Fredrik skal bryde for Danmark, men kæmper med kiloene før OL
31-årige Fredrik Bjerrehuus repræsenterer Danmark i brydning ved dette års olympiske lege, men før han træder ind i ringen, skal han tabe syv kilo.
Det tager ikke mere end et splitsekund. Hver en muskelfiber i deres kroppe spænder, før de forsøger at overmande hinanden. Der lyder et højt smæld i træningslokalet, når Fredrik Bjerrehuus kaster sin modstander ned mod måtten.
31-årige Fredrik Bjerrehuus skal repræsentere Danmark ved OL i den klassiske disciplin græsk-romersk brydning. En sportsgren, der kræver store dele råstyrke og teknik, og er blevet til en altopslugende passion for Fredrik Bjerrehuus. Men også en sportsgren, der kræver en hel del maddisciplin, hvis drømmen om OL-guld skal blive til virkelighed.
Inden Fredrik Bjerrehuus kan træde ind i ringen i Tokyo, skal han nemlig smide flere kilo uden at miste sine muskler.
Brydning er et urinstinkt
I dag bor og træner 31-årige Fredrik Bjerrehuus i København, men fik sine første knubs og oplevelser med brydning i Herning. Her viste han hurtigt talent for sporten, der kræver styrke, præcision og vedholdenhed.
- Det er det her med at bruge sin krop på alle parametre, balance, hurtighed, eksplosivt, man skal være statisk, samtidig skal man have en stærk mentalitet, siger Fredrik Bjerrehuus.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry
Reglerne i brydning er relativt enkle. Man vinder point ved at få sin modstander ned at ligge på gulvet, ved at kaste dem på forskellige måder eller ved at tvinge dem ud af ringen. Kommer man foran med mere end otte point eller scorer flest point i løbet af kampen, vinder man. Og netop det at vinde, har altid drevet Fredrik Bjerrehuus, både som ung og voksen.
- Jeg er meget glad for at vinde, det var jeg nok, da jeg var mindre, men det er det også stadigvæk. Det er all-in, ellers kan man lige så godt lade være med at være med, siger Fredrik Bjerrehuus.
Det er en indstilling som sparringspartneren Mikkel Lassen kan genkende fra deres træning. Han mærker nemlig på egen krop, hvor meget Fredrik Bjerrehuus går op i at vinde, når de træder ind i ringen.
- Det kommer til udtryk overalt. Elsker at vinde, hader at tabe. Jeg tror, han hader at tabe endnu mere, end han elsker at vinde, sige Mikkel Lassen, medlem af landsholdet i brydning.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry
Brydning er en af de ældste sportsgrene i verden. Faktisk viser arkæologiske fund, at mennesker har dyrket brydning i næsten 15.000 år. Og netop fordi sporten er så gammel, er der måske også noget primalt på spil, når man træder ind i ringen.
- Jeg tror, det er det her urinstinkt med, at det er mand mod mand. Det er sikkert også derfor, det gør så ondt at tabe. Det er ikke rart at tabe mod en anden mand, så er han bedre end dig, stærkere end dig, hurtigere end dig, siger Fredrik Bjerrehuus.
Kæmper med kiloene
Selvom den 31-årige Fredrik Bjerrehuus ser mere end veltrænet ud, så er der et stykke vej endnu, før han når sin endelige kampvægt på 67 kilo. Men faktisk er det ikke kun vægte eller løbeture, der skal hjælp brydeatleten af med den ekstra vægt. For at opnå den helt rigtige fysik til OL, kræver det nemlig også den helt rigtige kostplan.
- Lige nu vejer jeg cirka 74 kilo. Der er kommet et par jordbærkager indenbords. Så lige nu der hygger vi, siger Fredrik Bjerrehuus.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry
Men når først Fredrik Bjerrehuus går på ”diæt”, så slutter hyggen. Og det konstante fokus på kostplanen og den mad, han spiser, kan være hårdt socialt.
- Den er benhård. Hvis man går rundt om søerne med en kammerat, og man lige skal ind og have en kop kaffe, og så skal man lige have et stykke kage. Det er lidt små træls i hovedet, siger Fredrik Bjerrehuus.
Foto: John Rahbek
Fredrik står dog ikke for sit vægttab alene. Med på sidelinjen har han eksperter og trænere fra Team Danmark, der hjælper ham og andre atleter med at sørge for, at de smider kiloene på en sund og forsvarlig måde.
- 10-12 kilo kan Fredrik godt svinge på en sæson, uden at det er farligt. Egentligt er det det mest fornuftige for Fredrik, for det ville ikke være sundt at lægge i indvejningsvægten hele året rundt, siger Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog, Team Danmark
Atleter som Fredrik Bjerrehuus gennemgår tit flere faser i deres træningsforløb op til store konkurrencer. I første fase gælder det om at få opbygget muskelmasse og styrke, mens der i anden fase skal brændes fedt af, sådan at så mange af kampvægtens kilo består af ren muskelmasse.
Græsk-romersk brydning
Brydning er en kampsport, der tager udgangspunkt i holdegreb. Atleterne må ikke slå eller sparke, men skal forsøge at tvinge modstanderen ned på gulvet ved hjælp af en række forskellige brydegreb.
