Rigmandskommune må spare på skolerne: Elever måtte købe egne råvarer til madkundskab

Skoler i Dragør Kommune rammes af millionbesparelser. Forældrene undrer sig, mens eleverne gruer for konsekvenserne af besparelserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Valdemar Neuman Petersen er elev på Nordstrandskolen i Dragør Kommune. Han er ikke begejstret for kommunens beslutning om at spare cirka en million kroner på skolen i resten af 2022.
Foto: Henning Macdonald Due/ TV 2 Lorry

Skolen ligger i en af landets rigeste kommuner. Men har ikke råd til at reparere computere og it-udstyr. Eller sende elever på skoleudflugt. Eller servere mad i SFO'en.

Sådan ser virkeligheden ud på Nordstrandskolen, en af Dragør Kommunes folkeskoler, der sammen med kommunens to andre folkeskoler skal spænde livremmen godt ind i resten af 2022. 

Det skyldes, at kommunens politikere tidligere i år besluttede at gennemføre besparelser for 2,9 millioner kroner på skoleområdet.

Besparelserne betyder, at Nordstrandskolen skal spare 1.090.000 kroner resten af året, mens Dragør Skole skal spare 780.000 kroner, og Store Magleby Skole må forbruge 1.066.000 mindre på skoledriften.

Skaber hovedrysten

Beslutningen skaber hovedrysten hos både elever og forældre.

- De seneste 20 år har man skullet spare på skolerne herude. Og i samme periode for omkring ti år siden flerdoblede man antallet af ledere på de tre skoler. Dér fandt man pengene på trods af, at man også skulle spare, siger Stig Neuman Petersen. 

Hans søn, Valdemar, går i 10. klasse på Nordstrandskolen, og han kan ikke få øje på, hvordan skolen skal kunne spare godt en million kroner.

- Vi mangler fucking penge, siger Valdemar Neuman Petersen og griner.

- Lortet er ved at falde sammen på skolen. Vores computere fungerer ikke halvdelen af tiden. Vores printere går hele tiden ud. Det er noget lort, hvis du går i udskoling og skal bruge wi-fi eller en computer eller en oplader, og du ikke kan være med til undervisningen, siger han.

Vi skulle lave pizza på et tidspunkt, og der havde vi kun ti stykker peperoni til hver gruppe på tre fire mennesker. Det blev en utrolig kedelig pizza. og hvis vi så brugte mere, skulle vi selv betale

— Valdemar Neuman Petersen, elev på Nordstrandskolen i Dragør Kommune

Valdemar Neuman Petersen forklarer, at det ikke kun er på skolens dårligt fungerende computere, han og de andre elever på Nordstrandskolen kan mærke kommunens besparelser de senere år.

- Vi skulle lave pizza på et tidspunkt, og der havde vi kun ti stykker peperoni til hver gruppe på tre fire mennesker. Det blev en utrolig kedelig pizza. og hvis vi så brugte mere, skulle vi selv betale, siger han og fortsætter.

- Vi løb op i Netto og købte vores egne råvarer til madkundskab. For vi havde ingen. Der var ikke nok dej eller tomatsovs eller kylling. Vi havde ikke en skid, siger Valdemar Neuman Petersen.

Mærker det allerede

Så I kommer til at kunne mærke en besparelse på en million kroner? 

Ja, du kan allerede mærke det nu, hvor slattent det er. Hvis de sparer en million kroner, bliver det eddermame nederen at gå deroppe, siger han.

Hjemme hos familien Schack falder millionbesparelserne heller ikke i god jord.

- Det er under al kritik. Skolerne er meget ramte i forvejen. Både i forhold til børnenes undervisningsmateriale og i forhold til bygningerne, som er gamle og nedslidte, siger Louise Schack.

Jeg undrer mig over, at man i perioder har valgt at bruge 500.000 kroner på at fjerne tang fra et stykke strand samtidig med, at man skal spare på ældre- og børneområdet. Så må pengene jo være der. Det er jo et spørgsmål om prioritering

— Stig Neuman Petersen, far til elev på Nordstrandskolen

Hendes datter, Isabella Schack, er lige begyndt i 8. klasse på Nordstrandskolen og undrer sig især over, at skolen ikke har råd til at reparere de computere, som eleverne bruger i undervisningen. 

