Frederiksberg i front med håndsrækning til erhvervsliv
Som første kommune i landet vælger Frederiksberg Kommune nu at udskyde indkrævningen af kommunal selskabsskat til 17 millioner kroner. Det sker for at hjælpe især butikker og små erhvervsdrivende.
De erhvervsdrivende på Frederiksberg får nu udskudt betalingen af samlet 17 millioner kroner i dækningsafgift, også kaldet kommunal selskabsskat.
Frederiksberg har som den første kommune valgt at udnytte muligheden for at vente med at opkræve pengene for dækningsafgiften. En mulighed, som kommunerne fik som del af regeringens hastelovgivning i forbindelse med coronakrisen.
Borgmester Simon Aggesen håber, at håndsrækningen kan hjælpe flere erhvervsdrivende i kommunen gennem coronakrisen.
- På Frederiksberg har vi mange butikker og små erhvervsdrivende, som lige nu har færre indtægter og problemer med likviditet, fordi vi alle sidder hjemme og ikke er på gaden, siger Simon Aggesen.
Betaling udskudt et halvt år
Det var Simon Aggesen, der på et stormøde på Skype mellem regeringen og landets 98 borgmestre bad om muligheden for at hjælpe det lokale erhvervsliv via dækningsbidraget.
- Jeg rejste dengang spørgsmålet, om ikke vi som kommune helt kunne undlade at indkræve dækningsbidraget i denne omgang. Vi fik altså lov til at udskyde betalingen, og jeg vil gerne rose finansministeren for at få mulighed og for at have rykket så hurtigt på det, siger Simon Aggesen.
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix
Det betød, at Frederiksbergs politiske kriseledelse mandag kunne aftale at udskyde betalingen af virksomhedernes afdækningsafgift på samlet 17 millioner kroner fra 1. august i år til 1. februar 2021.
I København ser overborgmester Frank Jensen meget gerne, at kommunens virksomheder får samme mulighed for at udskyde betalingen af 2. rate af dækningsafgiften på samlet 483 millioner kroner.
Det vil han i dag tirsdag på et møde i kommunens Økonomiudvalg bede de andre partier godkende.
- Ved at udskyde dækningsafgiften giver vi virksomhederne et tiltrængt pusterum, hvor de har lidt flere penge mellem hænderne. Vi skal som kommune gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe københavnske virksomheder gennem krisen og dermed undgå fyringer og konkurser, siger Frank Jensen i en pressemeddelse.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hvis en kommune, hvor virksomhederne betaler dækningsbidrag, ønsker helt at undlade at opkræve dækningsbidrag, så kan det først ske fra 2021, og så vil det være en varig beslutning, der vil belaste kommunekassen i årene frem.
Samtidig vil det ikke hjælpe kommunens virksomheder her og nu, som det gør, når man udskyder betalingen af dækningsafgiften med et halvt år, lyder det fra Simon Aggesen.
- Så håber vi på, at forudsætningerne for at betale er er bedre til den tid, siger han.
Betyder lidt for kommunen, men meget for små erhvervsdrivende
Simon Aggesen opfordrer sine borgmesterkollegaer rundt omkring i Danmark til at gribe samme mulighed for at hjælpe sit erhvervsliv.
- Det betyder lidt for kommunekassen, men meget for erhvervslivet. Hvis vi kommuner står sammen, så kan vi gøre en forskel for vores virksomheder, siger Simon Aggesen.
Han bakkes op af interesseorganisationen Dansk Erhverv.
- Det er rigtig godt, at kommuner på den måde holder hånden under deres virksomheder, og det er et eksempel til efterlevelse hos andre kommuner, lyder det fra skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn.
Selvom virksomhederne i sidste ende kommer til at betale pengene til kommunen, så kan udskydelsen betyde, at flere virksomheder overlever eller undgår fyringer.
- Jeg er sikker på, at det vil hjælpe nogle til at komme over på den anden side af krisen. Det er en del penge, de kan vente med at betale og sammen med alle andre tiltage for erhvervslivet, så hjælper de mange bække små, siger Jacob Ravn.
Han mener, at Frederiksberg Kommune samlet set vinder på at hjælpe sine trængte butikker lige nu.
- Så sikrer de, at der også er et shoppingliv efter coronakrisen. Det her er hjælp til selvhjælp for kommunen, siger Jacob Ravn.
Op til udlejerne om hjælpen når frem
Dækningsbidraget er konkret en ejendomsskat, der betales på erhvervsejendomme, og som kommuner opkræver hos ejeren af ejendomme med butikker og andet erhverv. Udskydelsen kommer de erhvervsdrivende direkte til gode, hvis de selv ejer deres butikslokale.
De mange erhvervsdrivende, der lejer sig ind i et lokale, er til gengæld afhængig af, at udlejer undlader at indkræve beløbet til dækningsafgiften af deres lejere, til de selv som ejer af erhvervsejendommen skal betale dækningsafgiften til kommunen i februar 2021.
Simon Aggesen appellerer til, at ejerne af erhvervsejendomme sørger for, at kommunens hjælp til de erhvervsdrivende kommer videre til de butikker, der lige nu ingen kun har udgifter og ingen indtjening.
- Vi opfordrer til, at ejendomsejere viser samfundssind og lader vores håndsrækning nå ud til der, hvor behovet er størst, og hjælpe sig selv med, at de også har en lejer efter krisen her, lyder det fra Frederiksbergs borgmester.
Samme opfordring til ejendomsudlejerne lyder fra Dansk Erhverv.
- Det er jo en krise, der rammer alle, så vi håber, at alle udlejere kan se det gavnlige i, at man understøtter sin egen lejer. Vi skal også alle kunne se hinanden i øjnene på den anden side af krisen, siger Jacob Ravn.
Ifølge Simon Aggesen er der allerede nu mange erhvervsudlejere, der viser stort samfundssind, ved at give for eksempel en restaurant mulighed for at betale lejen senere eller bruge indskuddet til lejebetaling nogle måneder.
- Nogle udlejere undlader helt at opkræve leje i denne svære tid, fordi de gerne vil beholde deres lejer i lejemålet. Stor anerkendelse til de udlejere, der hjælper på den måde i en krisetid, siger borgmesteren.
Rammer ikke den kommunale service
Udover København ser andre kommuner lige nu på muligheden for at udskyde opkrævningen af dækningsbidrag. Blandt andet er Odense også på vej med lignende ordning. Og ifølge Frederiksberg borgmester kan det gøres, uden at kommunens borgere mærker til det.
- Hverken ældre eller børn i daginstitutioner kommer til at mærke det her, fordi pengene jo kommer tilbage til februar. Indtil da låner vi af de penge, vi har liggende i kommunekassen til dårlige tider. Vi vælger at trække på reserverne, så det her ikke går ud over den kommunale service, siger Simon Aggesen.