Kolonihave vil ud af tvunget medlemskab: "Det hører ingen steder hjemme"

Andelshaveforeningen A/H Søndergården har stævnet medlemsorganisationen Kolonihaveforbundet for forskelsbehandling af medlemsrettigheder.

Helt sort. Stavnsbinding. Hører ingen steder hjemme.

Det er næppe nogen overdrivelse at påstå, at der er utilfredshed at spore i kolonihaveforeningen A/H Søndergården i Dragør.

For prøv at forestille dig, at nogle andre engang har meldt dig ind i en forening, som du aldrig kan melde dig ud af.

Det er nemlig sagen for medlemmerne af andelshaveforeningen på Amagers sydspids, der nu vil gå rettens vej for at slippe ud af et medlemskab af Kolonihaveforbundet.

- Det er helt sort og hører ingen steder hjemme, at man tvinger folk til at være medlem af noget, de ikke har lyst til at være medlem af, siger Henrik Langemark til TV 2 Kosmopol.

Han er bestyrelsesmedlem i andelshaveforeningen i Dragør og har sammen med sin kone, Lotte, ejet et andelskolonihavehus i Søndergården siden 2007.

Nu har Andelshaveforeningen A/H Søndergården stævnet medlemsorganisationen Kolonihaveforbundet for forskelsbehandling af medlemsrettigheder.

quote Tiderne har ændret sig. I dag gør man ikke sådan noget. Man stavnsbinder ikke folk

Henrik Langemark, bestyrelsesmedlem i A/H Søndergården

Gammel klausul fra 1958 spænder ben

Da andelskolonihaveforeningen A/H Søndergården blev oprettet i 1958, kautionerede Kolonihaveforbundet for det lån, som A/H Søndergården optog dengang. 

Det skete dog med den klausul, at et medlemskab af forbundet var bindende for altid.

Nu vil A/H Søndergården altså gerne meldes ud af Kolonihaveforbundet, fordi de - ifølge Henrik Langemark - ikke får noget ud af de 135.000 kroner, som foreningen betaler årligt for medlemskabet.

Du vidste klausulen var der, men du købte huset alligevel?

- Ja, men det var i 1958 den klausul den blev oprettet. Tiderne har ændret sig. I dag gør man ikke sådan noget. Man stavnsbinder ikke folk til et medlemskab, siger Henrik Langemark.

Men klausulen giver altså Kolonihaveforbundet mulighed for at sige nej til A/H Søndergårdens ønske om udmelding - og det gør de.

Og det er altså derfor, at A/H Søndergården nu har stævnet Kolonihaveforbundet.

Forskelsbehandling, mener haveforeningen

For ifølge A/H Søndergården har andre andelshaveforeninger gennem tiden været nødt til at låne penge af Kolonihaveforbundet til etablering. Men de har til enhver tid kunnet melde sig ud af forbundet, så længe gælden til forbundet har været tilbagebetalt.

- Det er jo den forskelsbehandling, de laver. Det er helt grotesk, hvordan det kan lade sig gøre, at de laver den forskel på medlemmer, siger Henrik Langemark.

- At nogen er tvunget til medlemskab, mens andre, når de har betalt lånet, kan komme ud af forbundet. De har ikke engang lånt os penge, de har bare kautioneret i sin tid i 1958, siger det fortørnede bestyrelsesmedlem.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Henrik Langemark, bestyrelsesmedlem i A/H Søndergården, kalder det "helt sort", at haveforeningen er tvunget til et 135.000 kroner dyrt medlemskab af Kolonihaveforbundet. Et medlemskab, de selv mener ikke at få ret meget ud af.
Henrik Langemark, bestyrelsesmedlem i A/H Søndergården, kalder det "helt sort", at haveforeningen er tvunget til et 135.000 kroner dyrt medlemskab af Kolonihaveforbundet. Et medlemskab, de selv mener ikke at få ret meget ud af.

Forbund nedstemmer udmeldelse - men vil ikke sige, hvorfor

I Kolonihaveforbundet siger Karsten Kehlet, der er formand i forbundet, at det er vigtigt, at alle foreninger er organiseret i forbundet, så man står med en stærk stemme for eksempel i forhold til myndighederne.

Men hvordan kan det være, at der er nogle foreninger, der må melde sig ud, når de har indfriet et lån fra jer, mens der er andre, der ikke må melde sig ud?

- Jamen, det er jo de nedskrevne aftaler, der er lavet. Dem kender jeg jo ikke, fordi det er jo noget, der er sket længe før, jeg har været med i forbundet. Jeg ved bare, at i den tid, jeg har været med, der har der ikke været nogle historier om det der. Slet ikke, siger Karsten Kehlet.

Så du mener ikke, at I gør forskel på de enkelte andels kolonihaver?

- Nej, det mener jeg faktisk ikke, fordi man har alle samme rettigheder, men man har også de samme pligter som alle andre. Så jeg synes ikke, der er nogen forskel. Slet ikke.

Så hvis en andelshaveforening ønsker at melde sig ud, så kan de bare melde sig ud?

- Nej, det kan de ikke bare, fordi det er jo noget, der skal besluttes på vores kongresser, og om kongressen vil sige ok til, at man melder sig ud, siger Karsten Kehlet.

Tidligere har netop dette emne været diskuteret Kolonihaveforbundets kongres i 2022, da A/H Søndergården sammen med en haveforening fra Holstebro stillede forslag om at ophæve den klausul, der forhindrer nogle foreninger i at melde sig ud fra Kolonihaveforbundet.

Et forslag, der blev på indstilling fra forbundet blev nedstemt. Formand Karsten Kehlet vil dog ikke give årsagen hertil.

- Det ved jeg jo ikke. Der kan være mange argumenter. Dem kan jeg jo ikke sidde her og hoste op med, siger han.

Men jeg har ikke fået nogen grund. Det er jo dig, der sidder inde med grunden.

- Jamen, det har jeg. Men det er jo det, jeg har sagt til dig tidligere. Vi vil ikke komme ind på den sag, fordi der kører en retssag. Vi er blevet stævnet af foreningen. Og den tager vi først, inden vi udtaler os om den, lyder det afslutningsvist fra Kolonihaveforbundets formand.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet, ønsker ikke at oplyse, hvorfor forbundet ikke vil give grønt lys til, at haveforeningen på Amager kan melde sig ud.
Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet, ønsker ikke at oplyse, hvorfor forbundet ikke vil give grønt lys til, at haveforeningen på Amager kan melde sig ud.

Ikke første retsopgør

A/H Søndergårdens strid mod Kolonihaveforbundet stikker dog dybere end som så.

Helt tilbage i 2006 forsøgte kolonihaven i Dragør første gang at gå rettens vej for at komme ud af Kolonihaveforbundet.

Det endte med en tur i Højesteret, hvor A/H Søndergårdens tabte retssagen mod Kolonihaveforbundet.

Det samme skete for Haveforeningen Kildegården med 504 haver i Skovlunde i Ballerup Kommune, der også tabte en lignende sag i Højesteret.

Ifølge A/H Søndergården har ti kolonihaveforeninger inden for de seneste år meldt sig ud af forbundet, mens man - ifølge A/H Søndergården - har modtaget henvendelser fra fem andre haveforeninger på tværs af landet, der bakker op om udmeldelsen, da disse også selv ønsker at slippe fri af Kolonihaveforbundet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik