TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

CBS vedtager ny erklæring om ytringsfrihed: ''Vi kan ikke tage det for givet''

En ny erklæring skal beskytte ytringsfriheden på CBS. Direktør i juridisk tænketank jubler, men i Danmark halter vi stadig efter vores nabolande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
CBS er en af de uddannelsesinstitutioner, der klarer sig bedst, når det kommer til jobsikkerhed. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.
Foto: Bjarke MacCarthy/CBS

Må man klæde sig ud som mexicaner, synge at "den danske sang er en ung blond pige" eller fortælle sjofle vittigheder om udseende?

På CBS - Copenhagen Business School - må man gerne. 

Her har de netop vedtaget en ny erklæring om ytringsfrihed, som ifølge dekanen for forskning på CBS skal sikre inklusion og mangfoldighed på studiet.

- Efter en god og grundig proces har vi nu et klart formuleret værdimæssigt grundlag for ytringsfriheden på universitetet. Erklæringen skal medvirke til, at alle på CBS har det bredest mulige råderum til at tale, skrive, lytte, udfordre og lære. Vores holdning er, at viden bedst fremmes gennem en fordomsfri og åbensindet samtale, og at der skal være plads til at diskutere konkurrerende ideer og modstridende holdninger, siger Søren Hvidkjær, der er dekan for forskning på CBS.

Med ytringsfrihed følger også et ansvar

— Søren Hvidkjær, dekan for forskning, CBS

I den nye erklæring står der blandt andet:

- Det er ikke CBS’ opgave at forsøge at beskytte nogen hverken ved eller uden for CBS mod ideer og holdninger, som vedkommende måtte finde uønskede, forkerte eller stødende.

Det vil sige, at CBS ikke vil gribe ind, hvis nogen bliver stødt over kommentarer eller lignende gesturer fra andre.

- CBS værdsætter i høj grad inklusion, mangfoldighed, en god tone og gensidig respekt. Samtidig vil CBS ikke begrænse ytringer med den begrundelse, at nogle måtte finde dem stødende. Kontroverser over ytringer er en læringsmulighed snarere end en anledning til at sanktionere, siger Søren Hvidkjær og understreger, at med ytringsfriheden følger også et ansvar:

- Jeg mener, at vi har en god ytringskultur på CBS. Men vi kan ikke tage ytringsfrihed for givet, og alle på CBS har et ansvar for at opbygge og vedligeholde den. Nu har vi et fælles udgangspunkt, både for de studerende og de ansatte, som vi kan bygge videre på, fastslår Søren Hvidkjær.

Hvor går grænsen?

Spørger man dekanen, står det dog ikke helt klart, hvad man må og ikke må fremover på CBS.

Vil det sige, at man må ytre sig, som man vil på CBS nu?

- Vi holder os indenfor den lovmæssige ramme, der er for ytringsfriheden. Sker der noget, så må vi tage det op og lade det give anledning til diskussion. Vi ser som sagt kontroverser over ytringer som læringsmuligheder i stedet for at begrænse dem, svarer han.

Netop ytringsfriheden er ikke et nyt debatemne hos landets universiteter. Tidligere har temafester skabt debat på Københavns Universitet. På CBS førte sangen ’'Den danske sang er en ung blond pige’’ til debat efter en underviser følte sig krænket over, at sangen blev sunget på et møde på studiet.

Dekanen vil ikke benægte, at der på trods af den nye erklæring kan opstå sager, der berører ytringsfriheden på CBS fremover.

- Der vil givetvis opstå sager, der kan være til debat fremover. Men nu har vi et fælles værktøj, der kan adressere sager, der måtte forekomme i fremtiden. Det skal fungere som en rettesnor for os, siger han og tilføjer:

- Vi har en forpligtelse til at sikre ytringsfriheden og samtidig har vi en forventning om, at man ytrer sig med respekt og god tone.

Et skridt i den rigtige retning

Med den nye erklæring vil CBS altså gøre op med en indskrænkning af ytringsfriheden, og det er ifølge direktøren for den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, en god beslutning.

- Jeg synes, det er en glimrende erklæring. Det er vigtigt, at vi slår fast, at ytringsfrihed er en grundlæggende rettighed. Følelsen af at være krænket eller stødt må ikke indskrænke vores ytringsfrihed, siger han.

Ifølge ham er der en tendens, hvor ytringsfriheden bliver udfordret eller indskrænket. Derfor glæder det ham, at CBS tør at gå den modsatte vej.

- I udlandet og særligt i USA er der flere sager, hvor uddannelsesinstitutioner vedtager ting, der indskrænker ytringsfriheden. Vi så også selv tilløb til det i Danmark i 2018, da Københavns Universitet indførte retningslinjer vedrørende krænkende adfærd. Det er afgørende, at der er plads til åbenhed og dialog på en uddannelsesinstitution. Derfor er det her et skridt i den rigtige retning, fortæller han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jeg synes, det er en glimrende erklæring, siger Jacob Mchangama om CBS' nye erklæring om ytringsfrihed.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Danmark halter stadig efter

Selvom Jacob Mchangama er godt tilfreds med erklæringen fra CBS, så halter vi i Danmark stadig efter vores nabolande, Norge og Sverige.

Her har de blandt andet har indført universitetslove, der skal sikre ytringsfriheden på deres universiteter.

- Det ville være en god idé for os at gå den samme vej. Nu har vi fået en ny minister på området, så det kunne være nærliggende at se på, om vi skal ændre Danmarks universitetslov. På den måde kan vi få en udtrykkelig beskyttelse af den akademiske frihed i lovgivningen, som de også har i Norge og Sverige.

Hvorfor er det nødvendigt?

- Juridisk vil det betyde, at universiteterne står stærkere, og det vil derfor være en stor hjælp for dem.

Selvom Jacob Mchangama taler for en opdatering af universitetsloven, så er Søren Hvidkjær og CBS ikke parate til at gå så langt.

- Vi mener, det er bedst, at sådan noget kommer nedefra. Altså hos universiteterne selv, siger han.

CBS udarbejder desuden et dokument, der understøtter universitetets forskere i deres kommunikation med omverdenen og sætter rammerne for god forskningsformidling, skriver de i en pressemeddelelse.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Rekordmange bliver gift på Københavns Rådhus

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I år har der været rekordmange vielser på Københavns Rådhus. Det skriver DR.

I løbet af 2024 er 7.947 par blevet viet, mens det i 2021 var 6.091 par.

Det er især udenlandske vielser, der trækker tallet op, skriver mediet.

- Mange steder i Europa er det lidt mere bureaukratisk, når man skal giftes. Men her i Danmark går det noget lettere. Alt er digitalt, og vi plejer at sige, at det hele kan klares inden for fem dage, siger Anders Reinholdt Jonsson, pressechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, til DR.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Uheld på Storebæltsbroen påvirker juletrafikken

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Der er sket et uheld på Storebæltsbroen i retning mod Sjælland midt på lavbroen, skriver P4 Trafik.

Der skulle holde tre biler i det højre spor, og vejhjælp er på vej.

Det betyder også, at trafikken på broen er tæt frem mod uheldet.

Uheldet sker i det tidsrum, hvor trafikken på landets veje er mest travl. Det er den mellem klokken 11 og 15.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hold afstand - kraftig brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Politi og brandvæsen er 2. juledag til stede ved en brand på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

- Giv plads til udrykningskøretøjer og hold afstand til indsatsen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

Opdatering: Branden er slukket, og politiet skal undersøge stedet for at finde frem til brandårsagen.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google