På trods af tårnhøj IQ blev Søren aldrig student – det vil ny uddannelse gøre op med

Frederiksberg VUC åbner ny gymnasial uddannelse for højtbegavede unge, der har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse trods høj IQ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Søren Walther arbejder i dag som IT-arkitekt i Statens IT, men hans manglende eksamenspapirer er en udfordring.
Foto: Privatfoto

47-årige Søren Walther er blandt de klogeste en procent i befolkningen.

Hans IQ er på mere end 135, men hvor meget mere ved han ikke, da Mensas test ”kun” går til 135. Til sammenligning ligger normalområdet for IQ typisk på 100-109.

Selvom hans hjerne fungerer bedre end de flestes, så kom han aldrig videre i uddannelsessystemet efter folkeskolen. Både handelsskole, HF og teknisk skole er han droppet ud af:

- Jeg vidste godt, jeg var anderledes. Om jeg ikke følte, jeg blev udfordret nok, eller jeg ikke var klar, kan jeg ikke sige med sikkerhed. Men jeg blev aldrig færdig med noget, siger han til TV 2 Kosmopol. 

Dermed er Søren Walther en del af den gruppe af højtbegavede, der har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. De bliver ikke udfordret, mister fokus eller har svært ved at passe ind blandt deres jævnaldrende. Hvor stor gruppen er i Danmark, ved man ikke, men en amerikansk undersøgelse peger på, at 10-20 procent af de elever, der dropper ud af high school tilhører gruppen velbegavede og højtbegavede.

Hvor der i de seneste år har der været fokus på højtbegavede børn i folkeskolealderen, og der flere steder i landet er oprettet særlige skoler til dem, så er der få eller ingen tilbud, når de højtbegavede unge skal videre på ungdomsuddannelserne.

Ny linje tager to år

Det vil en ny studieretning på Frederiksberg VUC lave om på. Linjen hedder STX2 , og er en 2-årig studentereksamen tilpasset højtbegavede unge, som har brug for mere faglig udfordring, støtte og struktur i deres uddannelsesforløb.

- Vi har fået en masse indikationer på, at der går nogle højtbegavede unge, som ikke trives ude på de almene gymnasier, og som har brug for et målrettet tilbud. Det er vi blevet bekræftet i, når vi snakker med flere organisationer, der beskæftiger sig med de unge, fortæller uddannelsesleder Emil Van Es til TV 2 Kosmopol. 

For det er ikke nødvendigvis en leg at begynde på gymnasiet eller HTX, hvis man er klogere end gennemsnittet, fortæller psykolog Dea Franck, der har ekspertise i netop denne målgruppe: 

- Der er nogle, der klarer sig godt og formår at nørde igennem, men der er mange, der falder fra, fordi de føler sig forkerte eller keder sig, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.

Også Lyngby VUC åbner til sommer en ny studieretning med fokus på højtbegavede.

Ville ønske det eksisterede dengang

I dag arbejder Søren Walther som IT-arkitekt i Statens IT. Et job han har kunnet arbejde sig op til uden eksamenspapirer, fordi det dengang ikke krævede en særlig uddannelse. Men selvom han har fået en fin karriere, så har det konsekvenser for ham, at han ingen formel uddannelse fik:

- Hvis jeg eksempelvis vil skifte job, så er det et problem på mit stillingsniveau, at jeg ikke har en kandidatgrad fra universitetet, for det forventes der, fortæller han.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er IQ?

Iq eller ik er forkortelsen af intelligenskvotient, som er en af flere måder at måle intelligens på. Når man er testet, får man en score, som bliver inddelt således:

171-175: Mega

131-134: Mensa

Over 130: Højt begavet

120–129: Begavet

110–119: Kvik normal

100–109: Gennemsnitlig

90–99: Mindre kvik normal

80–89: Mindre begavet

Under 79: Grænse-retarderet

Men mest af alt er han ked af, at det har lukket dørene for universitetsverdenen, hvor han altid har drømt om at studere fysik. For mange år siden læste han fysik på A-niveau på aftenskole - bare for sjov. 

Han er glad for at høre, at der nu er kommet fokus på højtbegavedes udfordringer på ungdomsuddannelserne. Han er ikke i tvivl om, at han ville have færdiggjort en ungdomsuddannelse, hvis han kunne have gået i en klasse med flere, som ham selv: 

- Jeg ville have haft godt af at gå i sådan en klasse, hvor jeg kunne have fået lov til at nørde igennem og havde nogle, jeg kunne spejle mig i. 

