TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Efter Mette F.-bemærkning: Vi tog til Mjølnerparken for at finde ud af, om vaskekælderen er utryg

Mette Frederiksen (S) har gjort tryghed - og utilpassede unge i vaskekældre - til et tema i valgkampen. Findes de i det belastede boligområde Mjølnerparken?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
- Vi vil huske på dig, der ikke tør gå ned i vaskekælderen på grund af nogle utilpassede unge, som forpester din hverdag, sagde Mette Frederiksen (S), da hun i denne uge udskrev valg.

Onsdag den 5. oktober indtog statsminister Mette Frederiksen (S) talerstolen i gårdspladsen på Marienborg. 

Herfra udskrev hun det folketingsvalg, der skal stå tirsdag den 1. november. 

Den frie taletid benyttede hun blandt andet til at adressere, hvad hun vil fokusere på i sin valgkamp.

Danskernes tryghed er for hende topprioritet, og det gælder både i inden- og udenrigs forstand, måtte man forstå. 

Vi vil huske på dig, der ikke tør gå ned i vaskekælderen på grund af nogle utilpassede unge, som forpester din hverdag

— Statsminister Mette Frederiksen (S)

Hun sagde blandt andet følgende: 

- Vi vil huske på dig, der ikke tør gå ned i vaskekælderen på grund af nogle utilpassede unge, som forpester din hverdag.

Med den udtalelse i tankerne er TV 2 Lorry taget ud til en vaskekælder i Mjølnerparken på Nørrebro i København for at høre, om de mennesker, der bor der, kan genkende det billede, statsminister Mette Frederiksen tegner. 

Hvem er det, der ikke tør gå ned i deres vaskekælder? Og kan det virkelig passe, at "utilpassede unge" forpester folks hverdag?

Vaskekælderen

"Ophold i kælderen i tidsrummet 22:30-06:00 er forbudt", står der på et skilt, der er plastret op væggen.

Lise Nielsen tager fem afmålte skridt henover flisegulvet og træder ind i elevatoren. Hun trykker på knappen, der repræsenterer etagen under hende - kælderen.

Hun har indvilliget i at vise en af de fælles vaskekældre frem i den ejendom, hvor hun bor. Ikke fordi hun er utryg, men for at vise det rum, hvor hun har oplevet at unge stimler sammen og opholder sig.

- Der har dog før været en episode hernede, der ikke var så rar. I sommer gik jeg herned. Der var meget få ledige maskiner - og mange af mine naboer. Normalt hilser vi, men denne dag blev jeg ignoreret på det groveste. Der var både kvinder og mænd, der stod og så til, at tøjet blev vasket ordentligt. Jeg havde kun en lille top på, fordi det var varmt. Det var tydeligt at se, at nogle ikke brød sig om min påklædning. Men direkte utrygt var det ikke, siger Lise Nielsen.

Lise Nielsen er et opdigtet navn, da hun har ønsket at optræde anonymt. Redaktionen er bekendt med Lises fulde identitet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Vaskekælderen i sig selv gør ikke Lise Nielsen utryg, der er jo masser af lys, siger hun. Også selvom vinduerne er muret op i forbindelse med et renovationsarbejde.
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Ulåste opgange 

Oppe over kælderen står nogle af dørene til opgangene pivåbne. Andre er lukket i. Fælles for dem alle er dog, at man kan gå lige ind. Ingen af dem er låst. Hvert fald ikke i Mjølnerparkens gård nummer tre og fire. 

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar om de ulåste døre fra boligorganisationen Bo-Vita, der ejer Mjølnerparken, men det har ikke været muligt.

Da TV 2 Lorry var forbi Mjølnerparken torsdag eftermiddag var der fleste uaflåste døre.

I opgangene kan man komme ned i kældrene og dermed også de lange gange, der binder de forskellige karréer sammen. Dernede er der cykelkælder og opbevaringsrum. Og så vaskekælderen.

Hernede er temperaturen mærkbart højere end udenfor. 

Det kan ifølge Lise Nielsen være en af årsagerne, der får Mjølnerparkens yngre beboere til at samles i de underjordiske betonrum, i ly fra det kølige efterårsvejr i aften- og nattetimerne.

Dørene kan ikke låses. Beboerforeningen siger, det er, fordi at hvis de står aflåst, så bliver dørene bare sparket ind. Men når dørene står åbne og ulåste, er der jo ikke behov for at sparke dem ind. Men det er utrygt, at alle og enhver bare kan gå ind i opgangen

— Lise Nielsen, beboer i Mjølnerparken

- Dørene kan ikke låses. Beboerforeningen siger, det er, fordi at hvis de står aflåst, så bliver dørene bare sparket ind. Men når dørene står åbne og ulåste, er der jo ikke behov for at sparke dem ind. Men det er utrygt, at alle og enhver bare kan gå ind i opgangen, siger Lise Nielsen, der er genhuset beboer i Mjølnerparken.

Lise Nielsen er ikke den eneste beboer i Mjølnerparken, som TV 2 Lorry har talt med omkring utryghed.

74-årige Birte Juul bruger jævnligt fælleslokalerne i Mjølnerparken. Hun kan godt forstå, at statsminister Mette Frederiksen siger, som hun gør. Men det er ikke noget, hun kan genkende fra sig selv.

- Personligt er jeg ikke bange. Jeg er aldrig utryg, heller ikke om natten. Jeg har boet på Nørrebro altid, men har aldrig været udsat for noget, siger hun.

Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Mohammed 'Abu' har boet i Mjølnerparken i 27 år. Han fortæller, at han føler sig heldig over at bo der. Supermarkedet, børnebørnenes skole og familien er alt sammen tæt på ham.

- Normalt er der roligt her. Men nogle gange - mest om natten - er der nogle få problemer med uro. Men jeg føler mig ikke utryg generelt, siger han.

Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Malene Pedersen har ikke meget tilovers for statsministerens udtalelse i forbindelse med udskrivelsen af valget. Hun føler sig nemlig ikke selv utryg i København og har ikke gjort det nogensinde.

- Jeg synes, statsministerens udtalelse er diskriminerende. Og lidt halvracistisk også faktisk. Jeg går ikke rundt og er bange for folk. Hvis ikke jeg gør dem noget, gør de vel heller ikke mig noget, tænker jeg.

Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Per From Pedersen arbejder til daglig i Mjølnerparken. Han er pensioneret politibetjent.

- Personligt føler jeg mig ikke utryg. Hverken her eller andre steder. Men jeg ved jo også, hvordan jeg skal håndtere en situation, hvis den opstår. Det gør Fru Jensen ikke, så jeg forestiller mig, det er hende, statsministeren henvender sig til, når hun siger, som hun gør, forklarer han.

Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Mjølnerparken i stormvejr

Vindstød på over 16 sekundmeter får vejstøvet til at fyge og presenningen på stilladserne til at slå voldsomt denne torsdag formiddag.

Der hvor Hothers Plads møder Borgmestervangen, arbejder en række håndværkere på at blive færdige med den første af de i alt fire karréer, der udgør Mjølnerparken. 

De i alt 560 boliger - helt tilbage fra 1987 da boligområdet blev til - skal totalrenoveres.

Boligerne er fordelt på fire karréer, hvoraf den fjerde består af ældreboliger. Det er denne karré, håndværkerne arbejder på i øjeblikket.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Cykelkælderen bærer præg af, at folk opholder sig her.
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Siden 2010 har Mjølnerparken været på regeringens liste over parallelsamfund. Området - mens transformationen pågår - er derfor blevet et såkaldt omdannelsesområde, hvilket betyder, at der skal ske drastiske ændringer for at skabe en mere blandet sammensætning af beboere.

Andelen af almene boliger i Mjølnerparken skal nedbringes til 40 procent foreskriver regeringens ghettolov - nu kaldet loven om parallelsamfund. 

Derfor valgte boligselskabet BoVita i december 2021 at frasælge halvdelen af de 560 boliger til et andet boligselskab, NREP. 

Men de nye lejligheder kommer ikke gratis. Huslejen vil stige for den del af boligerne, der fortsat vil være almene. Ifølge BoVitas hjemmeside med ti procent. Og de frasolgte lejligheder vil ikke længere være almene, når NREP overtager dem i starten af 2023.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Cigaretskod, juicebrik og skrald. Ligeledes fra cykelkælderen.
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Dét, at halvdelen af lejlighederne er solgt til NREP,  mener nogle af beboerne, er en de facto tvangsudflytning, da de familier, der boede der før, ikke vil kunne betale for den nye og væsentligt dyrere husleje i et ikke-alment boligbyggeri, lyder argumentet. 

De er derfor permanent genhuset andetsteds. 

Den verserende konflikt om tvangsudflytning kontra genhusning har sat en kile mellem beboerne i Mjølnerparken, mener Lise Nielsen. En beboermasse opdelt i to lejre. De, der ser fornyelsen som tvang, og de, der ser den som en gode. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Trygheden i Mjølnerparken opleves større, viser rundspørge

Justitsministeriet har i 2021 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om tryghed. Adspurgt om deres grundlæggende tryghed i sit nabolag svarer 85,0 procent af beboerne i Mjølnerparken, at de føler sig trygge. 


Politiet har ligeledes gennemført en spørgeskemaundersøgelse om tryghed i 2017. Adspurgt om den grundlæggende tryghed i sit nabolag svarer 80,1 procent af beboerne i Mjølnerparken, at de føler sig trygge. 


Altså en forskel på 4,9 procentpoint på fire år. 


Kilde: Justitsministeriet og Rigspolitiet 

Hun hører til dem, der ser positivt på forandringens komme - mest fordi hun tror, det vil øge åbenheden mod omverdenen og trygheden for kvarterets beboere. Hun har et ønske om et mere åbent, trygt og moderne Mjølnerparken.

- Det er nedslidt. Der er ikke blevet gjort noget videre ved det siden opførelsen. Jeg byder forandringen velkommen, men med åbne øjne for de konsekvenser, det har for de mennesker, der har boet og bor her. Mjølnerparken er et godt sted at bo. Jeg har gode naboer, som jeg holder af og taler med dagligt. Der er en fællesånd her. Men dermed ikke sagt, at det ikke kan være utrygt. Det er dog ikke så slemt, som det har været, siger Lise Nielsen. 

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Lørdag byder på ægte december-vejr

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge DMI bliver lørdagens vejr ikke nogen ophidsende oplevelse. Faktisk er der tale om ægte decembervejr, som de fleste af os kender, men ikke vil erkende.

Der er nemlig langt fra tale om frost og sne, men regn, gråt toner og lave plusgrader.

Helt præcist skriver DMI, at først på dagen vil det være skyet med regn, derefter bliver det mere tørt med enkelte regnbyger. Solen vil man formentlig ikke komme til at se. Hele døgnet vil temperaturen ligge omkring fem garder.

Vinden vil være let til frisk vind fra sydvest, ved kysterne op til hård vind og stedvis kuling.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google