Giver ingen mening

- Det er jo dem, vi skal bruge til at lære med. Og de vil jo heller ikke give os noget papir, fordi der ikke er nok af det der printning, så det giver ingen mening, siger hun.

Dragør er ikke den eneste hovedstadskommune, der har besluttet at skære på skoledriften. 

Kenneth Gøtterup (K), der er Dragør Kommunes borgmester, begrunder de planlagte millionbesparelse på skoleområdet med stigende udgifter til specialundervisning. 

- Vi kan ikke bruge flere penge, end vi har. Og når vi har brugt flere penge på specialundervisning, så er vi nødsaget til at spare på andre steder. Og der har vi valgt, at det bliver på skoleområdet, forklarer borgmesteren.

Dén besked modtog Louise Schack og de andre forældre på Nordstrandskolens før sommerferien fra skolebestyrelsen på skolen, der er blevet pålagt at beslutte, hvordan besparelserne skal udmøntes på skolen. 

Det har ikke været muligt at få et interview med Claes Blok Clevin, der var formand skolebestyrelsen på Nordstrandskolen, da beslutningen om besparelserne blev truffet.

Bliver rasende

Men at kommunens politikere begrunder spareøvelsen med stigende udgifter til specialundervisning falder Louise Schack for brystet.

- Jeg bliver rasende over, at man kan tillade sig at pege på børn, der i forvejen har det meget svært, siger hun.

Louise Schacks datter, Isabella, gik indtil for to år siden på Dragør Kommunes specialskole. 

Det må ikke være særligt rart for de børn og forældre, der i forvejen er udsatte, at blive hængt ud til tørre på den måde og blive kigget på: "Nu er det din skyld, at mit barn ikke kan komme på tur". Det synes jeg er meget mærkeligt

— Stig Neuman Petersen, far til elev på Nordstrandskolen

Valdemar Neuman Petersen har også tidligere gået på en behandlingsskole, og hans far undrer sig også over kommunens forklaring.

- Det må ikke være særligt rart for de børn og forældre, der i forvejen er udsatte, at blive hængt ud til tørre på den måde og blive kigget på: "Nu er det din skyld, at mit barn ikke kan komme på tur". Det synes jeg er meget mærkeligt, siger Stig Neuman Petersen.

Begge forældre har forståelse for, at pengekassen i Dragør kommune løber tør på et tidspunkt. Men de forstår ikke kommunens prioriteringer.

- Jeg undrer mig over, at man i perioder har valgt at bruge 500.000 kroner på at fjerne tang fra et stykke strand samtidig med, at man skal spare på ældre- og børneområdet. Så må pengene jo være der. Det er jo et spørgsmål om prioritering, siger Stig Neuman Petersen.

Er det ikke bare jer, der er nogle brokkerøve, når der nu er behov for at spare nogle penge her i kommunen? Kunne I ikke vise lidt samfundssind? 

- Det kunne vi sikkert, men skulle der spares på et andet område, var der nogle andre, der havde råbt højt. Og der sker ikke noget, hvis vi ikke råber højt, siger Louise Schack.

Nødvendige besparelser

På Dragør Skole erkender skoleleder Claus Dyremose, at det ikke er den sjoveste start på skoleåret at stå overfor at skulle spare 780.000 kroner. 

- Når der kommer en besparelse lige midt i et budgetår, så giver det nogle udfordringer, fordi vi har lagt et budget, og vi har lagt en plan for, hvilke investeringer vi vil lave, og hvilken måde vi vil arbejde på. Så vi har brugt noget tid på at se, hvordan vi løser det mest hensigtsmæssigt.

Skolelederen forklarer, at det særligt rammer udviklingen af skolens fysiske rammer.

- Vi ville gerne modernisere nogle lokaler på skolen, og det må vi bremse lidt op på nu, så det er vi rigtig ærgerlige over.

På Dragør Skole har de forsøgt at undgå, at besparelserne kan mærkes i elevernes hverdag.

