Synes du, 19 grader er hundekoldt på kontoret? Forsker kommer med opløftende nyt
Mandagen har for mange været første arbejds- og skoledag efter temperatursænkningen til 19 grader.
Det sædvanlige arbejdskit er for mange blevet suppleret af en stor striksweater eller sågar uldundertøj.
For de fleste har mandagen nemlig været den første arbejds- og skoledag, efter temperatursænkningen til 19 grader i offentlige bygninger er trådt i kraft.
Men selvom temperaturen kun kan aflæses på én måde på termometeret, så kan den opleves meget forskelligt fra person til person.
For nogle føles det nemlig tilpas, mens det for andre kan føles hundekoldt.
Og det er altså ikke en overreaktion, hvis sidemanden i storrumskontoret fryser, mens man selv har varmen. Det forklarer Jørn Toftum, der er professor på DTU, til TV 2 Lorry.
- Den samme temperatur bliver oplevet meget forskelligt. Det kan skyldes, at der er forskel på varme- og energiproduktion hos den enkelte, uddyber han.
Køn og kondition spiller ind
Jørn Toftum forsker blandt andet i indeklima. Her har han været med til at slå fast, at mennesker har forskellige varmeproduktioner.
Hvad årsagen til det er, er man dog endnu ikke lykkedes med at fastslå, men det er noget man forsker i. Jørn Toftum vurderer dog, at køn og kondition er to faktorer, der spiller ind.
- Vi ser, at der specielt er forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever temperatur. Det skyldes blandt andet nogle fysiologiske og biologiske forskelle. Mænd har eksempelvis større muskelvæv og højere varmeproduktion i kroppen.
Mens 19 grader mandag er i fokus for at tage mere og tykkere tøj på, så står det som regel modsat til i de tidlige forårsdage, hvor 19 grader får de fleste af os til at tage tøjet af.
Det er der imidlertid en god forklaring på.
- Når solen skinner, og luften er 19 grader, så er det solens stråler, der varmer os. Det er rigtig dejligt, men kun hvis vi sidder i et hjørne med læ og sol. Hvis det er overskyet, og der kommer vind, så bliver det koldt, siger Jørn Toftum.
Godt nyt til de kuldskære
Hvis du er blandt de kuldskære, som fryser lidt ekstra, efter at temperaturen er blevet sænket, så skal du ikke nødvendigvis vente til foråret, før du får varmen igen.
- Jeg vil gå så langt som at sige, at jeg ikke tror, det (temperaturen på 19 grader, red.) er det helt store samtaleemne om en måned.
- Vi kommer til at vænne os til det. Der handler om vores forventninger - både psykologiske og i vores forberedelser. Hvis vi er klar over, der er 19 grader, så tager vi mere tøj på, og samtidig bliver vi ikke overraskede over, at det er koldere. Det handler om vores forventninger, slår han fast.
I indslaget nedenfor kan du se eller gense en række gode råd til, hvordan du klarer dig gennem en arbejdsdag med 19 grader.