Borgmester i bøn til boligselskab: "Hjælp nu de mennesker"
Efter TV 2 Lorry har sat fokus på umenneskelige forhold under renoveringen af 434 lejligheder på Frederiksberg, går borgmesteren nu i forbøn for beboerne.
Astma, hoste, høreskader, hovedpine, ulykker og alvorlige sygdomme.
Det er bare nogle af de risici, som beboerne i de almene ejendomme, Søndermarken, på Frederiksberg i et år har levet med under et omfattende renoveringsarbejde.
- Det er vi kede af, det ærgrer vi os over.
Sådan lyder det i dag fra boligselskabet KABs direktør, Rolf Andersson, men borgmesteren på Frederiksberg, Simon Aggesen (K), kalder situationen yderst uacceptabel og opfordrer til genhusning med det samme.
- Når man bliver konfronteret med billeder, som vi ser her til aften, så er den klare opfordring til KAB - at de skal sikre en ordentlig genhusning til de beboere, så de kan få renoveringen færdiggjort hurtigst muligt og beboerne kan komme tilbage i deres vante omgivelser, siger Simon Aggesen.
De mange negative konsekvenser af renoveringsarbejdet er blevet klarlagt i en ny rapport fra arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, som boligselskabet KAB - der står bag renoveringen - ser meget alvorligt på.
- Det er jo altid trist, når folk ikke synes, man ikke gør sit arbejde godt nok. Og så skal man jo tænke sig om og prøve at gøre det bedre. Det prøver vi. Og vi skærper det yderligere, så godt som vi overhovedet kan, og det her hjælper jo. Naturligvis hjælper sådan en rapport på at skærpe fokus yderligere, siger Rolf Andersson, direktør i KAB.
Beboer har fået stress af renoveringen
På TV 2 Lorry kunne vi onsdag fortælle om de kummerlige forhold, som beboerne i månedsvis har levet under, hvor støj, støv og risiko for arbejdsulykker er en fast del af hverdagen.
- Man kunne i virkeligheden kalde det stress. Altså hele mit system er blevet stresset, fortalte Rita Poulsen, der bor i Søndermarken, men som har følt sig tvunget til at fraflytte sin lejlighed imens renoveringen står på. Derfor sidder hun nu med to huslejer.
For Rita Poulsen flød bægeret over, da hun sad på toilet i entréen, mens en håndværker låste sig ind i lejligheden og gik lige forbi.
- Jeg tror ikke, jeg oplevet noget mere ydmygende end at sidde i min egen lejlighed på toilet, og så kommer der en håndværker ind, som jeg ikke engang kan snakke med, han taler et fremmed sprog. Det er det mest grænseoverskridende og ydmygende, jeg har været udsat for, sagde hun til TV 2 Lorry.
Og beboernes frustrationer bliver bakket op af lægernes nye dokumentation.
- De forhold, vi mødte, er uacceptable at bo i. Det svarer til at bo på en byggeplads. Jeg må indrømme, at vi var overrasket over omfanget af de risici, som beborne står i. Jeg vil kalde det et grelt eksempel, siger Margrethe Bordado Sköld, der er under specialisering i arbejdsmedicin fra Bispebjerg Hospital.
På den baggrund hasteindkaldte Frederiksberg Kommune i dag KAB til et nyt tilsyn ved renoveringsarbejdet.
Tilsyn medførte meget få ændringer
Men på dagens tilsyn - som vi desværre her på TV 2 Lorry ikke fik lov til at deltage i - fandt man langt fra ligeså store problemer som lægerne fra Bispebjerg Hospital gjorde.
- Den foreløbige konklusion, som kommunen er kommet frem til, er, at der skal gøres lidt bedre rent på trappen, og at vi sikre, at døre ud til stilladset skal holdes lukket af sikkerhedshensyn. Men derudover er der ikke nogen krav om, at vi skal ændre procedure og adfærd i sagen som sådan, Rolf Andersson, direktør i KAB.
Da TV 2 Lorry et par timer senere igen i dag tog forbi byggepladsen, tog det dog ikke mange minutter at finde en sikkerhedsdør, der stod ulåst - og blandt beboerne giver man derfor heller ikke meget for dagens tilsyn, når den lægefaglige vurdering af situationen er meget alvorlig.
- Ja, hehe. Det synes jeg ikke, vi kan bruge til ret meget. Det var et lidt tarveligt besøg, hvis du spørger mig, siger beboer Kate Bøggild, da TV 2 Lorry taler med hende.
Og ifølge beboerne er der også efterhånden kun én ting, der kan redde situationen.
- En genhusning. Helt klart en genhusning, lyder det fra Kate Bøggild.
Yderligere ressourcer til en bedre genhusning
Borgmester Simon Aggesen opfordrer borgerne til fortsat at kontakte kommunen, hvis problemerne fortsætter, men han håber, at KAB tager ansvaret på sig og får tilbudt genhusning.
- Vi ejer jo desværre ikke bygningerne, så jeg kan ikke på den måde gå ind og tilbyde genhusning, men jeg kan sende det klare signal, og det har jeg gjort ved flere lejligheder til KAB, hjælp nu de mennesker, der bor derude, så de kan få nogle ordentlige rammer for deres hverdag. For det er ikke tilfredsstillende, som det er nu, siger Simon Aggesen.
Og selvom man i KAB gerne vil have tid til at sætte sig yderligere ind i den lægefaglige rapport, så er der trods alt noget, der tyder på, at genhusningen er kommet et skridt nærmere.
- Vi har nu indledt en dialog med Landsbyggefonden om, vi kan få yderligere ressourcer til at lave en bedre genhusning. Altså gøre generne mindre for beboerne, men uden at det får de afledte huslejekonsekvenser for beboerne, siger Rolf Andersson.