- For vores vedkommende har vi kunne planlægge os udenom det, så vi kører videre med den samme plan for ekskursioner og lejrskoler, som vi havde planlagt, fortæller skolelederen.

Trods elevernes og forældrenes kritik holder Kenneth Gøtterup, Dragørs borgmester (K), fast i, at millionbesparelserne er nødvendige. 

- Kommunen har ét budget, og vi kan ikke bruge flere penge, end vi har.

Men hvorfor lige skoleområdet? det er jo et centralt kernevelfærdsområde, mener de borgere, jeg har talt med? 

- Ja, det er fuldstændigt rigtigt, men det er daginstitutionerne, ældreområdet og kultur - og fritidsliv jo også. Og når vi vedtager et budget i Dragør Kommune, skal vi jo overholde det, for vi har ikke penge at tage op af vores kasse til merforbrug. Og derfor afholder man også merforbrug indenfor det centerområde, man hører til, siger borgmesteren.

det er rigtigt, at vi har en høj indkomst i Dragør, men vi betaler også en frygtelig masse penge i udligning til andre kommuner i Danmark. Så kunne vi bare beholde ti procent af det, vi betaler ud, ville vi ikke have de store udfordringer.

— Kenneth Gøtterup, borgmester, Dragør (K)

Men I kunne vel godt have fundet pengene på et andet område af driften i kommunen? 

- Nej, det vil jeg ikke mene, for der er også udgifter på andre områder.

Nødt til at se på helheden

I har blandt andet brugt 200.000 kroner på at rydde en af jeres strande for tang. De penge kunne I vel godt have brugt på en skole i stedet for? 

- Det kunne man godt, men borgerne har også et ønske om, at man kan komme på stranden om sommeren. Og som kommunalbestyrelse skal man tilgodese helheden i kommunen og alle borgere og ikke kun et enkelt område. 

Så tang på stranden er vigtigere, end at skolen ikke falder sammen om ørerne på børnene? 

- Nej, og det gør den ikke, for vi har stadig en god skole i Dragør, vi har stadig en god undervisning, og vi underviser fuldstændig på samme måde, som vi altid har gjort. Her er der tale om, at vi stopper op for en midlertidig periode og overholder budgettet. Skolernes og børnenes hverdag bliver ikke ringere.

Udligningsreformen er en udfordring

Jeg har talt med en elev fra Nordstrandskolen, der siger, at deres skole er ved at falde sammen om ørerne på dem. Han kan ikke forstå, I skal spare en million kroner, og det kommer til at gå galt, siger han. For i forvejen mangler skolen penge til alle mulige reparationer. Hvad siger du til det? 

- Vi har tilført skolerne midler gennem årene og har lavet renoveringer løbende, og skolebestyrelserne får et budget sammen med skolelederen, som de skal få mest muligt ud af. Det er da rigtigt, at vi sagtens kunne tilføre mange flere penge. Det kan vi altså også på de andre områder. Men vi har ikke flere penge at bruge.

I er en af landets rigeste kommuner målt på indbyggernes indkomster. Hvordan kan I forsvare at skulle spare på noget så basalt som skoleudflugter eller reparation af en computer på en skole? Det er jo ikke Zambia, trods alt? 

- Nej det er det ikke, og det er rigtigt, at vi har en høj indkomst i Dragør, men vi betaler også en frygtelig masse penge i udligning til andre kommuner i Danmark. Så kunne vi bare beholde ti procent af det, vi betaler ud, ville vi ikke have de store udfordringer.  

Så det er udligningsreformens skyld, at skolerne nu mangler penge? 

- Det er en af udfordringerne, ja. 

Men det er jo jeres ansvar? 

- Ja, det er det, og det tager vi også på os ved at sige, at budgetterne skal overholdes. For gør vi ikke det, bliver det endnu værre næste år, siger Kenneth Gøtterup.

Senest i oktober måned beslutter resten af hovedstadsområdets kommuner, om de også vil gennemføre besparelser på skoleområdet.

Link kopieret!

Seneste nyt

FCK erobrer førstepladsen efter sejr over Lyngby

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FC København erobrede søndag førstepladsen i Superligaen med en kneben 2-1-sejr over Lyngby i Parken.

