Skraldemanden fik begge sine ben fastklemt: Nu kommer hans chef med en opfordring
Det gik grueligt galt, da en skraldemand forleden blev klemt i skraldevognens kværn. Nu kommer hans chef med en opfordring.
Det må være enhver skraldemands værste mareridt.
I sidste uge fik en skraldemand på Frederiksberg begge sine ben i klemme i skraldevognen.
Han var i gang med at tømme en skraldespand, da han selv blev fanget i vognens gribekløer og kastet med ned til skraldet.
Det viser den besøgsrapport, Arbejdstilsynet har udarbejdet om hændelsen, og som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.
Det var skraldemandens kollega, der stoppede ulykken fra at udvikle sig.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Presse-fotos.dk
Han havde været ovre for at hente endnu en skraldespand på vejen, da han hørte en lyd fra skraldevognen, som han ikke kunne identificere.
Han løb derfor over mod vognen og trykkede på nødstopsknappen.
Da han nærmede sig skraldevognens bagende, så han, at skraldespanden stadig stod på vejen, men hans kollega var væk.
Da han fik øje på sin fastklemte kollega i skraldevognens dyb, sprang han op til ham og påbegyndte førstehjælp, indtil han kunne hjælpes ud.
Skraldemanden blev hurtigt hastet på Rigshospitalet, situationen var alvorlig.
Fare for fatale ulykker
Skraldemanden var ansat i Frederiksberg Kommune, og Arbejdstilsynet har efter ulykken konstateret, at arbejdsforholdene strider mod arbejdsmiljølovgivningen.
De har derfor givet kommunen et strakspåbud om at rette op på de forhold, der har skabt den farlige situation.
Kommunen skal derfor sikre de ansatte mod at kunne komme i kontakt med skraldevognens gribeklør, når liften, der kaster skraldet ned i dybet, er sat til automatisk drift - som det var tilfældet ved ulykken.
Kommunen skal samtidig sikre, at det ikke er muligt at bevæge sig ind i eller opholde sig i nærheden af liftens bevægelige dele, når den er i drift.
"Arbejdstilsynet betragter arbejdet med tømning af affaldsbeholdere som værende med betydelig fare for, at ansatte kan komme ud for en arbejdsulykke med alvorlig tilskadekomst eller død til følge, hvis der ikke er truffet effektive foranstaltninger mod, at ansatte kan komme i berøring med liftens bevægelige dele", skriver tilsynet blandt andet i sin rapport.
Chefen kommer med opfordring
Chef for Frederiksberg Gartner- og Vejservice, Ole Philip, skriver i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol, at sådanne foranstaltninger allerede er iværksat.
"Alle renovationsbilerne i Frederiksberg Kommune er sikkerhedsgodkendte, og vi har klare procedurer for håndteringen af liftene. På trods af det har en af vores kollegaer været involveret i en alvorlig arbejdsulykke, og det må aldrig kunne ske," skriver Ole Philip:
"Den automatiske tømning, som har været en mulighed i de nyere renovationsbiler, er blevet taget ud af drift. Nu skal medarbejderne manuelt trykke på en knap, så det ikke kan ske igen."
Ole Philip fortæller, at de har informeret Arbejdstilsynet om ændringerne. De er samtidig kommet med en særlig opfordring - for de er langt fra de eneste, der benytter sådanne skraldebiler.
"Vi har opfordret myndighederne til at orientere andre kommuner og skraldebiler, som benytter sig af disse biler," skriver han.
Slap med et brækket ben
Skraldemanden endte med et brækket ben, men han slap uden varige mén efter den voldsomme ulykke.
Det kunne kommunens borgmester, Michael Vindfeldt (S), fortælle på sin Facebook-profil fire dage efter ulykken.
"Det er simpelthen en lykkelig udgang på en helt ulykkelig hændelse, og min store tak går hermed ud til kollegaen, der var usædvanlig kvikt tænkende, og rigtig god bedring til den tilskadekomne," skrev borgmesteren blandt andet.
Michael Vindfeldt kalder det "den mest alvorlige arbejdsulykke i årevis" og roser skraldemandens kollega, der stoppede skraldevognens kværn og dermed reddede et liv.
"Det fortjener al mulig hæder og ros - hvor var det bare enormt heldigt, at han holdt hovedet koldt og ikke gik i panik."