Så meget sparer du ved at sænke temperaturen med en grad
Du kan spare både energi og penge på at skrue et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen.
Energipriserne er på himmelflugt, og vi står overfor en mulig energikrise.
Det har bandt andet fået kommuner til at minimere brugen af gadelys og adgangen til svømmehaller i TV 2 Lorrys sendeområde.
Ligeledes har man i offentlige bygninger sænket temperaturen til 19 grader, mens Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, har opfordret forbrugerne til, at man holder temperaturen på samme niveau derhjemme.
Netop derfor kan mange af os måske overveje at holde igen med opvarmningen af vores boliger. Men hvor meget hjælper det egentlig at sænke temperaturen i boligen?
Det har TV 2 Lorry allieret sig med Tue Patursson, der er fagekspert ved Videncentret Bolius, for at finde ud af.
- Der er både energi og penge at spare, hvis man sænker temperaturen et par grader i sin bolig, siger han til TV 2 Lorry.
Tue Patursson fortæller videre, at det som tommelfingerregel gælder, at du kan spare fem procent på varmeregningen, for hver grad du sænker temperaturen.
- Uanset prisen, så er det cirka fem procent, man kan fjerne fra regningen. Men prisen afhænger naturligvis af, hvilken opvarmningsform man har, og hvor dyr den er.
Bor du i et hus på 130 kvadratmeter med fjernvarme, anslår Tue Patursson og Bolius, at du bruger omkring 18.100 kilowattimer årligt til at opretholde en stuetemperatur på 21 grader.
Bruger vi gennemsnitspriserne fra den 10. oktober 2022, betyder det, at det vil koste dig knap 13.000 kroner i varme.
Nøjes du derimod med en stuetemperatur på 20 grader, ville du således spare omkring 900 kilowattimer i energiforbrug og 650 kroner i din pengepung årligt.
Store forskelle på opvarmningspriser
Der kan være stor forskel på, hvor mange penge og hvor stor en energimængde, du sparer alt afhængig af, hvilken opvarmningstype du bruger.
For at illustrere, hvor meget man kan spare, har vi opstillet fem eksempler, der viser den årlige besparelse – både i kroner og i energi – hvis du opvarmer din bolig med henholdsvis fjernvarme, oliefyr, pillefyr, brændeovn og gasfyr.
Alle beregningerne er foretaget med udgangspunkt i et gennemsnitshus på 130 kvadratmeter, som er bygget i 1960'erne eller 1970'erne og skal opvarmes til en temperatur på 21 grader.
Beregningerne er foretaget med udgangspunkt i gennemsnitspriserne den 10. oktober 2022.
Værd dog opmærksom, at nogle af priserne kan have store udsving. Det gælder eksempelvis priserne for fjernvarme, som er forskellig fra fjernvarmeselskab til fjernvarmeselskab og afhænger af om der er under- eller overskud på de energikilder, som varmen skabes ud fra.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).
Så meget kan du spare
Fjernvarme
Årligt forbrug: Hvis du opvarmer dit hus til 21 grader med fjernvarme, har du et årligt forbrug på 18,1 MWh, hvilket svarer til 13.041 kroner.
Besparelse: Ved at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader vil du derfor spare 0,905 MWh, hvilket svarer til 652,05 kroner.
Oliefyr
Årligt forbrug: Hvis du opvarmer dit hus til 21 grader med oliefyr, har du et årligt forbrug på 1.905 liter, hvilket svarer til 29.301 kroner.
Besparelse: Ved at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader vil du derfor spare 95,25 liter olie, hvilket svarer til 1.465 kroner.
Pillefyr
Årligt forbrug: Hvis du opvarmer dit hus til 21 grader med pillefyr, har du et årligt forbrug på 4.590 kilo træpiller, hvilket svarer til 35.114 kroner.
Besparelse: Ved at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader vil du derfor spare 229,5 kilo træpiller, hvilket svarer til 1.756 kroner.
Brændeovn
Årligt forbrug: Hvis du opvarmer dit hus til 21 grader med brændeovn, har du et årligt forbrug på 4.728 kilo brænde, hvilket svarer til 45.296 kroner.
Besparelse: Ved at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader vil du derfor spare 236,4 kilo, hvilket svarer til 2.265 kroner.
Gasfyr
Årligt forbrug: Hvis du opvarmer dit hus til 21 grader med gasfyr, har du et årligt forbrug på 1.806 M3, hvilket svarer til 46.659 kroner.
Besparelse: Ved at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader vil du derfor spare 90 M3, hvilket svarer til 2.333 kroner.
Kilde: Bolius
Nyt problem truer ved lave temperaturer
Men selvom man måske med besparelser i kikkerten kan fristes til at skrue ned og måske helt slukke for varmen, så anbefaler Tue Patursson ikke, at man slukker helt for varmen.
I så fald kan man risikere, at der opstår nye problemer.
- Vi siger, at man så vidt muligt skal skrue ned, men ikke længere end 18 grader. Det er op til den enkelte at vurdere og finde balancen mellem økonomisk gevinst og komfort.
- Men 18 grader er pænt koldt. Og ved de lavere grader opstår der kondens, så øges risikoen for, at der kommer skimmelsvamp. Og står man med et nyt problem, fastslår han.
Det er imidlertid ikke kun varmepriserne der stiger, men også elpriserne.
I linket her har TV 2 Lorry samlet en række tips til, hvordan du kan spare på strømmen rum for rum.