Der findes flere forskellige brydediscipliner, men en af de mest kendte er græsk-romersk brydning, der både er en international sport og en OL-disciplin. Sporten inddeles ligesom boksning i forskellige vægtklasser.
I græsk-romersk, eller klassisk brydning, er det ikke tilladt at udføre greb under modstanderens liv - den regel, der adskiller græsk-romersk brydning mest fra andre discipliner.
Der opnås point ved at tvinge modstanderen ned på gulvet på en række forskellige måder. Mængden af point, der gives, afhænger af nedlægningens kvalitet. Hvis en atlet tvinger sin modstander ned på måtten ved hjælp af et stort kast, tildeles der fem point, mens der uddeles to point for at bryde modstanderen på gulvet sådan, at de lægger på skulderen.
Derudover opnås der også point for at tvinge modstanderen ud af ringen, hvis man formår at bryde ud af et greb og overtage kontrollen over sin modstander eller, hvis man formår at tvinge sin modstander på måtten med ryggen nedad.
Kampen vindes ved at komme foran den anden atlet med otte point eller ved at have flest point efter de to gange tre minutter en kamp varer.
Brydning er en oldgammel sport, og der er fundet hulemalerier, som er over 15.000 år gamle og viser scener af mennesker, der bryder. Sporten kaldes græsk-romersk brydning, da den umiddelbart efterligner den græske brydedisciplin fra antikken, hvor atleter kæmpede mod hinanden nøgne.
Græsk brydning fra antikken var dog noget anderledes end den moderne brydestil, der blev populær i Europa i 1800-tallet. Moderne græsk-romersk brydnings tilblivelse og udbredelse tilskrives i særhed en franskmand ved navn Jean Exbrayat, der optrådte rundt omkring i Frankrig med det, han kaldte ”fladhånds-brydning”. Den italienske bryder Basilio Bartoletti var den første, der kaldte sporten for græsk-romersk brydning.
Det er dog ikke kun træning og ernæring, der sikrer, at Fredrik Bjerrehuus kommer ned på sin kampvægt. Den sidste del af atletens vægt kan nemlig ”dampes” væk i en proces, der kaldes ”dehydrering”. Ved at sænke mængden af vand i atletens krop, ryger de sidste kilo af, sådan at de netop rammer deres kampvægt.
- Det er i udgangspunktet ikke farligt, men det er ikke noget man skal lege med selv eller prøve af inden en konkurrence – det er ret vigtigt, man har en strategi hjemmefra som er velafprøvet, siger Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog, Team Danmark.
Peaker til OL
For 31-årige Fredrik Bjerrehuus har drømmen om at drage til de olympiske lege fyldt en stor del af hans professionelle karriere. For selvom Fredrik Bjerrehuus har vundet store konkurrencer og også fik en femte plads til VM, så er OL-titlen den vigtigste, man kan vinde.
- Indenfor brydning er det det højeste. Du kan være verdensmester så mange gange du vil indenfor brydning, men er du olympisk mester, er det prestige. Det er alting i hele verden. Det er det, man har kæmpet for i så mange år, siger Fredrik Bjerrehuus.
Foto: United World Wrestling
Fredrik Bjerrehuus har før været tæt på at komme med til OL, men missede chancen i 2016. Femte pladsen til VM i 2019 sikrede dog den 31-årige atlet en flybillet til Tokyo til dette års olympiske lege. Noget der måske stadig ikke helt er gået op for Fredrik Bjerrehuus.
- Her i sidste uge, da jeg fik det olympiske tøj, der gik det lidt mere op for mig. Der var bare god energi, det var glade dage. Nu glæder jeg mig endnu mere, end jeg gjorde i forvejen, siger Fredrik Bjerrehuus.
Foto: United World Wrestling
Og selvom Danmark er en lille nation, så er det ikke urealistisk, at Fredrik Bjerrehuus kan tage medaljer med hjem. I 2016 vandt den danske bryder Mark O. Madsen en sølvmedalje, da han kæmpede om guldet mod russeren Roman Vlasov. Men Fredrik Bjerrehuus ambitionsniveau er alligevel lige takket højere.
- Min ambition er at vinde OL. Jeg vil gerne have en guldmedalje, ellers ser jeg ikke nogen grund til at tage af sted. Jeg kunne ikke affinde mig med en flot 5. plads-”jeg vinder lige to kampe, det er så fint”. Det ligger ikke til mig, siger Fredrik Bjerrehuus.
De ukendte danmarksmestre
Hvem er de ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer.
I denne serie kan du møde de ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om verdensmesteren i bordtennis, der kun har tre fingre, eller om danmarksmesteren i træklatring, der bor i sin bil.
Om Fredrik Bjerrehuus vender tilbage fra Tokyo med en guldmedalje om halsen, kan kun fremtiden vise, men spørger man den 31-årige bryder, så kommer han i hvert fald til at være i sit livs bedste form til anledningen.
- Jeg har ikke peaket endnu, det gør jeg om to måneder til OL, siger Fredrik Bjerrehuus.