Fredrik skal bryde for Danmark, men kæmper med kiloene før OL

31-årige Fredrik Bjerrehuus repræsenterer Danmark i brydning ved dette års olympiske lege, men før han træder ind i ringen, skal han tabe syv kilo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Den 31-årige bryder Fredrik Bjerrehuus skal repræsentere Danmark ved OL, men først skal han lige tabe syv kilo, mens han bevarer al sin muskelmasse.

Det tager ikke mere end et splitsekund. Hver en muskelfiber i deres kroppe spænder, før de forsøger at overmande hinanden. Der lyder et højt smæld i træningslokalet, når Fredrik Bjerrehuus kaster sin modstander ned mod måtten.

Du kan være verdensmester så mange gange du vil indenfor brydning, men er du olympisk mester, er det prestige. Det er alting i hele verden.

— Fredrik Bjerrehuus, OL-deltager i brydning.

31-årige Fredrik Bjerrehuus skal repræsentere Danmark ved OL i den klassiske disciplin græsk-romersk brydning. En sportsgren, der kræver store dele råstyrke og teknik, og er blevet til en altopslugende passion for Fredrik Bjerrehuus. Men også en sportsgren, der kræver en hel del maddisciplin, hvis drømmen om OL-guld skal blive til virkelighed. 

Inden Fredrik Bjerrehuus kan træde ind i ringen i Tokyo, skal han nemlig smide flere kilo uden at miste sine muskler.

Brydning er et urinstinkt

I dag bor og træner 31-årige Fredrik Bjerrehuus i København, men fik sine første knubs og oplevelser med brydning i Herning. Her viste han hurtigt talent for sporten, der kræver styrke, præcision og vedholdenhed. 

- Det er det her med at bruge sin krop på alle parametre, balance, hurtighed, eksplosivt, man skal være statisk, samtidig skal man have en stærk mentalitet, siger Fredrik Bjerrehuus.

I brydning gælder det om at få modstanderen rygvendt ned i gulvet. Det kaldes en såkaldt faldssejr, men andre tekniske elementer kan også sikre sejren.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Reglerne i brydning er relativt enkle. Man vinder point ved at få sin modstander ned at ligge på gulvet, ved at kaste dem på forskellige måder eller ved at tvinge dem ud af ringen. Kommer man foran med mere end otte point eller scorer flest point i løbet af kampen, vinder man. Og netop det at vinde, har altid drevet Fredrik Bjerrehuus, både som ung og voksen.

- Jeg er meget glad for at vinde, det var jeg nok, da jeg var mindre, men det er det også stadigvæk. Det er all-in, ellers kan man lige så godt lade være med at være med, siger Fredrik Bjerrehuus.

Det er en indstilling som sparringspartneren Mikkel Lassen kan genkende fra deres træning. Han mærker nemlig på egen krop, hvor meget Fredrik Bjerrehuus går op i at vinde, når de træder ind i ringen.

- Det kommer til udtryk overalt. Elsker at vinde, hader at tabe. Jeg tror, han hader at tabe endnu mere, end han elsker at vinde, sige Mikkel Lassen, medlem af landsholdet i brydning.

Det er ikke tilladt at tage sin modstander på eller under hofterne i græsk-romersk brydning - et element, der adskiller disciplinen fra andre brydestilarter som f.eks. fristil.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Brydning er en af de ældste sportsgrene i verden. Faktisk viser arkæologiske fund, at mennesker har dyrket brydning i næsten 15.000 år. Og netop fordi sporten er så gammel, er der måske også noget primalt på spil, når man træder ind i ringen.

- Jeg tror, det er det her urinstinkt med, at det er mand mod mand. Det er sikkert også derfor, det gør så ondt at tabe. Det er ikke rart at tabe mod en anden mand, så er han bedre end dig, stærkere end dig, hurtigere end dig, siger Fredrik Bjerrehuus.

Kæmper med kiloene

Selvom den 31-årige Fredrik Bjerrehuus ser mere end veltrænet ud, så er der et stykke vej endnu, før han når sin endelige kampvægt på 67 kilo. Men faktisk er det ikke kun vægte eller løbeture, der skal hjælp brydeatleten af med den ekstra vægt. For at opnå den helt rigtige fysik til OL, kræver det nemlig også den helt rigtige kostplan.

- Lige nu vejer jeg cirka 74 kilo. Der er kommet et par jordbærkager indenbords. Så lige nu der hygger vi, siger Fredrik Bjerrehuus.

En advokadomad med æg og en juice. Mere skal Fredrik Bjerrehuus ikke have til frokost, hvis han skal nå at tabe sig nok til OL.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Men når først Fredrik Bjerrehuus går på ”diæt”, så slutter hyggen. Og det konstante fokus på kostplanen og den mad, han spiser, kan være hårdt socialt.

- Den er benhård. Hvis man går rundt om søerne med en kammerat, og man lige skal ind og have en kop kaffe, og så skal man lige have et stykke kage. Det er lidt små træls i hovedet, siger Fredrik Bjerrehuus.

Jordbærkager kommer Fredrik Bjerrehuus ikke til at spise mange af de næste 2 måneder, og selvom det kan være hårdt socialt, så er det en del af livet som professionel atlet ifølge den 31-årige bryder.
Foto: John Rahbek

Fredrik står dog ikke for sit vægttab alene. Med på sidelinjen har han eksperter og trænere fra Team Danmark, der hjælper ham og andre atleter med at sørge for, at de smider kiloene på en sund og forsvarlig måde.