Med sejren satte FCK samtidig en stopper for en serie af tre uafgjorte ligakampe i træk op til søndagens opgør.

FCK topper nu rækken med 30 point efter 16 kampe. Det er tre point mere end AGF, Randers og FC Midtjylland, der er de nærmeste forfølgere. FCM har spillet en kamp færre og tager mandag imod Silkeborg.

For Lyngby betyder nederlaget til FCK, at klubben fortsat befinder sig i den tunge ende af tabellen på en 11. plads.

Link kopieret!

Fly fra København til Oslo måtte vende om

Et Norwegian-fly, der lettede søndag fra Københavns Lufthavn i Kastrup med kurs mod Oslo måtte vende om på grund af dårligt vejr.

Det skriver det svenske medie Expressen.

Flyet blev omdirigeret ved Gøteborg i Sverige og måtte vende om.

Endnu et Norwegian-fly, som var lettet fra Oslo med kurs mod Trondheim, måtte søndag vende om på grund af vejret.

Link kopieret!

Særlige fliser skal løse konflikt mellem cyklister og buspassagerer

Her ses en såkaldt bushelle. I situationen her skal buspassagerer holde tilbage for cyklister.
Foto: Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune lancerer nu en kampagne, der skal sætte fokus på sikkerheden cyklister og buspassagerer imellem.

I hovedstadsenklaven oplever man nemlig alt for ofte, at cyklister og buspassagerer kommer i tvivl om, hvem der skal holde tilbage for hvem under af- og påstigning ved busstoppesteder, hvor en cykelsti adskiller fortov og bussens holdested.

Her er reglerne simple: Stiger man af på en helle, er det buspassagererne, som skal holde tilbage for cyklister. Omvendt er det cyklisterne, der skal holde tilbage, hvis passagererne stiger af direkte på en cykelsti.

I en pressemeddelelse skriver kommunen, at man nu har anlagt yderligere tre busheller – altså fliser til af- og påstigning – langs rute 2A på Godthåbsvej, hvorfor man i samme ombæring lancerer oplysningskampagnen i samarbejde med trafikselskabet Movia.

- Vi er superglade for de nye heller på Frederiksberg, som kommer til at sikre øget tryghed for vores passagerer. Men uanset om man er ny i trafikken eller en garvet trafikant, er det altid godt at få genopfrisket reglerne, udtaler Stine Sander, Movias direktør for kunder og kommunikation.

Oplysningskampagnen er synlig de kommende tre uger frem.

Link kopieret!

Brøndby smider tomålsføring mod Sønderjyske og dumper ud af top-6

Brøndby førte med 2-0 efter en gave fra Sønderjyskes keeper, men Brøndby mistede grebet og fik blot uafgjort.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Brøndby havde kurs mod en sejr i Sønderjyske, men må rejse slukøret hjem efter 2-2.

Således førte Brøndby med 2-0 i anden halvleg, men mistede helt grebet i kampens sidste del.

Mads Agger blev den store helt for Sønderjyske, da han i det 84. minut driblede sig på skudhold og udlignede med en skarp afslutning.

Målet sender foreløbigt Brøndby ud af top-6 efter 16 runder - seks runder før top og bund deles over i to.

Brøndby er blot nummer syv med 24 point, mens Sønderjyske ligger nummer ti med 13 point.

Link kopieret!

Mor og datter reddet fri af mudder

Foto: Presse-fotos.dk

En søndagstur i naturen i nærheden af Kongelundsfortet på den sydligste del af Amager udviklede sig dramatisk søndag eftermiddag.

Her måtte politi og beredskab rykke hastigt ud til anmeldelser om, at personer var blevet fanget i dyb mudder.

Det oplyser Hovedstadens Beredskab til B.T.

- En mor og hendes datter sad fast i mudder til knæene. Vi fik så hjulpet dem op, og det var rimelig hurtigt overstået, siger Hans Jørgen Larsen, der er operationschef ved Hovedstadens Beredskab, til B.T.

- Hvis man bliver suget ned, kan det være svært at komme op. Og hvis man har sin lille datter med, kan man godt i panik, siger han videre.

