Krise får kommune til at hjemsende ansatte hver fredag - Flere følger trop, spår forsker
Hver fredag vil Egedal Rådhus holde lukket for at spare på strømmen. Både en arbejdsmarkedsforsker og fagforeningen HK spår, at flere virksomheder vil indføre mere hjemmearbejde i håbet om at spare.
Hvis du havde planlagt at lægge vejen forbi borgerservice på Egedal Rådhus en fredag i løbet af efteråret, så kommer du til at gå forgæves.
Egedal Kommune iværksætter nemlig i oktober en række initiativer. Et af dem er, at rådhuset skal holde lukket hver fredag fra den 7. oktober.
Det betyder dog ikke, at rådhusets ansatte holder fri. De sidder nemlig på hjemmekontoret.
- Vi har en kollektiv forpligtelse til at holde forbruget lavt, så vi følger til punkt og prikke de anbefalinger, som regeringen har udstukket, men vi har også kigget indad og vurderet, hvad vi kunne gøre ekstra. På den her måde sparer vi også medarbejderne for benzin. Vi tager den her opgave alvorligt, siger kommunaldirektør i Egedal, Christine Brochdorf, til TV 2 Lorry.
Det drastiske tiltag for at spare på energien, har man ikke observeret i hobetal hos andre kommuner og virksomheder, men det er ifølge næstformand i fagforeningen HK, Mads Samsing, kun et spørgsmål om tid.
- Jeg kunne sagtens forestille mig, at der er flere og flere arbejdsgivere, der vil opfordre til hjemmearbejde. Det er da en snedig måde at spare strøm på, tænker de måske. Men vi kan ikke se det i tallene endnu, siger han til TV 2 Lorry.
Også forsker i arbejdsmarkedspolitik fra Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen forventer, at flere og flere vil opfordre deres medarbejdere til at arbejde hjemme.
- Hjemmearbejde under energikrisen er en del af en større tendens, hvor arbejdsgiverne har set, at de har mulighed for at spare. Hjemmearbejde under corona-nedlukningerne har været et relativt succesfuldt eksperiment. Der var ikke produktivitetstab. Medarbejderne sad ikke bare og slappede af.
- Det har givet blod på tanden, fordi arbejdsgiverne har set, at de kan reducere faste udgifter ved kontorbygninger og så videre. Når der så kommer en energikrise, så er hjemmearbejde et håndtag, som man kan skrue på, forklarer Christian Lyhne Ibsen.
Udgifterne rykker fra arbejde til hjemmet
Hjemmearbejde kan sagtens være en positiv adspredelse fra arbejdspladsen, men hjemmekontoret må - ifølge Mads Samsing - ikke blive en udgift for medarbejderne.
- Når folk arbejder hjemmefra, så bruger de mere strøm derhjemme. Jeg vil derfor advare imod, at man opfordrer sine medarbejdere til at arbejde hjemme. Det er ikke rimeligt. I forvejen er der stigende priser på alt. Det presser reallønnen, der udhules, så det er ikke fair, hvis medarbejderen skal holde flere udgifter forbundet med arbejdet, siger han og tilføjer:
- Jeg kan godt forstå, at vi skal spare på strøm i offentlige bygninger, men det skal man ikke bruge som anledning til at flytte udgiften over på lønmodtageren.
(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)
Energibesparende initiativer i Egedal Kommune
Regeringen anbefaler, at man nedsætter temperaturen i offentlige bygninger til 19 grader, og at man justerer/slukker både indendørs og udendørs belysning på kommunens arealer. Disse tiltag indfører Egedal Kommune fra den 1. oktober.
Derudover har de også valgt at droppe varm mad i kantinen, så der ikke bruges energi på madlavning og opvarmning.
Sidst, men ikke mindst, holder rådhuset lukket om fredagen, så elektronisk udstyr ikke står unødigt tændt. Det betyder også, at borgerservice er lukket for fremmøde om fredagen. For at kompensere har borgerservice udvidet åbningstider på ugens øvrige hverdage.
Kilde: Egedal Kommune
Skal ikke lægge medarbejde økonomisk til last
Ifølge kommunaldirektøren i Egedal gik de i gang med projekt "fleksibel arbejdsplads" allerede inden corona. Så hjemmearbejdet, der indføres nu, har ikke til hensigt at lægge medarbejderne økonomisk til last.
- Jeg tvivler på, at computeropladningen kan give et negativt udfald, men man kan lade sin telefon og computer op på rådhuset om torsdagen, inden man går hjem. Computeren kan holde strøm i seks timer. Vi har et kollektivt ansvar for at spare på strømmen, og det er jeg sikker på, at vores medarbejder vil løfte, siger Christine Brochdorf.
Men forsker Christian Lyhne Ibsen mener, at man skal være ekstra opmærksom, når man i så fysisk forstand tager arbejdet med hjem.
- Man flytter ting, som hører til arbejdspladsen, til hjemmet. Bord, strøm, computer, stol og så videre, og her skal lønmodtageren og fagforeninger måske kigge på, hvilke risici og omkostninger hjemmearbejdet indebærer, så omkostningerne ved hjemmearbejdet ikke falder på individet, siger han til TV 2 Lorry.
Og Christian Lyhne Ibsen kan næsten forudse, hvad arbejdsgiverne vil sige til en eventuelt høje elregning hos medarbejderne på grund af hjemmekontoret.
- Arbejdsgiveren vil nok sige, at så meget strøm bruger en computer ikke, og at man kan oplade sine ting på arbejdspladsen. Men det er rigtigt nok, at hjemmearbejde kan påvirke elregningen i hjemmet, og mange bække små. Det kan være, at det skal indregnes i en form for kompensation, siger han og tilføjer:
- Dog vil jeg sige, at rygskader og ringere arbejdsmiljø er endnu vigtigere konsekvenser ved hjemmearbejde.
På rådhuset i Egedal håber de, at deres mange initiativer vil bidrage positivt i den nuværende krisesituation, og da krisen ikke har en nøjagtig slutdato, er også kommunen tilbageholdende med at beslutte, hvornår de vender tilbage til normalen.
- Vi evaluerer til jul, om vi skal blive ved med at holde lukket om fredagen. Jeg vil gerne understrege, borgerservice ikke har færre åbningstimer. Vi har bare udvidet åbningstiderne de andre dage. Alle telefoniske henvendelser er stadig muligt, og vi skal selvfølgelig kunne udføre kritiske opgaver. Vi holder ikke lukket for at genere nogen, men for at bidrage positivt, afslutter Christine Brochdorf.