- 10-12 kilo kan Fredrik godt svinge på en sæson, uden at det er farligt. Egentligt er det det mest fornuftige for Fredrik, for det ville ikke være sundt at lægge i indvejningsvægten hele året rundt, siger Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog, Team Danmark

Atleter som Fredrik Bjerrehuus gennemgår tit flere faser i deres træningsforløb op til store konkurrencer. I første fase gælder det om at få opbygget muskelmasse og styrke, mens der i anden fase skal brændes fedt af, sådan at så mange af kampvægtens kilo består af ren muskelmasse.

Græsk-romersk brydning

Brydning er en kampsport, der tager udgangspunkt i holdegreb. Atleterne må ikke slå eller sparke, men skal forsøge at tvinge modstanderen ned på gulvet ved hjælp af en række forskellige brydegreb.



Der findes flere forskellige brydediscipliner, men en af de mest kendte er græsk-romersk brydning, der både er en international sport og en OL-disciplin. Sporten inddeles ligesom boksning i forskellige vægtklasser.



I græsk-romersk, eller klassisk brydning, er det ikke tilladt at udføre greb under modstanderens liv - den regel, der adskiller græsk-romersk brydning mest fra andre discipliner.



Der opnås point ved at tvinge modstanderen ned på gulvet på en række forskellige måder. Mængden af point, der gives, afhænger af nedlægningens kvalitet. Hvis en atlet tvinger sin modstander ned på måtten ved hjælp af et stort kast, tildeles der fem point, mens der uddeles to point for at bryde modstanderen på gulvet sådan, at de lægger på skulderen.



Derudover opnås der også point for at tvinge modstanderen ud af ringen, hvis man formår at bryde ud af et greb og overtage kontrollen over sin modstander eller, hvis man formår at tvinge sin modstander på måtten med ryggen nedad.



Kampen vindes ved at komme foran den anden atlet med otte point eller ved at have flest point efter de to gange tre minutter en kamp varer.



Brydning er en oldgammel sport, og der er fundet hulemalerier, som er over 15.000 år gamle og viser scener af mennesker, der bryder. Sporten kaldes græsk-romersk brydning, da den umiddelbart efterligner den græske brydedisciplin fra antikken, hvor atleter kæmpede mod hinanden nøgne.



Græsk brydning fra antikken var dog noget anderledes end den moderne brydestil, der blev populær i Europa i 1800-tallet. Moderne græsk-romersk brydnings tilblivelse og udbredelse tilskrives i særhed en franskmand ved navn Jean Exbrayat, der optrådte rundt omkring i Frankrig med det, han kaldte ”fladhånds-brydning”. Den italienske bryder Basilio Bartoletti var den første, der kaldte sporten for græsk-romersk brydning.

Det er dog ikke kun træning og ernæring, der sikrer, at Fredrik Bjerrehuus kommer ned på sin kampvægt. Den sidste del af atletens vægt kan nemlig ”dampes” væk i en proces, der kaldes ”dehydrering”. Ved at sænke mængden af vand i atletens krop, ryger de sidste kilo af, sådan at de netop rammer deres kampvægt.

- Det er i udgangspunktet ikke farligt, men det er ikke noget man skal lege med selv eller prøve af inden en konkurrence – det er ret vigtigt, man har en strategi hjemmefra som er velafprøvet, siger Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog, Team Danmark.

Peaker til OL

For 31-årige Fredrik Bjerrehuus har drømmen om at drage til de olympiske lege fyldt en stor del af hans professionelle karriere. For selvom Fredrik Bjerrehuus har vundet store konkurrencer og også fik en femte plads til VM, så er OL-titlen den vigtigste, man kan vinde.

- Indenfor brydning er det det højeste. Du kan være verdensmester så mange gange du vil indenfor brydning, men er du olympisk mester, er det prestige. Det er alting i hele verden. Det er det, man har kæmpet for i så mange år, siger Fredrik Bjerrehuus.

I 2019 vandt Fredrik Bjerrehuus over Bulgareren Dimitrov og sikrede sig dermed kvalifikation til OL.
Foto: United World Wrestling

Fredrik Bjerrehuus har før været tæt på at komme med til OL, men missede chancen i 2016. Femte pladsen til VM i 2019  sikrede dog den 31-årige atlet en flybillet til Tokyo til dette års olympiske lege. Noget der måske stadig ikke helt er gået op for Fredrik Bjerrehuus.

- Her i sidste uge, da jeg fik det olympiske tøj, der gik det lidt mere op for mig. Der var bare god energi, det var glade dage. Nu glæder jeg mig endnu mere, end jeg gjorde i forvejen, siger Fredrik Bjerrehuus.

Der er cirka 2000 brydere i Danmark. Ud af dem er 1600 mænd, mens 400 er kvinder.
Foto: United World Wrestling

Og selvom Danmark er en lille nation, så er det ikke urealistisk, at Fredrik Bjerrehuus kan tage medaljer med hjem. I 2016 vandt den danske bryder Mark O. Madsen en sølvmedalje, da han kæmpede om guldet mod russeren Roman Vlasov. Men Fredrik Bjerrehuus ambitionsniveau er alligevel lige takket højere.

- Min ambition er at vinde OL. Jeg vil gerne have en guldmedalje, ellers ser jeg ikke nogen grund til at tage af sted. Jeg kunne ikke affinde mig med en flot 5. plads-”jeg vinder lige to kampe, det er så fint”. Det ligger ikke til mig, siger Fredrik Bjerrehuus. 

Om Fredrik Bjerrehuus vender tilbage fra Tokyo med en guldmedalje om halsen, kan kun fremtiden vise, men spørger man den 31-årige bryder, så kommer han i hvert fald til at være i sit livs bedste form til anledningen.

- Jeg har ikke peaket endnu, det gør jeg om to måneder til OL, siger Fredrik Bjerrehuus.

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google