om 25 år og se hende spille en eller anden stor mesterskabsfinale på TV.

Og selvom Freja lyser op, når snakken falder på at repræsentere Danmark ved de helt store turneringer, er det vigtigste af det hele at vise andre unge med et handicap, at man kan overkomme det meste.

- Det føles jo helt fantastisk at vide, at man kan være på lige fod, selvom man har et handicap. For mig er det en måde at vise på, at vi handicappede godt kan. Vi kan godt gøre det her, afslutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik