Så spektakulær er Øresund
Øresund er havdyrenes smeltedigel - præcis ligesom Lorryland er for mennesker. Her lever alle mulige typer sammen - mange flere forskellige slags, end i resten af Danmark.
I Øresund kan du svømme om kap med både delfiner og den blåfinnede tun. Du vil formentlig tabe, for tunen er mindst lige så lang som dig, og vejer formentlig mindst det dobbelte, og så svømmer den 60 kilometer i timen.
Du kan også vinke til søpindsvin, tage selfies med søstjerner og kramme en krabbe (men du slipper nok ikke uskadt fra det).
Disse dyr kan du (blandt andet) se i Øresund
- 155 fiskearter, blandt andet rødspætter, torsk og blåfinnede tun
- Delfiner og marsvin
- Sæler
- Koraller, blandt andet søanemoner og dødningehænder
- Hestemuslinger, hjertemuslinger og blåmuslinger
- Søstjerner og slangestjerner
- Søpindsvin
- Børsteorme
Øresund er i det hele taget et utrolig fascinerende sted, hvis du spørger en havbiolog.
For os andre med utrænede øjne, ligner havbunden mange steder blot pløret mudder, men i virkeligheden er Øresunds bund travlere end Strøget på en sommerdag og mere fuld af liv end turistdestinationernes farverige snorkelområder, fortæller Jens P. Jeppesen, der er marinbiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet.
Nede i sandbankerne lever nemlig blandt andet massevis af hjertemuslinger og øresundsmuslinger, og fordi de er livretter hos større fisk, giver det kæmpestore fiskebestande, fortæller han.
Et af de steder med flest fiskearter i landet
Der er ikke kun mange fisk, de er også af mange forskellige arter. Hele 155 forskellige arter kan man være heldig at støde på - og det er et af de højeste tal i Danmark. Øresund er et helt unikt sted, fordi dyr, der ellers normalt lever vidt forskellige steder, lever side om side.
- Jeg har været ude at dykke i Øresund, hvor jeg så en aborrestime svømme sammen med to torsk, fortæller naturvejleder og chefdyrepasser ved Øresundsakvariet, Kristian Vedel begejstret.
Foto: Birgit Thorell - Øresundsakvariet Biologisk Institut
Og det er højst usædvaligt, fordi aborrer lever i ferskvand og torsk lever i saltvand. Men i Øresund er der et højt saltindhold tæt på bunden, et lavere saltindhold tæt på vandoverfladen og en del ferskvandsudløb.
Det betyder, at der både kan leve fisk, der normalt lever i Nordsøen og andre saltholdige steder, fjordfisk, der foretrækker det mindre saltholdige brakvand, og ferskvandsfisk.
En af grundene til de ekstremt mange fisk finder man mellem brakvandslaget øverst og saltvandslaget nederst. Her ligger det såkaldte springlag, som sammen med den indsnævring, der udgøres af Helsingør og Helsingborg, er skyld i en meget stor produktion af havalger. De bliver spist af dyreplakton, som igen bliver spist af små fisk, der spises af større fisk. Og på den måde er de mange alger skyld i, at du kan tabe til en blåfinnet tun i kapsvømning.
Det er svenskernes skyld
Algerne er også skyld i, at der ud for Helsingborg ligger en gigantisk hestemuslingebanke - eller hestemuslingeby, om man vil, som, marinbiolog Jens P. Jeppesen gætter på, er lige så stor som menneskebyen Helsingør.
Trawlforbuddet
Det har siden 1932 været forbudt at fiske med trawlgarn i store dele af Øresund.
Det har skabt et helt unikt liv i havet, som man ikke ser andre steder i landet men ulovlig trawlfiskeri i området truer i øjeblikket det spektakulære dyre- og planteliv.
Ud over hestemuslinger, er muslingebanken også hjem for blandt andet søstjerner og søpindsvin. Og så er den skyld i, at det er masser af torsk at fange:
- Hvis ikke den havde været der, så havde der ikke været grundlag for al den lystfiskeri, siger han.
Og ifølge Jens P. Jeppesen, er det ikke mærkeligt, at muslingerne har slået sig ned ved Sverige. Sverige er nemlig bedre til at opretholde forbuddet mod trawlfiskeri i området, end Danmark er, og vi kan derfor ifølge ham være glade for, at vi deler Øresund med svenskerne:
- Det havde været en katastrofe, hvis vi stadig havde haft Skåne, griner han.
Uden forbudet mod trawlfiskeri, ville de mange forskellige bundmiljøer nemlig forlængst være blevet ødelagt, og derved ville de dyr i havbunden, som de større fisk skal spise, ikke længere eksistere.
Men netop på grund af forbuddet er der masser af mad til de større fisk, og det glæder Jens P. Jeppesen:
- Der er en grund til, at de fedeste rødspætter kommer fra Øresund, og hvem skal spise rødspætterne? Det skal vi, siger han.