Kommune bandlyser TikTok - ifølge ekspert burde de tage Facebook og Instagram med i faldet
Kommune har slettet TikTok på deres medarbejders arbejdstelefoner, men de kan stadig tilgå Facebook og Instagram.
Frederiksberg Kommune har valgt at forbyde brugen af det kinesiske sociale medie TikTok for deres medarbejdere.
Det har de gjort af sikkerhedsmæssige årsager, fortæller de til TV 2 Kosmopol.
Medarbejderne har dog fortsat adgang til Facebook og Instagram.
Beslutningen blev truffet tilbage i 2020, men i kølvandet på en række sager om datasikkerhed i udlandet har kommunen nu valgt at genbesøge spørgsmålet. Og det står fortsat klart, at TikTok ikke hører hjemme på rådhuset, mener de.
- Derudover har de ansatte ikke et arbejdsmæssigt behov for TikTok, og derfor er det af sikkerhedsmæssige årsager fortsat beslutningen, at app'en ikke er på kommunale arbejdstelefoner, skriver Line Bruhn Skytte Hejbøl i en mail.
Kommunen vil dog ikke kommentere, hvilke sikkerhedsmæssige årsager, der er tale om.
Overvågede journalister
TikTok har længe været omdiskuteret.
I 2020 valgte Indien at forbyde TikTok og en række andre kinesiske apps, da den indiske regering frygtede, at Kina ville benytte data fra TikTok i konflikten mellem de to lande.
To år senere, i december 2022, valgte USA at forbyde brugen af appen for alle ansatte i den amerikanske statsadministration på deres arbejdstelefon. Politikerne frygtede, at TikTok var en trussel mod den nationale sikkerhed.
Samme måned kunne det amerikanske medie Deadline da også fortælle, at TikTok havde overvåget journalister fra blandt andet Forbes og Financial Times.
Det indrømmede TikTok selv.
Afsløringen fik derefter en række engelske BBC-journalister til at opfordre deres arbejdsplads til at droppe appen.
Som en åben bog
Pernille Tranberg er dataetisk rådgiver og medstifter af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, og hun kan godt kan godt forstå Frederiksberg Kommunes beslutning.
- TikTok har sandsynligvis en bagdør til den kinesiske efterretningstjeneste eller den kinesiske regering, og der er derfor en risiko for industrispionage. Jeg ville derfor ikke bruge appen som virksomhed eller myndighed, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Men nu hvor Frederiksberg Kommune er i gang med at bandlyse sociale medier, bør de også tage medier som Facebook og Instagram med i faldet, mener hun.
- Samme former for overvågning finder du i de amerikanske medier. Du er som en åben bog, når du bruger dem, siger Pernille Tranberg.
Selv har hun eksempelvis slettet Facebooks chatapp Messenger fra sin telefon.
Slet alt, hvis du ikke vil overvåges
TikTok minder "ekstremt meget" om de amerikanske sociale medier, mener Pernille Tranberg. TikTok har bare været dygtige til at udvikle algoritmer, der fanger brugeren.
- Det er noget, som især mange amerikanske virksomheder og politikere er bekymrede for, da det truer konkurrencen, og i USA bliver det kommercielle og politiske ofte blandet sammen, og derfor bliver TikTok set som farligt, siger Pernille Tranberg.
Hun fortæller, at der findes to versioner af TikTok: En kinesisk version, hvor der "utvivlsomt er styring fra Kina", og en amerikansk version med hovedsæde i USA, hvor Kina efter sigende ikke har adgang. Det er den amerikanske version, vi bruger i EU.
Ifølge Pernille Tranberg er der derfor ikke noget problem i, at du som privatperson benytter TikTok, så længe du har en forståelse for, at det er et offentligt medie, som utvivlsomt overvåger din brug af appen.
Hvis du gerne vil være fri for overvågningen, bør du altså slette alle sociale medier.
- Der er ikke specielt stor forskel på TikTok og Instagram, siger hun.
Frederiksberg Kommune har trods flere henvendelser ikke ønsket at kommentere, hvorfor de bruger andre former for sociale medier på deres arbejdstelefoner trods overvågning, eller uddybe, hvilke sikkerhedsmæssige årsager, der har fået dem til at forbyde TikTok.
TV 2 Kosmopol har kontaktet TikTok for at høre, hvordan de forholder sig til sagen, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.