Hverken mor eller datter kom noget til, om end deres tøj må formodes af at været blevet pløret.

Link kopieret!

Nyt studie afslører, hvor tunene i Øresund kommer fra

Tunens tilbagekomst til Øresund har blandt andet ført til, at Øresundsakvariet med stor succes har indført såkaldte tunsafarier i sensommermånederne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De seneste år har tun i høj grad gjort et comeback i de danske farvande, og særligt Øresund har oplevet en bemærkelsesværdig tilstrømning af de store fisk i sensommeren og frem til oktober.

Nu kortlægger et nyt studie fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, tunens rejse til de danske farvande.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet viser, at mindst 9 ud af 10 tun i danske farvande kommer hertil fra Middelhavet. Det har forskerne blandt andet fundet frem til ved at tage DNA-prøver og ved at følge GPS-sendere sat på de store fisk.

Ifølge DTU-professoren Einar Eg Nielsen kan studiet hjælpe med at kontrollere og bevare bestanden af tun i Danmark.

- I og med at vi nu har demonstreret, at næsten alle tun i Danmark kommer fra Middelhavet – og ikke alle mulige andre steder – så ved vi, hvilke lande vi skal samarbejde og forhandle med om at kontrollere bestanden, siger han til Videnskab.dk.

Link kopieret!

Færgeoverfart risikerer at lukke: Ingen vil have jobbet som skipper

Færgen M/F Columbus har siden 1962 forbundet Halsnæs og Hornsherred gennem overarten mellem Kulhuse og Sølager. (Arkivfoto).
Foto: Rune Johansen/Ritzau Scanpix

Færgeruten over indløbet til Roskilde Fjord mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs risikerer at have sejlet sin sidste tur.

Færgen Columbus, der nok er nedslidt og næsten 80 år gammel - men dog har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, kan nemlig ikke tiltrække en ny skipper.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Den nuværende skipper på færgen stoppede ved udgangen af oktober måned, hvorfor Frederikssund Kommune, der ejer færgen, har sendt driften i udbud i håb om, at en ny skipper ville melde sig på banen og overtage sejladsen.

Med ved ansøgningsfristen den 28. oktober havde ingen søgt jobbet, skriver Sjællandske Nyheder. Dermed er der ingen til at sejle færgen, når overfarten efter planen skal genoptages til foråret.

Udvalget for Plan og Teknik i Frederikssund Kommune skal derfor på et kommende udvalgsmøde beslutte, om færgeruten helt skal nedlægges, eller om kommunen skal forsøge at overtage sejladsen som en kommunal opgave.

Link kopieret!

Jes Dorph takker for donationer til kommende retssag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen takker på sin Facebookside alle, der har støttet hans crowdfunding til en kommende retssag.

- Sagens kerne er naturligvis den advokatundersøgelse, der i 2020 kostede mig karrieren. Jeg har lagt sag an mod advokat Yvonne Frederiksen, som jeg mener handlede groft ansvarspådragende og derfor nåede frem til en forkert og uretfærdig konklusion, skriver Jes Dorph.

Tidligere i denne uge kom det frem, at han havde udsendt en mail til venner, kolleger, eks-kolleger, bekendte og familiemedlemmer, hvor han bad om økonomisk hjælp til sagen. Og det har umiddelbart båret frugt, ifølge journalisten selv.

Jes Dorph mistede tilbage i 2020 sit job som studievært efter en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2.

Retssagen begynder i januar 2025.

Link kopieret!

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød efter fund af salmonella

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød, der er blevet solgt i flere supermarkedskæder.

Årsagen er, at der er påvist salmonella. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Oksekødet er produceret 19. november og er bedst før 26. november.

Det er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Rema 1000, Meny, Spar, Min Købmand, Let-Køb, Løvbjerg og på Nemlig.com. Danish Crown oplyser, at man ikke har et overblik over, hvor mange pakker hakket oksekød det konkret drejer sig om.

Det skyldes, at det er flere forskellige varianter - både i forhold til vægt og fedtprocent.

Slagteriet oplyser desuden, at alle supermarkedskæder er blevet informeret om, at de skal fjerne kødet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google