K-borgmestre drømmer stort efter Pape-udmelding - men vil ikke få alt, siger valgforsker
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, går efter statsministerposten. Og det får nu konservative borgmestre til at drømme stort. Men de skal ikke regne med at få, hvad de peger på, lyder det fra valgforsker.
Det har været længe undervejs. Og mandag blev det så en realitet: De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil være statsminister.
Det meddelte han på et pressemøde mandag formiddag.
- Jeg mener, at jeg vil være den bedste kandidat til jobbet, lød det fra Pape, der under pressemødet havde stillet op på balkonen ved ridebanen på Christiansborg med statsministeriet i baggrunden.
Stiller krav
Dagens udmelding vækker - ikke overraskende - stor glæde hos flere konservative borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde.
Men der er også store forventninger til Pape som statsministerkandidat - og ønsker der skal indfries, hvis han skulle gå hen og erobre posten. Det gælder blandt andre fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.
Hvad står øverst på din ønskeliste, hvis Søren Pape Poulsen bliver statsminister?
- At der bliver taget fat på de enorme udfordringer, vi har, i kommunerne, for eksempel når det kommer til klima og mangel på arbejdskraft, siger Benedikte Kiær (K) til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Vi kan ikke løfte de opgaver, vi får stillet. Derfor er der brug for hjælp. Og det skal ikke bare være hurtige aftaler på borgen. Det skal følges til dørs, og det skal være i sync med virkeligheden. De hurtige aftaler dur ikke. Vi skal finde løsninger, der holder.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Også den mangeårige borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved (K), har konkrete ønsker til Pape, hvis han skulle gå hen og blive statsminister efter det kommende valg.
- Vi skal have en sundhedsreform, der styrker, vi skal være øverst på klimaudfordringerne, og så skal vi have social ansvarlighed, hvor de, der kan selv, skal selv, mens de, der har behov for hjælp, får hjælp, lyder det fra Hørsholm-borgmesteren.
Får ikke, hvad de peger på
Spørger man Robert Klemmensen, der er valgforsker, skal de konservative borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde dog ikke regne med, at de får alle ønskerne opfyldt.
- Det er svært at ramme meget specifikt på de konservative kommuner. Men det er klart, at hvis man får input fra sine borgmestre, så forsøger man at tilrettelægge politikken og lovgivningen efter det, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Men det er ikke sådan, at for eksempel Benedikte Kiær kan gå til Pape og sige, hvad hun ønsker, og så sker det. Heller ikke hvis han bliver statsminister, for så har han stadig et koalitionsudvalg, der skal høres og et parlamentarisk grundlag, der skal følges.
Får det overhovedet betydning for kommunerne, hvis Danmark får en konservativ statsminister?
- Det er klart, at der vil være et meningsfællesskab mellem Pape og de konservative borgmestre. Men man skal huske på, at kommunerne i Danmark har ret stor selvbestemmelse, hvor staten blot sikre nogle minimumstandarder og rammesætninger.
- Hvis man for alvor skal ændre det, så skal man sidde som statsminister nogle år. Det er altså ikke bare noget, der sker over natten, lyder det fra Robert Klemmensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Fokus på det brede samarbejde
Morten Slotved, der har været borgmester i 12 år under skiftende regeringer, er dog ikke i tvivl om, at en konservativ statsminister vil kunne mærkes - også på kommunalt plan.
- Vi (De Konservative, red.) tør at italesætte de udfordringer, vi har – også de upopulære.
Og den rette i spidsen for det er, ifølge Morten Slotved, den nyudklækkede statsministerkandidat.
- Pape kan overskue nationale problemstillinger, og hvad vi kan gøre for at løse dem gennem det brede samarbejde.
Netop muligheden for det brede samarbejde er ifølge de to K-borgmestre Søren Pape Poulsens styrke. Og ifølge Benedikte Kiær en forudsætning for, at problemerne, der findes på nationalt, regionalt og kommunalt, kan blive løst.
- Vi skal samarbejde i stedet for at have mistillid. Det kan Pape sikre. Der er ro omkring ham, og debatten er ikke så konfliktfyldt, lyder det fra Helsingør-borgmesteren.
Politisk kommentator: "Pape har store chancer"
Hvorvidt Søren Pape Poulsen faktisk bliver statsminister vides først efter valget. Men til TV 2 fortæller politisk kommentator Hans Engell, der har en fortid som konservativ partiformand og justitsminister, at statsministerposten er inden for Søren Pape Poulsens rækkevidde.
- Chancen for, at han kan blive statsminister, er større end på noget andet tidspunkt i de seneste år.
Ifølge målinger er der lige nu god mulighed for, at Statsministeriet kan ende på blå hænder efter næste valg. Og her har Pape en klar fordel, når Engell sammenligner med den anden borgerlige statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen (V):
- Pape er mere likeable end Jakob Ellemann, lyder det fra Engell.
Valg under opsejling
Den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken viser, at Det Konservative Folkeparti står til at få 13,4 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg, mens Venstre står til 13,1 procent at stemmerne.
Dermed står De Konservative til at blive det største parti i blå blok.
Det næste folketingsvalg skal senest finde sted 4. juni 2023, men der spekuleres i dansk politik i disse dage på, om statsminister Mette Frederiksen (S) kan finde på at trykke på valgknappen inden alt for længe.
Grunden til det er blandt andet, at regeringens støtteparti De Radikale hen over sommeren har fastholdt partiets trussel om at vælte S-regeringen, hvis der ikke udskrives folketingsvalg senest 4. oktober.