Børnevacciner deler regionen: Nordsjælland både top og bund
Det er meget forskelligt, hvor stort fokus der er på vaccinationer hos den kommunale sundhedspleje. På danmarkskortet vinder Egedal mens Gentofte taber.
Når barnet bliver indkaldt til vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet, skal forældre tage stilling til, om effekterne af vaccinationer er svien og smerten værd hos den lille.
Forældrenes stillingtagen bliver i høj grad præget af den kommunale sundhedspleje, som informerer og opfordrer til, at den lille ny skal have et nålestik i ny og næ.
Men der er stor forskel på, hvor højt børnevaccinationsprogrammet vægtes i de forskellige kommuner. Det viser en ny analyse, som Lægemiddelindustriforeningen (Lif) har foretaget.
På listen over de bedste og dårligste kommuner i landet rammer Nordsjælland både top og bund.
Egedal bedst til at vaccinere
Egedal topper listen med den bedste vaccinationsdækning i hele landet. Det skyldes i høj grad en række initiativer, der skal skabe dialog om vacciner med mødre og styrke det personlige engagement, mener kommunen selv.
- Vacciner er noget af det første, vi taler med forældrene om ved hjemmebesøg. Inden første vaccination af spædbørn er vi typisk på besøg tre gange, hvor vi har vacciner og forebyggelse som dialogemne alle gangene, siger Nina Rasch, der er leder for sundhedstjenesten i Egedal Kommune til Lif, og fortsætter:
- Nogle forældre er tvivlere, og dem sørge vi for ekstra dialog med. Denne gruppe "glemmer" ofte at bestille tid , og så indgår sundhedsplejerskerne i yderligere dialog med dem om fordelene og bivirkninger ved vaccinationer.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
FAKTA: Disse kommuner er bedst og dårligst til at vaccinere
Bedst:
- Egedal Kommune
- Skanderborg Kommune
- Kolding Kommune
- Randers Kommune
- Herning Kommune
- Gentofte Kommune
- Lolland Kommune
- Vordingborg Kommune
- Odsherred Kommune
- Fredensborg Kommune
Mange af kommunens tiltag er desuden rettet mod gruppen af tvivlere, da de oftest er tilbøjelige til at vælge vaccinen fra, hvis de mangler informationer.
- Vi spørger, hvorfor de fravælger vaccinationerne og er bekymrede. Sundhedspersonalet svarer på deres spørgsmål, selvom mange af spørgsmålene også besvares i Sundhedsstyrelsens pjece om børnevaccinerne. Den personlige dialog få flere af tvivlerne til at vaccinere deres børn, siger Nina Rasch.
Gentofte skraber bunden
I Gentofte Kommune er vaccinationsprocenten den laveste i hele Danmark.
Ifølge Ulla Darre, der er leder af kommunens sundhedspleje, lyder gisningen, at kommunen har et højt antal ambassadefolk og udenlandsk arbejdskraft, som muligvis følger hjemlandets vaccinationsdækning eller ikke får registreret vaccinationer af deres børn.
Hun kan ikke forklare, hvorfor kommunen, der er en af landets rigeste, sakker bagud på vaccinationsprocenten.
- Udlændinge med arbejde i Danmark har ofte en udenlandsk sundhedsforsikring, hvormed de bevæger sig uden om det danske system. Men vi har helt sikkert også tvivlere i kommunen, siger Ulla Darre til Lif og tilføjer:
- Tvivlerne fravælger bevidst eller ubevidst vaccinationerne, og den gruppe er interessant for os at få fat på.
I Gentofte kommune bliver børnevaccinationsprogrammet også præsenteret for de nybagte mødre. Til gengæld er der ikke vaccination på programmet hver gang, der er hjemmebesøg, som i Egedal.
- Det er ikke hvert besøg, vi snakker vaccination, men vi gør det ved de besøg, som ligger tæt ved vaccinationstidspunterne, siger Ulla Darre, som pointerer, at kommunen vil lægge sig i selen for at forbedre vaccinationsprocenten fremadrettet.