Intelligens og det sociale

Den nye studieretning på Frederiksberg VUC åbner op for elever til sommer, og linjefagene er matematik på A-niveau og fysik og kemi på B-niveau. Skolens lærere er blevet ekstrauddannet for at forstå, hvilke udfordringer og potentialer den nye elevgruppe kommer med. 

- Lærerne skal hele tiden kunne tilpasse undervisningen, så de bliver fagligt udfordret. Det betyder blandt andet at eleverne i denne klasse får mere problemorienteret undervisning, hvor man eksempelvis løser rigtige problemer for virksomheder, frem for fokus på at opnå særlige faglige mål, fortæller uddannelsesleder Emil Van Es. 

Men en ting er det faglige. For der er også særlige sociale behov, der skal tages stilling til.

Selvom studieretningen er en del af VUC, der er voksenuddannelsescenter, og dermed ikke har til opgave at facilitere et typisk gymnasieungdomsliv, så er der store overvejelser om det sociale i klassen. 

- Mange af de unge kan komme med dårlige erfaringer med at arbejde sammen med andre, og det er noget af det, vi skal tage fat i med det samme. Ved at give dem faste grupper og at blive matchet med nogle, der tænker som dem, kan vi sørge for at de får en god oplevelse og blomstrer op, siger Emil Van Es. 

Må tvinge sig til at se reality for at passe ind

Det er vigtigt, at tilrettelægge uddannelsen med øje for andet end det faglige, lyder det fra psykolog Dea Franck. 

For de højt begavede er ofte "asynkrone" i deres udvikling, fortæller hun. For selvom de er langt fremme intelligensmæssigt, så er der andre områder, hvor de halter:

- De kan have svært ved den "eksekutive udvikling", som er evnen til at planlægge, men også til at kunne styre sig selv. 

- De kan simpelthen ville for mange ting. Og der er brug for en lærer, der kan understøtte dem og hjælpe dem i at planlægge.

Og modsat hvad mange skulle tro, så er de højt begavede ikke sociale analfabeter eller personer med autismespektrum-forstyrrelser. Ofte handler det bare om, at deres match med jævnaldrende ikke er særlig godt:

- Mange af mine unge klienter oplever, at de skal lægge låg på sig selv for at passe ind på normale uddannelser. De holder igen og vil gøre alt for ikke at skille sig ud. De ser realityprogrammer for at passe ind, selvom det slet ikke interesserer dem. 

- De tror, det bliver nemmere at være sig selv i gymnasiet, og hvis det ikke sker, så bliver de skuffede, fortæller Dea Franck. 

Der er ikke krav om intelligenstest for at blive optaget på den nye studieretning. Men på Frederiksberg VUC vil man holde screeningssamtaler for interesserede kandidater:

- Der er mange forskellige bud på, hvad der kræver at gå på uddannelsen, men vi tror, at man gennem samtaler kan få et godt indblik i, om de vil passe ind. Og så regner vi også med at en del af dem har noget med som kan bevise, de er højt begavede, i form af tidligere tests eller skoleforløb, siger Emil van Es.

Håb for nye generationer

Søren Walther håber, at studieretningen eksisterer, når hans egen søn skal tage en ungdomsuddannelse. Hans søn er nemlig - som han selv - også klogere end gennemsnittet. Lige nu går sønnen på Atheneskolen i tredje klasse.

- Det er vigtigt for mig, at han ikke får det som mig, så jeg håber, tilbuddet er ordentligt løbet i gang, når han engang skal i gymnasiet, siger han. 

Søren Walther kan ikke selv tage den nye studieretning, men han er faktisk selv begyndt at rette op på sin ungdoms fejlslagne uddannelsesforsøg. I 2020 begyndte han at tage HF enkeltfag ved siden af sit arbejde som IT-arkitekt. 

- Det gør jeg med det mål at læse videre. Jeg har ambitioner om at tage enkeltfag på universitetet i fysik, fortæller han. 

Det gør han, fordi han har brug for at blive yderligere udfordret. 

- Jeg har brug for at få fyldt mere på. og jeg har altid interesseret mig for fysik, og så tænkte jeg: Det er den vej, vi går, siger han. 

Det bliver dog en dyr fritidsinteresse. 

- Prisen for et enkeltfag på Niles Bohr-instituttet er på 6000-12000 kroner per semester. Men det er det værd, siger han. 

Link kopieret!

Seneste nyt

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Motorvej lukkes helt på grund af glat føre - lastbiler skal bjærges

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Klokken 21 lyder meldingen fra P4 Trafik, at motorvejen fortsat er spærret, indtil vejhjælp forsøger at få fjernet de lastbiler, som ikke kan komme over bakken.

De er endnu ingen tidshorisont for åbningen. Det forventes dog at være senere i aften.

Link kopieret!

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google